Wat te doen bij autopech in de koude winter? 5 tips

Als er iets is dat je eigenlijk nooit zou willen meemaken, is het wel autopech in de kou. Behalve dat het oncomfortabel is, kan het namelijk behoorlijk gevaarlijk zijn wanneer je niet voldoende bent voorbereid. Daarom vind je in dit artikel 5 handige tips die je helpen je goed voor te bereiden op autopech tijdens een koude winterdag, zodat je altijd veilig de weg op gaat.

Waardoor kun je autopech krijgen?

Er zijn een aantal veel voorkomende situaties in de winter die zorgen voor autopech:

  • Botsingen (door de kou kan ijzel ontstaan met alle gevaarlijke gevolgen van dien)
  • Lege accu
  • Vastgevroren handrem
  • Klapband (grotere kans als je zomerbanden in de winter gebruikt of de spanning onvoldoende is)

Sommige kan je gelukkig snel (voor de deur) oplossen, maar ben je onderweg dan moet je in elk geval je eigen veiligheid kunnen waarborgen. Voor die laatste situaties gelden onderstaande adviezen.

Wat moet je doen om autopech in de kou te voorkomen?

Regel je verzekering vooraf

Wanneer je stil komt te staan onderweg is het zo belangrijk dat je een goede verzekering van de auto hebt, het liefst met pechhulp voor onderweg (en voor de deur) inbegrepen. Dit heeft meerdere voordelen. Raak je onverhoopt betrokken bij een vervelend ongeluk of kettingbotsing, weet je in elk geval dat je, los van al het andere, geen financiële zorgen hebt. En kom je stil te staan onderweg, dan kom je in elk geval weer gewoon thuis – net als je voertuig. Regel dit echt vooraf. Trek een moment uit om op je gemak de verschillende verzekeringen te vergelijken, lees de kleine letters en bepaal ook wat het beste bij jullie (gezins)situatie past. De wensen voor een verzekering is immers behoorlijk persoonlijk.

Laat je auto controleren bij de garage

Naast een goede verzekering is het ook slim je auto nog eens te laten controleren voor de wintermaanden. Vaak hebben ze hier fijne aanbiedingen voor. Natuurlijk kun je bepaalde dingen niet voorkomen, maar een niet-werkende accu of lage bandenspanning hoeven dan in elk geval geen oorzaak te zijn voor pech voor de deur of onderweg. In verhouding kost dit vaak ook minder dan wanneer het daadwerkelijk komt tot autopech: voorkomen is beter dan genezen.

Zorg dat je goed bent voorbereid

Het is echt belangrijk dat je niet zomaar op pad gaat in de winter. Vaak hoef je onderstaand lijstje maar één of twee keer na te lopen, zodat je onderweg geen verrassingen meer krijgt.

  • Laat winterbanden onder je auto plaatsen of kies in elk geval voor all seasons. Rijd in geen geval door op je zomerbanden, want behalve extra slijtage kan je dit ook een klapband opleveren.
  • Met de juiste banden onder de auto is ook de bandenspanning een belangrijk punt om regelmatig te blijven controleren. Hiermee voorkom je namelijk eveneens zo’n klapband en dus een onverhoopte avond achter de vangrail.
  • Volg eens een slipcursus: je leert hier anticiperen op een glad wegdek en blijft rustiger wanneer het je overkomt. Doordat je niet meer in paniek raakt, houd je de controle over je auto en voorkom je hopelijk een ongeluk.
  • Neem, met oog op een weigerende accu, startkabels mee.
  • Ga niet op pad zonder dat je telefoon voldoende is opgeladen – of zorg voor een oplader in je auto zelf. Je moet immers altijd de hulpdiensten kunnen bereiken als je op pad bent en het thuisfront. Let hier dus extra goed op wanneer het buiten koud is.
  • Leg een aantal warme dekens in de achterbak. De auto koelt veel sneller af dan je denkt én buiten is het belangrijk dat je jezelf langere tijd warm kunt houden. Houd er bovendien rekening mee dat tijdens een avond waarop het sneeuwt, de hulpdiensten ook langer onderweg zullen zijn. Goede aanvullingen hierop zijn: een goede thermosfles met thee, moonboots of andere warme, waterdichte schoenen/laarzen, warme sokken, sjaal, muts en handschoenen en een reflecterend hesje zodat je goed opvalt. Ook iets te eten kan handig zijn.

Zorg ervoor dat je voldoende zicht hebt

Dat houdt allereerst in dat je niet mag rijden wanneer je voorruit nog volledig beslagen is. Veeg bovendien losse sneeuw van je auto(dak), zodat dit geen nare verrassingen kan veroorzaken onderweg. Tot slot zal je een ijskrabber in de auto moeten hebben, omdat je nooit weet wanneer sneeuw valt en/of vastvriest. Wat je hier vooraf tegen kunt doen? Schaf een zilverkleurig scherm aan voor de voorruit, gebruik speciale ruitenvloeistof met antivries.

Tip: wil je niet dat je deuren dichtvriezen? Strooi dan vooraf wat talkpoeder op de rubbers.

Plaats je auto in de eerste versnelling

Een handrem kan vastvriezen bij erge vorst. Gebruik daarom tijdens de winterse dagen de eerste versnelling voor je de auto verlaat. Zo staat hij ook stil én voorkom je dat je de dag erop niet meer kunt wegrijden.

Wat te doen bij autopech?

Krijg je helaas toch te maken met autopech onderweg? Dan moet je op onderstaande punten letten:

  • Zet je gevarenlicht aan.
  • Draai je stuur naar rechts, trek de handrem aan en verlaat de auto (bron).
  • Zoek een veilige plek om te schuilen – achter de vangrail. In je auto blijven is levensgevaarlijk: andere auto’s hebben vaak minder zicht, ze kunnen tegen je aan botsen en ook hier daalt de temperatuur sneller dan je denkt.
  • Bel voor hulp: zowel naar hulpdiensten als naar huis.
  • Als er een tankstation dichtbij is en je kunt deze veilig bereiken, doe dit dan altijd. Je kan daar opwarmen en wachten tot er hulp is.

Controleer jij voor/tijdens de winter ook je auto en heb je voldoende spullen bij je voor het geval je te maken krijgt met pech onderweg?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven