Wasbare of wegwerpluiers: wat is duurder?

Wasbare luiers zouden beter zijn voor het milieu en goedkoper. Is dat echt zo? En hoe werkt het systeem van wasbare luiers, zijn ze duurder of goedkoper dan wegwerpluiers en hoe zit het met voordelen voor het milieu? In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt om een goede keus te kunnen maken tussen wegwerpluiers en wasbare luiers.

Starten met wasbare luiers of wegwerpluiers?

Als je een kindje verwacht, komt er veel op je af. Buiten het halen van de baby uitzet, is het ook handig om na te denken over je luierkeus. Ga je wegwerpluiers gebruiken of twijfel je over wasbare luiers? In dat laatste geval zal je vast wel bekend zijn met de voordelen: wasbare luiers zouden beter zijn voor het milieu, per saldo goedkoper en helemaal niet zoveel gedoe opleveren.

Hieronder vind je informatie die je kan helpen bij het maken van een keus tussen wasbare luiers en wegwerpluiers. Ook lees je wat je eventueel nog zou kunnen kiezen als gulden middenweg, als wasbare luier je een (financiële) brug te ver zijn, maar je wel een bijdrage wil leveren aan een beter milieu.

Hoe werken wasbare luiers?

Een wasbare luier is gemaakt van katoen. Je sluit hem met drukknopen aan de voorkant – eigenlijk vergelijkbaar met een wegwerpluier. Verder vangt hij urine op en is dus absorberend. Als je een wasbare luier aantrekt bij je kindje, doe je hier ook een inlegvel in. Dit is gemaakt om de ontlasting op te vangen.

Bij het verschonen gooi je dat inlegvel weg (sommige gewoon kunnen doorgespoeld worden, kijk hiervoor goed op de verpakking). Vervolgens kan de wasbare luier in een afsluitbare waszak en daarna in de machine.

Dit klinkt misschien bewerkelijk, maar is dat eigenlijk helemaal niet. Het inlegvel is zo verwijderd, de billen maak je schoon met een (wasbaar) billendoekje en tot slot trek je een nieuwe luier aan. Ook bij grotere kinderen valt het allemaal wel mee. Het vooroordeel dat dit vies is, gaat ook eigenlijk niet op: de ontlasting gooi je immers weg – of je dit nu in de prullenbak doet (normaal zit er een luier omheen, nu niet) of door het toilet. En de luier zelf is vaak nauwelijks nog vies, omdat alles in het inlegvel zat.

Nog niet overtuigd? Onderstaand filmpje laat heel duidelijk zien hoe het werkt en wat de voordelen (en vooroordelen) zijn over wasbare luiers.

Wat moet je aanschaffen als je met wasbare luiers wil starten?

  • Een basishoeveelheid van ongeveer 24 wasbare luiers (al is dertig net iets comfortabeler in de praktijk)
  • Een extra grote luieremmer of waszak
  • Goed waspoeder
  • Wasbare billendoekjes (als je dan toch bezig bent)
  • Boosters en inleggers

Er zijn diverse systemen die je onderling ook nog kunt combineren. Het is allemaal ook afhankelijk van hoe vaak je verschoont en wilt wassen, of je de droger gebruikt of voorkeur geeft aan een waslijn.

Wat is het verschil in kosten tussen wasbare en wegwerpluiers?

In eerste instantie schrikt de aanschafprijs van wasbare luiers misschien wel af. Een gemiddeld systeem kost al snel tussen de 260 en 1.350 euro en dat moet je dan toch maar even ineens kunnen neertellen. Aan de andere kant blijft het in totaal natuurlijk ook een behoorlijke uitgaaf om wegwerpluiers te kopen. Wat zijn nu eigenlijk de gemiddelde uitgaven? En hoe groot is het verschil tussen wasbare en wegwerpluiers?

Soort luierKosten (minimaal – maximaal)
Wasbare luier€ 820 (€ 260 – €1.350)
Wegwerpluier€ 1.250 (€ 750 – €1.750)

(Bron: Milieucentraal)

De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van het luiersysteem dat je koopt

Als je de kosten zwart op wit ziet wordt het al een heel ander verhaal. Op deze manier bespaar je gemiddeld € 430,00 en kan die besparing zelfs oplopen tot maximaal € 1.490 (afhankelijk van het merk luiers, hoelang je ze gebruikt etc.). Ook kan je de kosten drukken door tweedehands wasbare luiers aan te schaffen.

Of je met wasbare luiers begint, blijft natuurlijk afhankelijk van of je dit zomaar ineens kunt neertellen, maar het is de overweging waard. Rianne voegt hieraan toe: ‘De kosten hangen af van het systeem dat je koopt. Als je gaat voor de TotsBots Basics dan ben je minder geld kwijt dan de duurdere TotsBots Bamboozle, die bijvoorbeeld heel geschikt is voor de nachten vanwege zijn goede absorptievermogen. Daarnaast kan van invloed zijn of je nog meer kindjes hoopt te krijgen. Je kiest dan toch sneller voor een systeem op maat dat langer meegaat.’

verschil kosten wasbare luiers wegwerpluiers

Andere veel gestelde vragen over wasbare luiers

Hoe vaak moet je wasbare luiers verschonen?

Aangeraden wordt om luiers elke drie uur te verschonen. Rianne: ‘Zelf raad ik aan wanneer het kindje nat is of bij ontlasting. Ook moet je kijken naar het absorptievermogen. Een pocketluier op maat is handig voor de crèche, maar een tweedelig systeem met voorgevormde luier en broekje absorbeert meer en is lekdichter. Deze verdient voorkeur voor de nacht, wanneer je kindje eenmaal doorslaapt.’

Wat is het verschil tussen inleggers en boosters voor je wasbare luier?

Inlegger is doorgaans een papieren of fleece wasbaar inlegdoekje, bedoeld om ontlasting op te vangen. De booster absorbeert beter. Deze kun je bijvoorbeeld in een pocketluier of voorgevormde luier gebruiken of op een prefold wanneer je kindje zoveel plast dat extra absorptie gewenst is, zoals ‘s nachts.

Ervaringen met wasbare luiers (van lezeressen)

Hij wilde liever wasbare luiers

Voor de geboorte van haar dochter was Jessica’s vriend al overtuigd van het belang van wasbare luiers. Ze gingen destijds naar een informatieavond. ‘Als je echt graag  van alles op de hoogte bent, raad ik deze zeker aan. Uiteindelijk kozen we een inlegger met overbroekje met drukknopen. Ik weet niet meer hoeveel het exact kostte, maar reken ongeveer op € 350,00, waarvan we € 75,00 terugkregen van de gemeente. In totaal hebben we 8 overbroekjes, 34 inleggers en 4 nachtinleggers van hennep. Deze absorberen beter en zijn dus geschikter voor de nacht. Al durf ik eerlijk te zeggen dat we daarvoor ook soms wegwerpluiers gebruiken.’

Wasbare billendoekjes

Daarnaast gebruikt Jessica ook wasbare doekjes van Cheeky Wipes. In totaal kostte haar aanschaf (minikit plus 25 extra doekjes) € 52,00. ‘Goed alternatief voor onderweg zijn de Water Wipes: vochtige doekjes met 99,9% water en 0,1% fruitextract, dus zonder giftige stoffen of nare bewaarmiddelen.’

Wat zin voor jullie de grootstee voordelen van wasbare luiers?

‘De kosten. Je betaalt in het begin even wat meer, maar nu moeten we ons nooit zorgen maken om de aankoop van Pampers. Het is voor ons ook zo’n gewoonte geworden dat we het helemaal niet meer zien als een last. Bij een baby komen zoveel nieuwe dingen kijken en als je vanaf het begin de gewoonte hebt om luiers te wassen, dan hoort het er ook gewoon bij.’

wasbare luiers voordelen makkelijk goedkoper

Kan je ook parttime aan de wasbare luiers?

Jazeker! Je zou kunnen beginnen met wasbare zwemluiers. Deze zijn helemaal niet duur, zeker niet als je regelmatig gaat babyzwemmen. Bianca heeft een echte waterrat in huis. Om te voorkomen dat er kilo’s aan zwemluiers doorheen zouden gaan toen hij nog niet zindelijk was, kocht ze uitwasbare zwemluiers van Charlie Banana voor hun vakantie naar de Canarische Eilanden.

‘Ik kocht er twee, zodat ik altijd een schone had om te wisselen. Mijn beste aankoop ooit! Mijn dochtertje van negen maanden heeft er ook een paar. Ze zijn superhandig met klittenbandsluiting en zitten ook nog eens erg lekker. Voordeel vind ik bovendien dat de printjes zo leuk zijn, dat een badpakje of zwembroek erover niet eens nodig is. Het bespaart echt veel geld.’ Daarnaast kun je net als Jessica wasbare doekjes aanschaffen.

Merel kocht ook wasbare zwemluiers. ‘Vooraf dacht ik dat het een hoop gedoe zou zijn, maar het viel me zo enorm mee. Ze hebben een leuk printje, werken hetzelfde als een wasbare luier en na afloop gooi je ze in de machine. Eerlijk gezegd vind ik het enorm zonde dat we dit nooit eerder hebben gekocht. Gewone zwemluiers zijn onnodig slecht voor het milieu. Maar goed, beter laat dan nooit, denk ik dan maar.’

Wasbare vs. wegwerpluiers: wat is beter?

Concluderend kan je stellen dat wasbare luiers beter zijn. Zowel voor het milieu als voor je portemonnee. Dat laatste is best misschien verrassend, ook omdat een duurzame oplossing vaak iets duurder is. Ook zwemluiers (handig voor het babyzwemmen) en wasbare billendoekjes zijn vaak stukken voordeliger dan de wegwerpvariant. Bovendien zijn kinderen met wasbare luiers vaak sneller zindelijk. Een nadeel kan zijn dat het iets arbeidsintensiever is om alles te wassen. Zeker als je gewend was aan wegwerpluiers. Maar ook dat went snel genoeg.

Informatie over wasbare luiers

Voor dit artikel mochten we onze vragen stellen aan Rianne Moore, eigenaresse van webshop MooreGreen en expert op gebied van wasbare luiers. Ze runt haar bedrijf met passie en oog voor de wereld – niet alleen op het gebied van milieu, maar ook mensenrechten staan hoog in het vaandel. Daarom kijkt ze bij de verkoop van haar wasbare luiers ook naar de omstandigheden waarin geproduceerd wordt.

Zij hielp ons aan de inhoudelijke informatie en de uitleg omtrent de hoeveelheid wasbare luiers en accessoires, de kosten en antwoord op andere belangrijke vragen.

Het verschil tussen wasbare en wegwerpluiers zit hem dus niet alleen in het milieuvoordeel, maar ook in de prijs. Ben jij van plan wasbare luiers te gaan gebruiken? We zijn benieuwd naar jullie reacties.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel is geen betaalde samenwerking. Afbeeldingen mogen we gebruiken met toestemming van Rianne Moore van MooreGreen, gebruik is zonder schriftelijke toestemming op geen enkele manier toegestaan.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Een gedachte over “Wasbare of wegwerpluiers: wat is duurder?”"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven