Na maanden, misschien wel jaren, zeuren is het zover: je kind krijgt zijn eerste mobiele telefoon. Wat heb je dan allemaal nodig om te voorkomen dat hij binnen een week stuk gaat of kwijt is? In dit artikel zetten we de belangrijkste dingen op een rijtje.
Wat heb je nodig voor de eerste telefoon van je kind?
Telefoonhoesje
Zoek online naar een goed telefoonhoesje dat er zowel leuk uit ziet (en past bij het karakter van je kind) als bescherming biedt tegen vallen en stoten. De hoesjes die zowel de voor- als achterkant omhullen zijn eigenlijk perfect, maar niet altijd populair bij kinderen. Kies je voor een telefoonhoesje die alleen de achter- en zijkant beschermt, haal dan ook een glasbeschermer.
Tip! Koop telefoonhoesjes Black Friday en je bent een stuk voordeliger uit.
Glasbeschermer
Je kunt een glasbeschermer (of screen protector) halen voor zowel de voorkant als de fotolens aan de achterkant. Dat laatste is ook aan te raden: bij verkeerd vallen of stoten kan die namelijk ook kapot gaan bij bepaalde modellen.
Bescherming tegen online aankopen
Wat je kind ook installeert, het is belangrijk dat hij nooit online aankopen kan doen via een app. Veel spelletjes zijn namelijk zo ingesteld dat je pas echt verder kunt spelen als je geld besteedt, kinderen zijn hier gevoelig voor en zonder de juiste beveiliging kost het jou je geld. Uiteindelijk haal je zelf toch ook liever een nieuwe lippenstift dan dat je voor dertig euro aan Robux uitgeeft?
Een app die het mobiele gebruik kan beperken
Je kan via een app instellen hoelang je kind op zijn telefoon mag. Dat kan handig zijn als je geen zin hebt in discussies en op die manier een duidelijk signaal kunt afleveren. Nadat de minuten om zijn, gaat de mobiel uit en wordt pas de volgende dag weer bruikbaar. Zo leren ze meteen doseren en dat je niet altijd online kunt zijn.
Er zijn ouders die het prettig vinden om via een app ouderlijk toezicht te kunnen houden. Of je dit zelf wil, is aan jullie. De voordelen zijn dat je goed kunt controleren wat je kind uitspookt, de nadelen dat hij geen vrijheid heeft om te ontdekken en leren omgaan met zijn mobieltje, en dat sommige kinderen al op jonge leeftijd weten hoe je bepaalde zaken kunt omzeilen.
Eerste mobiele telefoon van je kind
Het advies is om te starten met een gebruikte telefoon van jou, je partner of een ander familielid. Je zal dus niet snel een iPhone14 hoesje halen – althans, niet voor je kind. Zeker bij wat jongere kinderen bestaat namelijk de kans dat hij een keer valt en kapot gaat of dat ze hem verliezen. Dat is nu eenmaal de leeftijd, en een stuk minder vervelend als het je oude iPhone was dan een gloednieuwe. Verder is het slim om goede afspraken te maken met elkaar over het gebruik en een gesprek te voeren over de risico’s van online zijn, zoals sexting, grooming en digitaal pesten.
Als je kind zijn eerste mobieltje krijgt, is dat het begin van een nieuwe fase. Met bovengenoemde tips kan je kind in elk geval goed beschermd beginnen. Hoe oud waren jullie kinderen toen ze hun eerste telefoon kregen?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
©patat – Shutterstock