Wat draag je naar een zakelijke receptie?

Mijn vader gaat binnenkort met pensioen en dat mag gevierd worden. Althans, zijn zakelijke verdiensten staan die dag in het zonnetje 😉 Na bijna vijftig jaar verruilt hij zijn kantoor en collega’s voor een nieuw leven waarin weer alles kan. Goed, die receptie vindt binnenkort plaats en het is belangrijk om de juiste kleding aan te trekken. Maar wat doe je eigenlijk aan naar een zakelijke receptie? In dit artikel vind je handige tips.

Dresscodes bij een (zakelijke) receptie?

Bij zakelijke bijeenkomsten gelden verschillende dresscodes – afhankelijk van het publiek dat er komt. De meest bekende zijn business formal (mannen in pak met stropdas en nette, dichte schoenen; vrouwen dragen donkere lange rokken of een pak, mouwlengte is tot de elleboog), business casual (iets informeler, een nette pantalon met blouse is prima), smart casual en casual chic. Belangrijk: in al deze gevallen geldt dat een spijkerbroek ongeschikt is om te dragen naar een zakelijke gelegenheid. Wil je dat wel graag? Informeer dan of het in dit geval toch gepast is.

Wat trek je als vrouw aan naar een zakelijke receptie?

Blazer

Of je receptie nu erg formeel is of wat losser, blazers zijn altijd een toevoeging aan je outfit. Met zwart of donkerblauw kan je prima naar een receptie waar de meer traditionele conventies van toepassing zijn; ga je voor smart casual of casual chic dan mag je kleding echt meer spreken. Zo hebben deze Studio Anneloes blazers vaak een vrolijke, meer informele look. Dat maakt je kleding net iets losser en minder stijf, zonder af te doen aan het nette karakter.

Jurkje

Als je graag een jurk draagt naar die ene zakelijke receptie, let dan in elk geval op de volgende punten:

  • Kies voor een lengte over de knie, dan zit je in de meeste gevallen helemaal goed. Is de receptie heel erg formeel? Dan kan je meer denken aan een rok- of jurklengte tot halverwege je kuiten of zelfs tot je enkels.
  • De stof van zakelijke jurken is over het algemeen iets dikker.
  • Zorg ervoor dat je jurkje niet te sexy oogt: geen blote armen of zichtbaar decolleté.
  • Maak je outfit af met een blazer die mooi bij je jurkje past.

Onder je jurkje draag je mooie pumps of sandaaltjes met hak.

Blouse of chique top

Net als voor de jurk geldt, is ook de top of blouse gebonden aan een aantal voorwaarden. Zeker bij formele zakelijk recepties zijn zichtbare decolletés en te blote armen uit den boze. Voor het kiezen van een passende blouse is het slim om te gaan winkelen en de blouse te passen in de winkel. Per slot van rekening valt het een beter dan het ander. Een losser model is vaak mooier dan een heel strak blousje. Houd in je achterhoofd dat katoen altijd beter is dan syntetisch en kies qua kleuren het liefst voor effen blauw, beige, wit, taupe of bijvoorbeeld poederroze.

Pantalon

Als gezegd kan je op de meeste zakelijke recepties niet aankomen met een spijkerbroek. Nu weet ik dat de dresscode bij mijn vaders receptie erg informeel is en mag zijn, dus daar doe ik waarschijnlijk wel een nette donkere spijkerbroek aan; anders had ik gekozen voor een zwarte pantalon. Met donkere kleuren zit je altijd goed. Een goede pantalon mag een slanke snit hebben en valt tot op je enkels.

Pumps

Onder je outfit horen natuurlijk goede schoenen. Bij een formelere zakelijke receptie kies je voor dichte schoenen, wordt het meer casual dan mag je ook sandaaltjes dragen. Sneakers kunnen alleen als je zeker weet dat het de receptie ernaar is, anders is het beter je te houden bij een nette schoen.

Uiteraard maak je je look af met mooie accessoires: een ketting, nette oorbellen (bijvoorbeeld knopjes op een formele receptie en een subtiele hanger als het iets informeler mag) en een bijpassende clutch.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Rawpixel.com – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven