Wassen met een groot gezin: gouden tips en WIN EEN JAAR GRATIS WASSEN

Waar ik de was altijd een rotklus vond, zelfs toen mijn oudste en ik nog samen waren, zo makkelijk gaat het me nu af. De bodem van de wasmand? Die zie ik minimaal één keer per week – zelfs met ons gezin en alle sporten die worden beoefend. Hoe ik dat doe? In dit artikel deel ik mijn gouden tips met je én maak je kans op een jaar lang gratis wassen met KLOK Eco! Hoe dat allemaal zit? Lees snel verder.

Wassen met een groot gezin? Maak het je makkelijk

Was vooraf scheiden

Inmiddels heb ik eigenlijk geen idee meer hoe we dit ooit deden voor ik de was direct scheidde, want dat levert je zoveel tijdswinst op. Ik liet het makkelijker liggen toen alle spullen nog door elkaar lagen, omdat je geen overzicht hebt welke kleur al kan worden gewassen. Eerder gebruikten we een vrij brede wasmand met vier manden en een aparte voor de hete was, inmiddels heb ik een wastoren op de gang. Niks moeilijks, gewoon een Trofast van IKEA met vijf manden (wit, rood/oranje, groen/blauw, donker, heet). Klinkt misschien overdreven trouwens, om te sorteren op vijf soorten, maar bij ons raakt dat binnen een paar dagen alweer vol. De was die je hier ziet, is van slechts vier dagen.

Bijkomend voordeel is dat de kinderen een duidelijke plek hebben om zelf hun kleding op te ruimen aan het eind van de dag, meteen leren hoe je de was scheidt én wanneer er gewassen moet worden. Hoewel de manden zelf geen volle machine vullen, kan er altijd wel beddengoed bij of – in het geval van de hete was – een paar handdoeken. Het geeft een fijn gevoel om de manden leeg te hebben. Al duurt het hier thuis nooit langer dan vijf minuten natuurlijk.

Gebruik waspoeder

Ook ik had een tijdlang pods, omdat het wel makkelijk was. Je gooit het in de machine en klaar ben je. Maar dat begon steeds meer te knagen. Er zit namelijk een vaste hoeveelheid wasmiddel in, terwijl je dat lang niet altijd nodig hebt. Met poeder kan je zelf beslissen. Ik kreeg van KLOK de Eco lijn toegestuurd en ben om. Inmiddels gebruik ik het al een paar weken en ik vind het echt heel fijn spul. De was is fris, er hangt niet zo’n sterke parfumgeur in en het is economischer in gebruik dan vloeibaar wasmiddel of pods. Zeker bij was die niet heel vies is, kan je met een paar schepjes af.

Leer je kinderen hoe de was werkt

Hoewel ik hierin nog steeds soms een steek laat vallen, probeer ik de kinderen wel zoveel mogelijk en vanaf jonge leeftijd te betrekken bij het wassen van hun kleding. De redenen daarvoor?

 • Ze leren wat erbij komt kijken om een was te draaien, drogen en vouwen.
 • Vanaf een bepaalde leeftijd kunnen ze bijspringen met wassen.
 • Wanneer ze het huis uitgaan, hebben ze een handig systeem in de vingers, van A tot Z, dat ze in hun nieuwe woning meteen kunnen toepassen.

Het helpt jou ook meteen om het hele proces zo simpel mogelijk te maken: een kind moet het kunnen begrijpen. Hier gaat de volgende tip dan ook over.

Tips wassen groot gezin

Maak het wasproces overzichtelijk voor jezelf

We hebben misschien niet allemaal de ruimte en het geld voor een aparte waskamer waar je alles wast, uithangt of droogt in de droger. Maar ook in een beperktere ruimte kan je het jezelf overzichtelijk maken. Ik noemde al even de wastoren die we hebben staan, waarin we alle soorten was opbergen. Verder heb ik de wasmiddelen duidelijk gelabeld, zodat de kinderen weten wat ze kunnen gebruiken voor welke was. En tot slot hangt er in het trapgat een wasrekje voor de kleding die absoluut niet in de droger mag. Denk aan wollen truien, sportbroeken en andere gevoelige kleren.

Maak er een gewoonte van om alles meteen op te bergen

Behoeft weinig uitleg. Hoe minder je laat staan, des te minder je het gevoel krijgt dat je achter de feiten aanloopt. Zo simpel is het echt.

Waarom KLOK Eco?

Voordelen

KLOK Eco is voordelig: voor nog geen € 7,00 per verpakking kan je 18 wasbeurten draaien. Daarnaast is het wasmiddel geschikt voor lage temperaturen en dus beter voor het milieu. Verder bevat KLOK Eco 0% parfum en 0% kleurstoffen, dus de kans op huidirritatie is daardoor aanzienlijk kleiner dan bij de meeste andere wasmiddelen én dat maakt dit wasmiddel dus ook geschikt voor de gevoelige (baby-/kinder)huid. De kartonnen verpakking kan bij het oud papier.

Daarnaast kreeg KLOK Eco Kleur zowel het EU Ecolabel als Asthma Allergy Nordic label en ontving het witte wasmiddel het Groene Keuze Predicaat (2022) van de Consumentenbond, het wasmiddel voor bonte was in 2023.

Kosten

Je kunt verschillende verpakkingen kopen. Je hebt voor € 6,99 een verpakking met 1,17 kilo kleur- of wit wasmiddel. Hier doe je gemiddeld 18 wasbeurten mee. Heb je een berg was te verstouwen, met een groter gezin, dan is de XXL verpakking een aantrekkelijke optie: € 24,50 voor 74 wasbeurten.

Je koopt KLOK Eco op de website: Klok-eco.nl of gewoon in de supermarkt (waar ze iets duurder zijn). Hier vind je ook de andere producten van KLOK, zoals:

 • Wasmiddel (zowel poeder als vloeibaar)
 • Vaatwascapsules
 • Afwasmiddel
 • Allesreiniger
 • WC-reiniger
 • Soda
 • Groene zeep

Allemaal ecologisch verantwoord met ingrediënten van natuurlijke oorsprong en gecertificeerd eco label.

Wassen groot gezin

Mijn ervaring met KLOK Eco

Vooraf vond ik het toch even een gek idee om weer te gaan beginnen met poeder. Zou het wel net zo schoon worden? Maar eigenlijk was ik meteen om. Ik vind het juist wel handig, wassen met poeder. Ik heb maar een paar schepjes nodig, de was ruikt fris en het voelt gewoon een stuk beter om ecologisch te wassen. Bovendien is de prijs heel fijn: als mijn huidige verpakkingen op zijn, ga ik de XXL verpakking halen en kan ik daar lekker mee vooruit.

Disclaimer
Vaste lezers weten dat ik geen reviews plaats waar ik niet volledig achter sta; dit is geen reclamepraatje, maar oprecht enthousiasme. Wassen met KLOK scheelt geld, het is een stuk beter voor het milieu en voor de huid van onze kinderen. Dus in ieder opzicht een win-situatie.

Waspoeder groot gezin

WINNEN! Een jaar KLOK Eco

Ben je enthousiast en wil jij ook milieuvriendelijk(er) wassen? Ik mag één volger heel blij gaan maken met een jaar lang gratis wassen! De prijs bestaat uit vier verpakkingen met wasmiddel voor de witte was, vier verpakkingen voor de bonte was. Daar kan je dus wel even mee vooruit.

Hoe maak je kans?

 1. Laat onder dit artikel achter dat je meedoet en gebruik hierbij een geldig e-mailadres.
 2. Laat me weten hoe jij thuis de was doet.
 3. Volg @klokeco op Instagram zodat je altijd op de hoogte blijft van de laatste informatie over milieuvriendelijk wassen.

Op deze winacties zijn mijn Algemene Voorwaarden van toepassing. Door mee te doen, ga je hiermee akkoord.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Evgeny Atamanenko – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

11 gedachten over “Wassen met een groot gezin: gouden tips en WIN EEN JAAR GRATIS WASSEN

 1. Ik doe heel graag mee! Met een dreumes, kleuter, sporten etc is er altijd genoeg was te doen. Ik kende Klok niet echt bewust (alleen de naam wel eens gehoord) maar het spreekt me aan dat het eco is en zonder parfum etc. Hoe we thuis de was doen: wanneer het kan, haha! En de kleuter vindt het heel leuk om te helpen met vouwen en opruimen, dus dat is inmiddels een gezellig klusje 🙂

 2. Heel graag, ik heb flink wat te wassen met een man en 2 pubers. Dan is een goed wasmiddel wel zo welkom.

 3. Wassen is pas echt leuk als het gedaan is; de mand leeg, de kast vol. En dan het liefst zonder kriebels van allerlei toevoegingen zoals parfum en plastic!

 4. Ik ben fan van Klok sinds ik het speciaal kocht voor de eerste babywasjes; zelf ben ik allergisch voor veel wasmiddel en heb Klok dus gekocht omdat ik dat bij Olivia ook wel verwachtte; heel fijn vond ik het! Wasmiddel zonder parfum ruikt vaak wat muffig maar dat vond ik bij deze niet! Uit gewoonte, en toen de babywas weer gewoon samen met onze was ging terug gegaan naar ons vertrouwde wasmiddel, maar dit zou echt fantastisch zijn om weer terug te gaan naar Klok en dan voor ons allemaal!

  Ik ben heel goed in wassen, als in de wasmachine en droger aanzetten, maar heb echt een hekel aan opvouwen.. mijn tip is; koop voor iedereen een eigen wasmand (voor schone was) en sorteer alles wat uit de droger en van de lijn komt gelijk voor per persoon (en een aparte voor beddengoed en handdoeken); dan kun je snel voor je werk even een wasmand legen; scheelt zoveel tijd omdat je niet van het hele gezin sokken bij elkaar moet zoeken, en is zo lekker voldoenend; half uurtje, wasmand van kind leeg, toch weer wat nuttigs gedaan!

 5. Wauw! Fantastisch 🤩 wat ik doe is een vaste dag in de week alle was draaien ik ben 1 dag bezig in de week heb meer tijd voor mezelf. Ik ga hard duimen

 6. Superrrrrr 🤩🤩🤩🤩 ge-wel-dig schitterende prijs voor moederdag die eraan komt! Ik hang de was per persoon ik sorteer ze goed zodat ik precies weet met opvoewen welke was bij wie hoort! Ik hang ze dan ook zo mooi uit dat ik ze gelijk netjes in 1 keer kan opbouwen voor witte was strooi ik wat kristal suiker bij dan blijft me was ook witter een tip vooral voor witte gordijnen

 7. Ik doe heel graag mee met de klok winactie.
  Ik heb ook veel wasgoed. Ik heb een wasmand in de douche en de jongens hebben een wasmand in hun slaapkamer. Die verzamel ik en sorteer het over de vier wasmanden die vlakbij de wasmachine staan. Ik gebruik ook pods maar ook vloeibaar en poeder. Moet wel zeggen dat het poeder mij het best bevalt.

 8. Dit zou ik ook graag willen winnen! Met 4 personen in ons huishouden die op voetbal zitten draait de wasmachine overuren. Voordeel van voetbalkleding en voetbal pakken is wel dat het zo droog is en ik de droger daar dus niet voor hoef te gebruiken. Ik gebruik nu eigenlijk gewoon het wasmiddel dat in de aanbieding is😊.

 9. Ik houd van een fijne schone was! Gewassen en gestreken netjes in de kast. (Dat lukt niet altijd even goed, maar die mijn best) Ik vind het belangrijk om duurzaam te wassen. Geeft me een heerlijk gevoel als de was hangt te wapperen aan de waslijn buiten. Ik vind het ook het fijnst om de was meteen weg te werken. Dus s’morgens het beddengoed wassen en s’avonds weer schoon en fris op het bed! Klok wasmiddel voldoet aan al mijn kwaliteitseisen en geeft bovendien geen irritaties aan onze huid. Daarom voor mij geen ander wasmiddel meer, kan het iedereen aanraden! Bedankt voor alle wastips en trics van jou. Leerzaam om te zien hoe anderen de was doen, zeker als je een groot gezin hebt lijkt me dat een enorme uitdaging! Ik maak graag kans op een jaar lang gratis wassen met Klok Eco! Een echte droomprijs waar we graag met het hele gezin van gaan genieten!

 10. Ik doe graag mee! Een goed systeem is superbelangrijk ja. Hier helpt was ophangen en opvouwen per kamer en inderdaad ook zo’n ikea toren! En de kleintjes hebben een wasmand op hun kamer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven