Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Wat je echt wil weten als je eerste kindje is geboren

Wanneer je bevallen bent, heb je waarschijnlijk al een flinke portie ongevraagd advies over je heen gekregen. Allemaal met een compleet andere insteek, want elke adviseur heeft natuurlijk een andere ervaring. Gelukkig hoef je daar helemaal niets mee! In dit artikel staat namelijk alles wat je écht moet weten over het ouderschap.

Het beste ongevraagde advies dat je maar kunt krijgen

Liefde, aandacht en kusjes – wat wil een baby nog meer?

Natuurlijk kan je de Rolls Royce onder de kinderwagens aanschaffen, kiezen voor het beste matras en een peperdure, volautomatische schommelstoel kopen voor je kleintje. En dat moet je vooral doen als je dat fijn vindt en je het geld ervoor (over) hebt. Maar in de kern heeft je kleintje echt niet veel meer nodig dan liefde, aandacht en kusjes. Naast op tijd voeding een schone luier en kleding uiteraard. Hoewel marketing je graag anders doet geloven, zijn veel producten echt overbodig.

Kraambezoek is geen verplichting

Kan je niet wachten om je familie en vrienden voor te stellen aan jullie kleintje? Dan is het heerlijk dat de kraamverzorgster je die eerste week nog ontzorgt en hen voorziet van iets lekkers, terwijl jij kan genieten van het gezelschap.

Maar niet iedereen vindt dit leuk. En eigenlijk is dat allemaal niet zo gek: je bent kwetsbaar, doodop, zoekt nog naar een nieuw ritme en zit intussen op de bank in je oncharmante netbroekje met een enorm verband tegen het vloeien. Ook corona kan nu meespelen. Toch zie je vaak dat net bevallen vrouwen visite langs laten komen uit plichtsgevoel en soms zelfs tot weken na de bevalling voor gastvrouw spelen, terwijl ze zichzelf opbranden.

Ons advies? Kijk goed wat bij jullie past, of je nu wel of geen visite wil. Gebruik deze fase ook om aan elkaar en je nieuwe leven te wennen. Bezoek kan ook over een paar weken of zelfs maanden langskomen, wanneer dat beter bij je past – eventueel in de vorm van een kraamfeest. Het is de overweging waard!

Ieder kind is uniek

En daarmee is bijna ieder ongevraagd advies overbodig. Bijvoorbeeld: dat kindje A met flesvoeding al bij drie weken doorsliep, betekent niet dat jullie kleintje onvoldoende voeding krijgt wanneer hij nog vier keer per nacht wakker wordt. Of dat iedere baby die flesvoeding krijgt snel doorslaapt. Probeer dit soort adviezen dan ook een beetje naast je neer te leggen. Je kunt simpelweg de ene situatie niet met de andere vergelijken, omdat jullie als ouders ook gewoon anders zijn. Dat de ene baby sneller doorslaapt is niet per se beter (of slechter) dan als het langer duurt. Hoogstens voor je nachtrust 😉

Trek je niks aan van oeverloze discussies over ouderschap

Jullie baby, jullie opvoeding. Probeer, voor zover dat lukt, alle discussies rondom de soort voeding die je geeft, wel of geen vaccinaties, jullie visie op kraambezoek in coronatijd en thuisblijven tegenover werken lekker naast je neer te leggen. In de kern doet elke moeder wat ze kan geven en waarvan zij denkt dat het goed is voor haar baby. Dat is meer dan genoeg toch?

Misschien word jij zielsongelukkig van hele dagen thuiszitten of krijg je een vervelend gevoel van borstvoeding. Nou en! Jullie kleintje heeft nog altijd meer aan een moeder die lekker in haar vel zit dan eentje die verdrietig tegen haar zin in handelt, omdat ze denkt dat de buitenwereld dat van haar verwacht. Dus zoek vooral lekker je eigen weg en kijk waar jullie je fijn bij voelen.

Vertrouw op je eigen moedergevoel

Over het algemeen weet je diep van binnen vaak best wat je moet doen. Dat voelt misschien helemaal niet zo als je voor het eerst aan het ouderschap begint, maar dat hebben we allemaal. Probeer jezelf daarom niet te vergelijken met andere moeders. Misschien lijkt die andere moeder het perfect te doen vanaf het begin, maar denkt zij dat ook van jou.

Bovendien is het gedrag van je kindje soms meer geluk dan wijsheid. Neem het al dan niet snel doorslapen van een baby: dat is doorgaans geen prestatie maar een samenloop van omstandigheden. Als het bij jullie zeven maanden duurt of langer, is dat helemaal niet gek. Uiteindelijk is ouderschap vooral een kwestie van leren, kennis bijschaven en soms zelfs alles weer overboord gooien als baby nummer 2 wordt geboren: dan blijkt je eigen ervaring ineens niet altijd meer van toepassing.

Weet je het even niet? Vraag een deskundige om advies

Elke zelfbenoemde ervaringsdeskundige kan je voorzien van tips en vertellen hoe het bij hen ging. Soms is dat fijn natuurlijk, want het kan je een boel zoekwerk schelen. Maar, zoals in punt 1 al staat, geen kind is hetzelfde. Dus wat bij een ander werkte, hoeft voor jullie niet te gelden en misschien raak je juist in de war door al die ongevraagde tips.

Twijfel je en zoek je goed advies? Ga dan gewoon naar een deskundige toe: de huisarts, het consultatiebureau of een lactatiekundige. Zij zijn op de hoogte van de allerlaatste richtlijnen en onderzoeken, en krijgen bovendien geregeld te maken met het probleem of dilemma waar je nu tegenaan loopt. Bovendien is hen niets te gek: ze zijn er voor je.

Je doet het goed!

Of je nu bent bevallen via de natuurlijke weg of met een keizersnede, borstvoeding geeft of vanaf de geboorte kiest voor de fles en of je kindje nu al snel doorslaapt of pas met anderhalf jaar – je doet het echt goed. Elke moeder wanhoopt weleens, voelt zich schuldig, tilt haar kindje per ongeluk tegen de deurpost van de auto aan wanneer ze hem in de Maxi-Cosi wil leggen en doet soms iets waarvan ze later nog steeds verdrietig wordt.

Maar weet je? Je bent ook maar een mens en je doet toch gewoon je best? Wees niet te streng voor jezelf en sta elke dag op met het voornemen te geven wat je hebt. De ene keer hang je met dat voornemen uitgeblust op de bank en kom je niet veel verder dan het legen van de vaatwasser, de andere keer wandel je een paar kilometer en verzet je bergen. Geef jezelf de ruimte om niet elke dag te voldoen aan je eigen ideaalbeeld van het ouderschap, des te meer kan je ervan genieten. Want voor je het weet zijn ze groot

Welk advies had jij het liefst gehoord toen je voor het eerst beviel van jullie kindje?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken om nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids