‘Je vliezen breken’ kan best een vertekend beeld opleveren. Waar de één een vloedgolf aan vruchtwater verliest, blijft het bij de ander bij druppelen. Daarom vertellen we je in dit artikel alles over wat je moet doen wanneer je denkt dat je vliezen breken. Wanneer moet je bijvoorbeeld de verloskundige bellen? En hoe herken je het verschil tussen vruchtwater en urine? Onderaan vind je bovendien informatie over het verloop bij langdurig gebroken vliezen.
Alles over je vliezen en vruchtwater
Wat is de functie van die vliezen en het vruchtwater?
Zoals je waarschijnlijk wel weet zit je baby (de embryo) in je buik goed beschermd in een zak vol vruchtwater. Dat vruchtwater heeft een paar verschillende functies:
- Het beschermt je baby tegen stoten van buitenaf. Zo kan het dus dat je bijvoorbeeld ongelukkig valt of jezelf stoot tegen de tafelrand, zonder dat je baby daar uiteindelijk last van zal ondervinden na de geboorte. Al is het altijd verstandig na een val of stoten even langs de verloskundige te gaan om te controleren of alles goed gaat met je kleintje.
- Vruchtwater biedt je kindje de ruimte om te leren ademen en slikken. Zo komt de spijsvertering op gang. Bijzonder is dat de baby aan je vruchtwater proeft (uiteraard in een heel milde vorm) wat jij eet. Hij plast ook in het water.
- De vruchtzak biedt bescherming tegen infecties of temperatuurschommelingen van buitenaf.
De twee vliezen die om het vruchtwater heen zitten, houden alles bij elkaar. Aan de buitenzijde vind je het chorionvlies, aan de binnenkant het amnion. Op de afbeelding hierboven zie je duidelijk hoe je baarmoeder er van de binnenzijde uitziet.
Wanneer en hoe breken je vliezen?
Dat verschilt per bevalling. Bij de één vloeit het vruchtwater naar buiten, bij de ander druppelt het of wordt het kindje zelfs geboren in de vruchtzak. Overigens moeten de vliezen in dat laatste geval direct na de geboorte worden gebroken, zodat het kindje kan ademen. Het meest gebruikelijke is echter wel dat de vliezen breken tijdens de bevalling. Zo niet, dan kan de verloskundige ervoor kiezen ze handmatig te breken voor je persweeën krijgt. Bijkomend voordeel is dat dit de ontsluiting kan bevorderen.
Hoe herken je het verschil tussen vruchtwater en urine?
- Geur: urine ruikt naar urine, vruchtwater wordt vaak omschreven als zoetig/weeïg. Twijfel je? Vang dan een beetje op in een bakje of glas en ruik eraan. Als je de geur niet echt herkent en je doet denken aan de voorgaande omschrijving, dan is de kans groot dat je vruchtwater verliest.
- Vruchtwater sijpelt of vloeit naar buiten en kun je niet tegenhouden.
- In vruchtwater kunnen vlokjes zitten en oogt verder helder, terwijl urine vaak enige kleur heeft en wat troebeler is.
Wanneer neem je contact op met je verloskundige?
Sowieso is het belangrijk dat je de verloskundige laat weten dat je (denkt dat je) vliezen zijn gebroken, zodat ze kan komen controleren hoe het met je gaat en of je ontsluiting ook is begonnen. Maar het is ook belangrijk dat je doorgeeft hoe het vruchtwater eruit ziet. Extra belangrijk is de kleur:
- Helder (gebruikelijk)
- Groen/okergeel/bruin (de baby heeft in het vruchtwater gepoept)
- Roze/rood (je verliest bloed; dit hoeft niet alarmerend te zijn maar het is wel belangrijk in de gaten te houden hoeveel bloed je verliest)
Twijfel je over de kleur? Vang dan een beetje op in een transparant bakje of een glas, zodat je kunt kijken.
Wat moet je doen bij langdurig gebroken vliezen?
Wanneer moet je bevallen na het breken van je vliezen?
Een ziekenhuis wacht normaliter namelijk meestal maximaal 72 uur om de bevalling op gang te laten komen. De reden dat ze niet langer willen wachten, is de verhoogde kans op infecties. Mochten je vliezen te vroeg scheuren (voor de 37 weken zwangerschap) dan volgt een directe opname en blijf je in het ziekenhuis tot de bevalling op gang komt. Zolang alles goed gaat met je kindje is hij in de baarmoeder doorgaans beter af dan daarbuiten. In het ziekenhuis wachten ze af wat je lijf doet en dienen ze bovendien, bij een zwagerschap onder de 34 weken, een middel toe om de longrijping te bevorderen en eventueel de weeën te remmen.
Sommige ziekenhuizen hebben een ander protocol en kunnen dus van bovenstaande werkwijze afwijken.
Krijg je een medische bevalling na het breken van je vliezen?
Als je een thuisbevalling voor ogen hebt en langer dan 37 weken zwanger bent, is het belangrijk dat je binnen 24 uur bevalt na het breken van je vliezen. Zo niet, dan word je medisch – zoals ze dat noemen – en beval je in het ziekenhuis. Dat betekent echter niet dat je daadwerkelijk daar zal moeten blijven. Je kunt gewoon naar huis, zal rustiger aan moeten doen en afwachten of de bevalling spontaan begint.
Ook als je een medische bevalling krijgt, is het handig om een geboorteplan te schrijven. Dit neem je mee naar het ziekenhuis, zodat ze ook daar (ondanks de wisselende diensten) kunnen lezen wat jullie wensen zijn voor de bevalling. Mits mogelijk zal het ziekenhuis daar rekening mee houden.
Op controle bij het ziekenhuis
Vanaf het moment dat je vliezen scheuren of breken, ga je dagelijks op controle bij het ziekenhuis. Ze nemen bloed af (om te controleren of er geen infecties zijn), onderzoeken of je al ontsluiting hebt, nemen een kweek af van de vagina (controle op bacteriën), maken een echo van de baby, een CTG (hartfilmpje) en meten de weeënactiviteit.
Wat kan je thuis doen als je vliezen zijn gebroken?
De volgende dingen mag je in elk geval niet meer doen, hoewel dit waarschijnlijk redelijk voor de hand ligt – met oog op infectiegevaar:
- In bad gaan (je mag wel douchen)
- Je mag geen seks hebben
- Geen tampons gebruiken
Daarnaast is het belangrijk dat je regelmatig je temperatuur controleert en hygiënisch te werk gaat in de buurt van de vagina. Dat betekent dus: niet afvegen, maar spoelen na het plassen en je handen goed wassen voor je in de buurt komt.
Lees hier bovendien wanneer je sowieso contact moet opnemen met het ziekenhuis.
Wat gebeurt er als je bevalling toch niet op gang komt?
Het kan natuurlijk zo zijn dat je tot de 5% hoort bij wie de bevalling niet uit zichzelf op gang komt binnen 72 uur. In dat geval besluit het ziekenhuis meestal over te gaan op het opwekken/inleiden van de bevalling.
Ben je echter nog geen 37 weken zwanger, dan wacht het ziekenhuis als gezegd liever – zolang je geen infecties onder de leden hebt uiteraard.
Optie 1: inleiden
Het inleiden van een bevalling na gebroken vliezen gebeurt vaak via een infuus met oxytocine (het hormoon dat je lichaam normaal zelf aanmaakt). Uit ervaring weet ik dat het niet per se de leukste manier is maar vaak helpt het wel.
Optie 2: keizersnede
Mocht niks baten, dan kiest het ziekenhuis voor een (spoed)keizersnede.
Weet jij nog het moment wanneer je vliezen braken? Of kwam je hier terecht omdat het allemaal nog maar net is gebeurd? In dat geval een goede bevalling gewenst! We lezen het graag in de reacties!
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Afbeelding, Trendsetter Images – Shutterstock