Wasbare zwemluiers: mijn ervaring en handige tips

Wasbare luiers? Nee, ik moest er lange tijd niet aan denken. Inmiddels zijn we echter bewuster van onze ecologische voetafdruk en proberen we betere keuzes te maken. Ondanks dat mijn man nog niet helemaal aan de wasbare luiers wil, hebben we voor onze zoon wel de wasbare zwemluier aangeschaft. In deze review vertel ik welk merk we kozen en wat de voordelen zijn. Daarnaast deel ik een paar handige tips.

Wasbare zwemluiers vs. wegwerp zwemluiers?

Waarom wasbare zwemluiers?

Met onze oudere dochters ging ik regelmatig zwemmen (zo zaten ze allemaal op babyzwemles). Daardoor vlogen er best een aantal pakjes Little Swimmers doorheen van Huggies, die na eenmalig gebruik zo de prullenbak in konden. Destijds vond ik dat eigenlijk al zonde, maar ik had toen nog geen idee dat je ook een wasbaar alternatief kon kopen.

Door de jaren heen (en dankzij het bloggen) leerde ik veel meer over hoe je ouderschap duurzamer kunt invullen. Zo ontdekte ik ook de wasbare zwemluiers en ik besloot, mocht het me gegeven zijn, bij een volgende baby gewoon de wasbare te kopen. Zo gezegd, zo gedaan.

De voordelen van wasbare zwemluiers

  • Deze zwemluiers zijn een stuk goedkoper dan de wegwerpvariant: een pak van 11-12 Huggies Little Swimmers kost tussen de € 7,29 en € 7,49 (Albert Heijn, 4 september 2022) tegenover circa € 10,00-15,00 voor één wasbare zwemluier. Meer heb je eigenlijk niet nodig, tenzij je verschillende maten gebruikt.
  • Wasbare zwemluiers zijn beter voor het milieu: je koopt er één (of beter nog: gebruikt hem tweedehands) en gooit hem na gebruik in de gewone was.
  • Ze zijn zachter voor de billetjes van je baby, maar doen precies hetzelfde als een wegwerp zwemluier: hij vangt de urine en eventuele ontlasting op.
  • Ze kunnen na afloop worden gebruikt door een ander kindje (je eigen kinderen, maar je kan ze ook verkopen via Marktplaats of weggeven aan de plaatselijke tweedehands winkel)

Verder hoef je in principe geen zwembroekje meer aan te trekken bij je baby, maar dat kan wel. De luiers zien er tegenwoordig echter zo mooi uit dat ze gezien mogen worden!

Welk merk wasbare zwemluiers koop je?

Ooit schreef ik een artikel waarin ik wegwerpluiers vergeleek met de wasbare variant. Niet alleen bleek de wasbare luier in totaliteit goedkoper (zeker als je tweedehands overbroekjes koopt), ook is het een stuk voordeliger voor het milieu. Ook kwam toen naar voren dat het belangrijk is om een merk te kiezen dat kiest voor fairtrade en biologisch katoen in zijn producten. Dat is iets waar ik anders nooit bij stil zou hebben gestaan, dus die tip wil ik vast meegeven. De productieomstandigheden zijn immers net zo belangrijk als de impact op de natuur.

Goed, met die kennis in mijn achterhoofd ging ik eens kijken naar wasbare zwemluiers. De keus viel al snel op Little Lamb, dat oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk komt. De luiers komen voor het grootste deel uit hun fabriek in Turkije en de zwemluiers bevatten bamboe dat extra zacht is voor de billen. De designs zijn lekker vrolijk. Wij kozen voor maat 1 met walvissen, maat 2 met hommels en bloemen.

Hoe werkt een wasbare zwemluier?

Het klinkt misschien wat bewerkelijk, maar is het allerminst. Onze wasbare zwemluiers van Little Lamb bevatten een sluiting met klittenband. Je legt je baby op het aankleedkussen, doet de luier om zoals je gewend bent, en ‘plakt’ hem dicht met de klittenbandjes aan beide zijkanten. Meer is het niet.

Vergeet niet dat je een wasbare zwemluier, net als een wegwerp, niet al thuis kunt omdoen. Een wasbare luier werkt namelijk volgens het principe dat het met name de ontlasting tegenhoudt; als hij ook zou absorberen dan nam hij meteen het halve zwembad op 😉

Tot wanneer gebruik je een zwemluier?

Zwemluiers zijn in zwembaden in Nederland en het buitenland vrijwel overal verplicht tot je kindje zindelijk is. Voorheen zwommen baby’s namelijk gewoon in hun blote billen en dat werd er natuurlijk allemaal niet frisser op. Het doel van een (wasbare) zwemluier is om ontlasting tegen te houden. Een zindelijk kind weet gelukkig doorgaans de wc op tijd te vinden.

Tips bij het gebruik van wasbare zwemluiers

  • Let op de maat die je koopt. Sommige zijn echt bedoeld voor jonge baby’s, andere kun je beter gebruiken bij peuters. De maten staan erbij op basis van gewicht, dus je kan online prima een zwemluier aanschaffen. Wil je liever kijken en voelen? Ga dan langs een fysieke winkel die wasbare zwemluiers verkoopt.
  • Bij ontlasting was je de luier eerst uit met de hand, daarna kan hij gewoon in de machine. Na afloop droog je hem aan de lijn of, als dit kan, in de droger.
  • Als je het fijner vindt, kan je een inlegvel in de luier leggen. Dat hoeft echter niet: ook zonder velletje is de zwemluier prima te gebruiken en schoon te wassen.
  • Ook als je wekelijks naar babyzwemles gaat, is één wasbare zwemluier eigenlijk wel voldoende om te hebben. Je kan er eentje extra aanschaffen voor als er een ongelukje gebeurt tussendoor, of als reserve. Maar in de praktijk gebruiken wij er eigenlijk maar eentje.
  • Bij wasbare zwemluiers met klittenband doe je er goed aan de luier te controleren voor je hem in de machine doet. Anders kan hij aan andere kleding kleven en deze beschadigen.
  • Trek de luier dus niet thuis aan. Zo voorkom je een natte stoel, kan ik je uit ervaring vertellen.

Geen spijt dus?

Een beetje. Ik vind het jammer dat we de wasbare zwemluier pas zo laat ontdekten eigenlijk. Hoe vaak ik niet vloekend in noodgang nog even snel voor de babyzwemles naar Dirk reed voor een nieuw pakje, dat ze ineens te klein waren of het feit dat je een wegwerp luier na één keer gebruiken weggooit. Aan de andere kant hebben we nu alsnog deze luiers kunnen proberen en, naast de wasbare billendoekjes, ik ben blij dat we het hebben gedaan.

De Little Lambs ogen bijna als een zwembroekje en zijn zo lekker vrolijk. Daarnaast voelt hij van binnen lekker zacht en comfortabel, hij is goed op maat te maken dankzij het klittenband en Sean lijkt het allemaal wel prima te vinden. Waar ik me verder kan voorstellen dat een heel pakket aan wasbare luiers te duur is, valt dit dus reuze mee. De kosten maak je anders toch wel voor een pakje wegwerpluiers. Van de wasbare zwemluier hebben we dus geen seconde spijt, het is echt een aanwinst!

Wanneer is een wasbare zwemluier niet handig om te kopen?

Als je vrijwel nooit met je kindje zwemt, kan het soms handiger zijn om een enkele wegwerpluier te lenen van een vriendin die wel regelmatig met haar baby of dreumes naar het zwembad gaat. Of, als je gaat voor de duurzame variant: toch maar een tweedehands wasbare zwemluier aanschaffen (of lenen).

Als je nog vragen hebt over het gebruik van wasbare zwemluiers of graag jouw ervaring wil delen, laat je het me dan weten in de reacties?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©diignat – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven