Wat als je je verjaardag niet wil vieren?

Sommige mensen plannen hun Grote Dag ieder jaar met uiterste precisie, anderen vinden het helemaal niks. Maar wat doe je als je je verjaardag niet wil vieren? Zeker als de buitenwereld andere plannen heeft en er weinig begrip voor is, kan je je gedwongen voelen alsnog een feestje te vieren. Gelukkig zijn er ook alternatieven.

Je verjaardag niet vieren?

Wanneer ik vroeger hoorde dat sommige volwassenen hun verjaardag niet wilden vieren, vond ik het maar saai. Sterker, het jaar dat ik 25 werd ergerde ik mijn complete Hyves-vriendenlijst door dagelijks mijn status te updaten naar ‘nog … dagen tot mijn verjaardag!’ Ik had er zoveel zin in. Maar naarmate de jaren verstreken, de eerste fijne lijntjes en grijze haren tevoorschijn piepten, verloor ik ook mijn zin om een feestje te vieren. Dat jaartje meer of minder deed me eigenlijk niet veel meer.

Dit geldt voor veel meer mensen, zeker bij tussendoor-leeftijden zoals 34 of 47. Anderen moeten er niet aan denken om een huis vol visite te krijgen of vinden het geldverspilling. Toch ligt hier nog best een taboe op. Niet iedereen vindt het prettig als een dierbare zijn verjaardag niet wil vieren.

Taboe: je verjaardag niet willen vieren is een vorm van egoïsme

Sommige mensen zien het niet willen vieren van je verjaardag als egoïsme. Je geeft anderen niet de kans om langs te komen en het leven (jouw leven) met je te vieren. Vooral oudere generaties vinden dit best lastig, zeker als ze van vinden dat de deuren moeten openstaan op je geboortedag.

Voor iedereen die zich bezwaard voelt en soms tegen heug en meug toch maar een feestje viert, hieronder vijf redenen om die verjaardag dit jaar eens níet te vieren.

Geen zin in je verjaardag? 5 redenen om het niet te vieren

Het is jouw dag

Het leuke aan je verjaardag is dat het jouw geboortedag is. En die mag je lekker invullen hoe je zelf wil. Heb jij zin om de hele dag onder een dekentje te liggen, te struinen over een Ibizamarkt of een weekendje weg te gaan? Dan doe je dat toch lekker? Anderen kunnen eventueel, als je daar zin in hebt, langskomen op een andere dag. Gewoon voor de gezelligheid, niet voor je verjaardag. En zo niet? Ook prima.

Voor wie zelf graag een beetje liefde geeft aan iemand die jarig is maar het liever niet viert: nodig de jarige uit voor een lekker etentje of gezellig dagje weg. Op een andere datum dus en verder ongedwongen.

Je hebt geen tijd om met je gasten te praten

Zo schrijft ook Percy in deze briljante blog over jarig zijn. Uiteindelijk ben je als gastheer of -vrouw vooral hard aan het rondrennen. Je gasten daadwerkelijk even spreken of genieten van hun gezelschap zit er vaak niet in. Als je daar helemaal geen plezier uit haalt, waarom zou je het dan toch doen?

Je kan het leven elke dag vieren

De één vindt slingers helemaal fantastisch, de ander kan geen ballon zien op zijn eigen feestje. En daar is niets mis mee! Zoveel mensen, zoveel wensen. Heb je geen zin in je eigen verjaardag? Je goed recht. Per slot van rekening kan je het leven toch elke dag vieren op een manier die bij jou past?

Je hebt geen speciale wensen

Hoewel een verjaardag natuurlijk niet draait om de cadeaus, willen anderen vaak wel iets aan je geven. Hoe lief ook, daar zit niet iedereen op te wachten. Wil je die vraag voorkomen? Dan vier je gewoon je verjaardag niet.

Wel een verjaardag maar geen cadeaus? Geeft dit expliciet aan van tevoren en vraag of je gasten een donatie kunnen doen aan een door jou gekozen doel.

Omdat de rest van de wereld vindt dat je die verjaardag wel moet vieren

De beste reden om het dus lekker niet te doen! Uiteindelijk draait het vandaag namelijk even niet om de rest van de wereld maar om jou 😉

Voel je niet bezwaard en zoek alternatieven

Anderen hebben misschien moeite met je keuze, maar je zal zien dat na verloop van tijd vanzelf een bepaalde acceptatie komt. Je houdt nu eenmaal niet van je verjaardag, waarom toch doen? Het is de enige dag in het jaar dag het om jou draait, en als je verjaardagswens is om hem niet te vieren, dan is het aan anderen om je daarmee te helpen.

Bovendien zit er vaak een verhaal aan vast. Je wil je verjaardag niet vieren omdat het nare herinneringen oproept, omdat het samenhangt met een minder leuke gebeurtenis (zoals het overlijden van een dierbare op of rond die datum) of omdat je heel ongelukkig wordt van verplichte feestjes en verjaardagsrondjes met leverworst en toastjes.

Zoek liever naar een vorm die wél bij je past.

  • Ga een paar dagen weg rond je verjaardag: zelfs de meest hardnekkige gasten kunnen dan niet anders dan accepteren dat je lekker op een zonovergoten eiland zit (of in het regenachtige Schotland, voor mijn part).
  • Geef jezelf iets cadeau dat je heel graag wil hebben: een dag rust, dat ene dure parfum (je bespaart immers op de kosten voor de catering tijdens je verjaardag) of een mooi, nieuw fototoestel.
  • Ga lekker uit eten met mensen die je lief zijn. Dat kan ook prima op een andere datum. Zo voorkom je de verplichte zitjes met tante Truus die je, buiten de verjaardagen om, toch al nooit zag en kan je wél met je gasten praten.

Meer lees je in dit artikel: Je verjaardag overslaan? Zo pak je dat aan

Maar bij deze toch even een felicitatie, omdat het kan

Feliciteren kan immers geen kwaad. En het leuke van deze felicitatie is dat je hem kan lezen wanneer je daar zelf zin in hebt. Op een mooi nieuw levensjaar vol plezier, liefde en gezondheid.

Vier jij graag een feestje? Of vind je het (tegenwoordig) ook niet (meer) leuk om je verjaardag te vieren?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven