Oliebollen? Die horen natuurlijk bij oud en nieuw! Alleen blijven er vaak wat over en zit je op nieuwjaarsdag je goede voornemens weg te kanen met een wat muffe oliebol. Dat kan een stuk beter. Daarom vind je in dit artikel de lekkerste recepten om je overgebleven oliebollen een tweede leven te geven dat in elk geval een stuk beter smaakt.
Wat doe je met je overgebleven oliebollen?
Wentelteefjes bakken
Met stip het simpelste idee, maar zo lekker. Hoe je oliebollen-wentelteefjes maakt? Net als bij de normale variant mix je melk, ei en een goede snuf kaneel met elkaar tot een beslag. De precieze hoeveelheden kan je online vinden, maar op gevoel werkt ook prima. Snijd daarna de overgebleven oliebollen in plakken en leg die in het mengsel. Smelt een vervolgens een klontje boter in de koekenpan en bak de oliebollen tot ze goudbruin van kleur zijn. Serveer met wat basterdsuiker of poedersuiker!
Oliebollenschotel
Janny van der Heijden schreef voor AD dit lekkere zoete recept van oliebollenschotel uit de oven. Het is meteen een perfect nagerecht voor 1 januari, zeker als je gasten over de vloer krijgt voor de nieuwjaarswensen.
Croutons
Omdat oliebollen een zoete smaak hebben, kunnen ze in de vorm van croutons een verrassend lekkere toevoeging zijn aan andere gerechten. Je snijdt de bol in blokjes, sprenkelt er wat olijfolie overheen en roostert ze vervolgens een halfuurtje in de oven op 175-180 graden. Alternatief: in de koekenpan. Blijf ze dan wel regelmatig omscheppen. Daarna kan je ze gebruiken in je havermout (lekker met vers fruit en een scheutje honing), in salades of gewoon in de soep.
Oliebollencake
Wil je iets lekkers maken met je overgebleven oliebollen? Als je er nog zes over hebt, maak je met dit recept van Chickslovefood in een handomdraai een smakelijk oliebollencake. Dat is nog eens nagenieten!
Tip voor volgend jaar: je kan ook een oliebollencake maken met beslag dat je in een cakevorm giet. Deze variant is minder vet, maar minstens zo lekker. Gebruik hiervoor dit recept.
Oliebollen broodpudding
Hoewel niets gaat boven een verse oliebol uit de kraam (of uit je eigen pan natuurlijk, als je een beetje handig bent), is deze broodpudding met oliebollen een erg lekker alternatief. Heb je meteen een heerlijk tussendoortje voor de visite, zeker als je er ook nog een bolletje ijs bij serveert.
Liever hartig? Oliebollencrackers
Misschien kan je geen zoetigheid meer zien na afgelopen jaarwisseling en snak je naar iets hartigs. Dat kan natuurlijk ook prima. Met oliebollen kan je namelijk ook crackers bakken. Hoe? Je bakt ze in de oven op 150 graden tot ze helemaal zijn uitgedroogd. De knapperige oliebollencrackers beleg je natuurlijk met iets hartigs (van je borrelplank). Lees hier hoe het precies werkt.
Toch liever gewoon oliebollen eten na oudejaarsavond?
Wie dol is op oliebollen en ze liever gewoon eet zoals ze gemaakt zijn, doet er goed aan om meteen na aankoop (en afkoelen) een portie vers in te vriezen. Op die manier behoud je de stevige structuur van de oliebol en kan je halverwege januari nog een keertje extra genieten. Hoe? Laat ze eerst rustig op kamertemperatuur komen. Warm ze vervolgens in de oven op of Airfryer: 3-5 minuutjes op 150 graden en ze hebben weer een lekker krokant korstje.
Wat doe jij met je overgebleven oliebollen op 1 januari?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
©Poleijphoto – Shutterstock
Wat een goede tip om er wentelteefjes van te maken.
Wat een handig artikel! Het is anders ook zonde om die oliebollen weg te gooien. Ook in verband met duurzaamheid en zo.
Oh, goede tips! Ik heb echter nooit oliebollen over… 😉
Wat een goede tips! hier gaan ze gelukkig bijna elk jaar op maar dit jaar waren ze dus niet op en heb ik ze weggegooid wat ik enorm zonde vond.
Ik zou er nooit aan gedacht hebben om er croutons van te maken. De oliebollen waren hier meteen al op, maar ik zal de tips zeker onthouden.
Goede tip. Ik ga dat zeker doen in de toekomst.
Goede tip. Ik ga dat zeker doen in de toekomst.
Vaak blijven er geen oliebollen over.
Overgebleven oliebollen, wat zijn dat? 😉 Als ik over heb vries ik ze in voor een ander moment.
Wat een heerlijke ideeën allemaal!! Ik sla je artikel direct op voor volgend jaar. Dankjewel!
Pingback: Tips overgebleven oliebollen en appelbeignets verwerken - tipsvoorjou.com