7 ideeën voor de zomerzonnewende (in Nederland)

Tijdens mijn reis door Lapland vertelde de gids over midzomernacht, over het mystieke gevoel dat je krijgt tijdens de nacht waarbij de zon nooit lijkt onder te gaan. Rond 21 juni is het zover. Dan vindt de zomerzonnewende plaats, iets dat in Noord-Europese landen wordt gevierd met het feest Midsommar. Het is de dag waarna de dagen weer langzaam korter worden. Hoewel we dit in Nederland niet (meer) uitgebreid vieren, is het een mooie dag om stil te staan bij de meer spirituele betekenis die het feest ook heeft. Deze zonnewende staat namelijk voor een nieuw begin. Hoe je hier zelf invulling aan kunt geven?

Waarom we hier officieel geen zonnewende meer vieren?

De meningen lopen gedeeltelijk uiteen, maar één van de belangrijkste culturele veranderingen is dat de katholieke kerk de viering van de zonnewende koppelde aan de geboortedag van ‘Sint Jan’, op 24 juni. Bepaalde belangrijke elementen vanuit de traditionele viering, zoals het vuur en bloemen, zie je hierbij terugkomen, die destijds nodig waren om heidenen te kunnen betrekken bij het geloof – in de hoop hen uiteindelijk te kerstenen. Daarnaast is er weinig commercieel belang bij het vieren van de zonnewende(s).

Het is zonde, want waar de kerk feestdagen en rituelen aan de maankalender koppelt, biedt de zon juist veel moois. Spiritueel gezien is een zonnewende een belangrijk moment waarop je stilstaat en bedenkt wat je graag wil. In dit geval, in de zomer, speelt vruchtbaarheid een grote rol, net als de wens een mooie oogst te ontvangen en gezondheid te manifesteren. Daar kunnen we ons ook ruim twee- tot drieduizend later mee identificeren, toch? Tijd dus om de zomerzonnewende in ere te herstellen.

De zonnewende in Nederland vieren? 7 tips

Vier het feest met vrienden

Het is heerlijk weer, waarom vraag je goede vrienden niet of ze zin hebben langs te komen en lekker samen met jullie te eten? Tover typisch Zweedse gerechten op tafel, zoals een lekkere aardappelsalade met dille of aardbeientaart, en geniet tot in de late uurtjes. Heerlijk ook voor de kinderen: lekker buitenspelen, eten met goed gezelschap en nieuwe herinneringen maken met elkaar.

Maak een bloemenkrans met de kinderen

In dit artikel vind je hele handige tips voor het maken van een bloemenkrans. Naast berkentakken gebruik je bloemen als boterbloemen, madeliefjes of margrieten, fluitenkruid of witte klaver. Houd je bloemen over? Dan kan je ze in een vaasje zetten of op een andere manier gebruiken om de tafel mee te versieren.

Kijk online waar iets wordt georganiseerd

Hoewel je in Nederland beter zal moeten zoeken dan in bijvoorbeeld de Scandinavische landen, kan je ook hier meedoen met een midzomerviering. je moet alleen goed zoeken. Wil je reizen, dan is Stonehenge natuurlijk de ultieme bestemming, net als een trip richting noordelijk Noorwegen, Zweden of Finland om de zonnewende daadwerkelijk mee te maken.

Vruchtbaarheidsoffer

In andere landen springen stellen over het vuur om hun band te bekrachtigen. Maar ook vruchtbaarheid is een thema dat onlosmakelijk verbonden is met de zomerzonnewende. Sta eens rustig stil bij wat je het komende jaar graag zou willen laten ‘ontspruiten’. Dat kan in letterlijke zin vragen om vruchtbaarheid (een baby) of figuurlijk, zoals een vruchtbaar bedrijf, een goede oogst uit je moestuin of een boek schrijven.

Hoe je offert? Creëer een mooi, rustig plekje in je tuin of op je balkon, waar je ruimte maakt voor de verschillende elementen: water (een schaaltje met water), aarde, vuur (wierook of kaarsen) en lucht (een veertje). Om de aarde te eren, leg je er zomerbloemen bij. Probeer tijdens het offeren te visualiseren wat je voor ogen hebt.

Bedenk waar je komend halfjaar naartoe wil

Is een offer je te zweverig dan kan je de zomerzonnewende ook nuchterder aanpakken. Bijvoorbeeld door rustig te gaan zitten en voor jezelf te bekijken wat je komend halfjaar wil doen met je leven. Misschien zit je niet lekker op je werk, in je thuissituatie, heb je een grote wens? Wat het ook is, door voor jezelf op papier te krijgen wat je volgende doelen zijn, krijg je vaak meer vat op het grote thema dat in je leven speelt. Een nieuwe baan is misschien te radicaal, maar jezelf in kleine stappen voorbereiden (oriënteren, navragen welke mogelijkheden er zijn binnen het bedrijf, een beroepskeuzetest doen, informeren bij vrienden wat zij doen en of het bij jou past), kan natuurlijk wel.

Maak een gelofte naar jezelf

Geloften kennen we uit het (Amerikaanse) huwelijk, waarbij je de ander iets specifieks belooft. Tijdens de (zomer)zonnewende kan je echter ook prima een gelofte maken naar jezelf. Waar ga jij op letten komende periode? Hoe kan je beter voor jezelf zorgen? Hoe kan je jezelf gelukkiger maken?

Bouw een kampvuur

Deze laatste is er eentje om met gelijkgestemde vrienden te doen. Verzamel samen hout om een kampvuur mee te bouwen en neem samen plaats rondom. Misschien kan iemand zingen of gitaarspelen? Telefoons gaan uit: vanavond draait om jullie, om goede gesprekken en ontspanning, marshmallows roosteren en samen zwijgend naar de hemel kijken. En wie weet redden jullie het wel tot de zonsopkomst, de volgende ochtend.

Sta jij bewust stil bij de zomerzonnewende?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Jozef Klopacka – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven