Giethoorn hotspots: dit wil je hier gaan doen en ontdekken

Afgelopen weekend ging ik met een groep bloggers op persreis door Giethoorn om te ontdekken wat dit bijzondere dorp allemaal te bieden heeft. En dat bleek veel meer dan de waterwegen waar het dorp tot ver buiten onze landsgrenzen om bekend staat. In dit artikel deel ik heel graag de hotspots van het ‘Venetië van het Noorden’ die je zeker met een bezoekje mag vereren als je voor een dag die kant op gaat.

Giethoorn als bucketlist bestemming

Hebben we niet allemaal in ons hoofd zo’n lijstje met plekken die je graag nog eens zou bezoeken? Giethoorn stond bij mij in de (Nederlandse) top 10. Wat leek me het bijzonder om over het water door het dorp heen te varen. Toch komt het er dan weer niet van in de dagelijkse drukte. Zonde, zo weet ik nu, want wat is een leuk dorp om naartoe te gaan. Ik was dan ook meteen enthousiast toen Esmée van Blogger By Nature me vroeg of ik wilde aansluiten. Ondanks het voorspelde weer (regenbuien en wind) besloten we te gaan. We ontdekten een paar bijzondere plekken in Giethoorn en die wil ik graag met je delen.

Giethoorn hotspots: deze wil je zeker zien en/of beleven

Museum De Oude Aarde

Onze tour door Giethoorn startte in Museum De Oude Aarde. Oprichter René Boissevain vulde dit bijzondere museum met unieke edelstenen en kristallen in prachtige kleuren en zijn opvolgers doen dit vandaag de dag nog steeds. Tip: je kan in het museum een leuke speurtocht doen (eventueel met de kinderen). Na afloop is er een kleine verrassing. De toegang tot het museum zelf kost een paar euro, voor de speurtocht betaal je een meerprijs.

Wil je graag zelf edelstenen kopen? Dan kan je in de naastgelegen winkel terecht voor je eigen steen. Je vindt hier populaire soorten als amethist en rozekwarts, maar ook – voor het grote publiek – minder bekende zoals labradoriet en mosagaat.

Lees meer op de website: De Oude Aarde

Rondvaren in Giethoorn

Je kan natuurlijk niet richting Giethoorn gaan en de waterwegen overslaan. We kregen een fluisterboot tot onze beschikking (tip: hier kan je je eigen sloep huren Giethoorn) en gingen op pad. Hoewel we geen van allen vaar-ervaring hadden, ging dat prima: je volgt gewoon de bordjes. En, tip van onze groep, als de bruggetjes zo laag worden dat je je hoofd stoot als je doorvaart, zit je verkeerd. Ik mag de naam hebben nog weleens verkeerd te rijden (en dat gebeurde inderdaad ook dit weekend twee keer met de auto), dit was niet mijn schuld. Het mag toch nog maar eens gezegd zijn.

Goed, terug naar het varen. Ondanks de ijzige kou die in mijn wangen sneed, meerdere hagelbuien en dreigende aanvaringen met andere toeristen die hun boot per ongeluk overdwars op het water parkeerden, heb ik elke seconde genoten. Giethoorn is prachtig. Echt een must-see, als je het mij vraagt, en de moeite waard om een paar uur voor in de auto te gaan zitten.

Lees meer op de website: Giethoorn bootje huren

Alpaca Eiland Giethoorn

Van het hart van de Amsterdamse Wallen naar Giethoorn kan je met recht een kleine cultuurverandering noemen. Toch zitten Arian en Onno hier perfect op hun plek. In hun prachtige achtertuin is meer dan genoeg ruimte voor een alpacaweide, waar momenteel drie schattige merries wonen, een ruin en twee jonge mannetjes. Twee vrouwtjes verwachten komende zomer een kleintje.

Arian is coach en doet o.a. (familie)opstellingen met de dieren, kan helpen bij traumaverwerking en biedt socratisch, transformatief en mental coaching aan. De rust die hij uitstraalt, in combinatie met humor en de liefde die zijn man en hij allebei hebben voor hun omgeving, maakt dat je hier helemaal tot rust komt en je hart durft te luchten. Als ik het moest omschrijven, zou ik zeggen dat ze de Dutch dream (be)leven. Een plek waar je absoluut naartoe wil als je in Giethoorn bent.

Lees meer op de website: Alpaca Eiland Giethoorn

Bijkomen met pizza in Fratelli

Voor pizza kan je me wakker maken! De pizzalunch die we tussendoor aten, was dus meer dan welkom. Sowieso waren we allemaal nogal natgeregend tijdens de boottocht, maar ook hadden we sinds die ochtend eigenlijk niet meer gegeten. De enthousiaste broers Davide en Salvatore zorgen ervoor dat je aan niks ontbreekt en verzorgden onze lunch. Een paar dames kozen de Tagliatelle Tartufo – die voor onze neus werd klaargemaakt. Zo leuk om te zien! Los daarvan was de sfeer goed, de bediening behulpzaam en gastvrij en het eten heerlijk. Aanrader dus als je tussendoor of aan het eind van de dag een goede Italiaan zoekt.

Lees meer op de website: Ristorante Fratelli

Waterfietsen

Behalve rondvaren met een eigen boot kan je in Giethoorn ook waterfietsen. Nu wil ik dat eigenlijk al jaren doen, maar telkens komt er weer iets tussen. Dit keer niet, dacht ik toen ik het schema bekeek. Zelfs de regen en hagel kon me niks schelen, vandaag zou het lukken. Helaas appte Lisette rond een uurtje of 14.30 dat dit toch niet kon doorgaan, omdat de verhuurder al weg was. Wil je toch hier meer van weten? Marieke waterfietste wel en vertelt in haar verslag over Giethoorn hoe het was! En ook bij Amanda lees je over deze unieke beleving. Zelf heb ik me er maar bij neergelegd: het universum wil me gewoon niet op een waterfiets hebben 😉

Rondvaart door Giethoorn

Hoewel we Giethoorn die middag al hadden gezien vanaf onze fluisterboot was het naderhand erg leuk om nog een rondvaart te doen. We kregen een gids tot onze beschikking die van alles wist te vertellen over dit pittoreske plaatsje: van de geschiedenis tot nu. Wist je bijvoorbeeld dat je aan de heuvel waarop een boerderij staat, kunt zien of deze vroeger toebehoorde aan de rijkere inwoners? En dat je nog steeds kunt trouwen in het voormalige gemeentehuis (dat daarvoor een schoolgebouw was)? Een leuke aanvulling dus op je dag, zeker als je hier nog nooit geweest bent.

Lees meer op de website: rondvaart Giethoorn

Hotel Brasserie De Pergola

We sloten het actieve deel van de persreis af met een heerlijk diner bij Hotel Brasserie De Pergola. Zij waren de gehele dag ons verzamelpunt geweest en ook nu werden we weer gastvrij ontvangen door eigenaar Bas. Als diner kregen we shared dining: een grote plaat met verschillende soorten groenten, vlees en vis. We konden lekker bijkletsen, genieten van een wijntje en nog meer foto’s maken. Smaakte goed! Tijdens het eten begreep ik van de anderen dat hun lunch, ook in de brasserie, eveneens erg lekker was. Dus een leuke plek om neer te strijken tijdens een dagje Giethoorn.

Rond een uurtje of 20.00 was het tijd om naar onze groepsaccommodatie te gaan in Oldemarkt, zo’n twintig minuten verderop.

Nog steeds niet overtuigd om dit jaar deze plek van je bucketlist te strepen? Lees dan hier nog 3 andere redenen om naar Giethoorn te gaan

Groepsaccomodatie Mooi Oldemarkt

Aan het eind van de dag reden we door richting groepsaccommodatie Mooi Oldemarkt. Ondanks dat ik dit keer wel de oorzaak was van een kleine geografische misser lukte het ons binnen enkele minuten toch de accommodatie te vinden. Een fijne grote ruimte waar we met een groep van ruim twintig vrouwen en één man prima konden kletsen en slapen. Fleur, Lisette, Miriam en ik kregen de kamer met vier bedstedes. Heerlijk! Je eigen plekje, maar toch met de gezelligheid van samen slapen. Na het ontbijt, de volgende ochtend, was het weer tijd om huiswaarts te gaan. Want hoe heerlijk het ook is om eruit te zijn, na een eerste dag en nacht zonder baby was het fijn om weer lekker naar huis toe te gaan!

Meer informatie vindt je hier: groepsaccommodatie Giethoorn

Ik ben erg benieuwd: zijn jullie weleens in Giethoorn geweest? Of staat hij nog op je lijstje?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

5 gedachten over “Giethoorn hotspots: dit wil je hier gaan doen en ontdekken

  1. Ik vind het er prachtig uit zien Merel. Ik ken Giethoorn inderdaad ook vooral van het vele water, maar het is wel duidelijk dat er nog veel meer moois te zien is. Wat superleuk om daar als blogger op zo’n manier mee kennis te maken!

  2. Wat een gezellige bedoening. Lijkt me een erg mooi dorpje, nooit geweest maar al veel over gehoord. Het Museum De Oude Aarde zou mijn zoon tof vinden, die is helemaal van de mooie en bijzondere stenen.

  3. Wat een leuk uitje in Giethoorn. De uitstapjes vind ik ook interessant en gevarieerd. Een leuk evenement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven