Press "Enter" to skip to content

Wasbare of wegwerpluiers: wat is duurder?

Wasbare luiers zouden beter zijn voor het milieu en goedkoper. Is dat echt zo? En hoe werkt het systeem van wasbare luiers, zijn ze duurder of goedkoper dan wegwerpluiers en hoe zit het met voordelen voor het milieu?

Informatie over wasbare luiers

Omdat we meer wilden weten, besloot we onze vragen neer te leggen bij Rianne Moore, eigenaresse van webshop MooreGreen en expert op gebied van wasbare luiers. Ze runt haar bedrijf met passie en oog voor de wereld – niet alleen op het gebied van milieu, maar ook mensenrechten staan hoog in het vaandel. Daarom kijkt ze bij de verkoop van haar wasbare luiers ook naar de omstandigheden waarin geproduceerd wordt. Hieronder legt ze uit wat je nodig hebt (hoeveelheid wasbare luiers en accessoires), hoe duur het ongeveer is in vergelijking tot wegwerpluiers en andere belangrijke vragen. Ook vonden we verschillende moeders bereid om te vertellen over hun ervaring met wasbare luiers.

Wat moet je aanschaffen als je met wasbare luiers wil starten?

  • Een basishoeveelheid van ongeveer 24 wasbare luiers (al is dertig net iets comfortabeler in de praktijk)
  • Een extra grote luieremmer
  • Goed waspoeder
  • Wasbare billendoekjes (als je dan toch bezig bent)
  • Boosters en inleggers

Er zijn diverse systemen die je onderling ook nog kunt combineren. Het is allemaal ook afhankelijk van hoe vaak je verschoont en wilt wassen, of je de droger gebruikt of voorkeur geeft aan een waslijn.

Wat is het verschil in kosten tussen wasbare en wegwerpluiers?

In eerste instantie schrikt de aanschafprijs van wasbare luiers misschien wel af. Een gemiddeld systeem kost al snel tussen de 260 en 1.350 euro en dat moet je dan toch maar even ineens kunnen neertellen. Aan de andere kant blijft het in totaal natuurlijk ook een behoorlijke uitgaaf om wegwerpluiers te kopen. Wat zijn nu eigenlijk de gemiddelde uitgaven? En hoe groot is het verschil tussen wasbare en wegwerpluiers?

Soort luierKosten (minimaal – maximaal)
Wasbare luier€ 820 (€ 260 – €1.350)
Wegwerpluier€ 1.250 (€ 750 – €1.750)

(Bron: Milieucentraal)

De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van het luiersysteem dat je koopt

Zo zwart op wit wordt het al een heel ander verhaal natuurlijk. Op die manier bespaar je gemiddeld € 430,00 en kan die besparing zelfs oplopen tot maximaal € 1.490 (afhankelijk van het merk luiers, de tijdsduur etc.).

Natuurlijk blijft het afhankelijk of je dit zomaar ineens kunt neertellen, maar het is de overweging waard. Rianne voegt hieraan toe: ‘Alles is afhankelijk van het systeem dat je koopt, als je gaat voor de TotsBots Basics dan ben je minder geld kwijt dan de duurdere TotsBots Bamboozle, die bijvoorbeeld heel geschikt is voor de nachten vanwege zijn goede absorptievermogen. Daarnaast kan van invloed zijn of je nog meer kindjes hoopt te krijgen. Je kiest dan toch sneller voor een systeem op maat dat langer meegaat.’

verschil kosten wasbare luiers wegwerpluiers

Andere veel gestelde vragen over wasbare luiers

Hoe vaak moet je wasbare luiers verschonen?

Aangeraden wordt om luiers elke drie uur te verschonen. ‘Zelf raad ik aan wanneer het kindje nat is of bij ontlasting. Ook moet je kijken naar het absorptievermogen. Een pocketluier op maat is handig voor de crèche, maar een tweedelig systeem met voorgevormde luier en broekje absorbeert meer en is lekdichter. Deze verdient voorkeur voor de nacht, wanneer je kindje eenmaal doorslaapt.’

Wat is het verschil tussen inleggers en boosters voor je wasbare luier?

Inlegger is doorgaans een papieren of fleece wasbaar inlegdoekje, bedoeld om ontlasting op te vangen. De booster absorbeert beter. Deze kun je bijvoorbeeld in een pocketluier of voorgevormde luier gebruiken of op een  prefold wanneer je kindje zoveel plast dat extra absorptie gewenst is, zoals ‘s nachts.

Jullie ervaringen met wasbare luiers

Hij wilde liever wasbare luiers

Voor de geboorte van haar dochter was Jessica’s vriend al overtuigd van het belang van wasbare luiers. Ze gingen destijds naar een informatieavond. ‘Als je echt graag  van alles op de hoogte bent, raad ik deze zeker aan. Uiteindelijk kozen we een inlegger met overbroekje met drukknopen. Ik weet niet meer hoeveel het exact kostte, maar reken ongeveer op € 350,00, waarvan we € 75,00 terugkregen van de gemeente. In totaal hebben we 8 overbroekjes, 34 inleggers en 4 nachtinleggers van hennep. Deze absorberen beter en zijn dus geschikter voor de nacht. Al durf ik eerlijk te zeggen dat we daarvoor ook soms wegwerpluiers gebruiken.’

Wasbare billendoekjes

Daarnaast gebruikt Jessica ook wasbare doekjes van Cheeky Wipes. In totaal kostte haar aanschaf (minikit plus 25 extra doekjes) € 52,00. ‘Goed alternatief voor onderweg zijn de Water Wipes: vochtige doekjes met 99,9% water en 0,1% fruitextract, dus zonder giftige stoffen of nare bewaarmiddelen.’

Wat zin voor jullie de grootstee voordelen van wasbare luiers?

‘De kosten. Je betaalt in het begin even wat meer, maar nu moeten we ons nooit zorgen maken om de aankoop van Pampers. Het is voor ons ook zo’n gewoonte geworden dat we het helemaal niet meer zien als een last. Bij een baby komen zoveel nieuwe dingen kijken en als je vanaf het begin de gewoonte hebt om luiers te wassen, dan hoort het er ook gewoon bij.’

wasbare luiers voordelen makkelijk goedkoper

Kan je ook parttime aan de wasbare luiers?

Jazeker! Je zou kunnen beginnen met wasbare zwemluiers. Deze zijn helemaal niet duur, zeker niet als je regelmatig gaat babyzwemmen. Bianca heeft een echte waterrat in huis. Om te voorkomen dat er kilo’s aan zwemluiers doorheen zouden gaan toen hij nog niet zindelijk was, kocht ze uitwasbare zwemluiers van Charlie Banana voor hun vakantie naar de Canarische Eilanden.

‘Ik kocht er twee, zodat ik altijd een schone had om te wisselen. Mijn beste aankoop ooit! Mijn dochtertje van negen maanden heeft er ook een paar. Ze zijn superhandig met klittenbandsluiting en zitten ook nog eens erg lekker. Voordeel vind ik bovendien dat de printjes zo leuk zijn, dat een badpakje of zwembroek erover niet eens nodig is. Het bespaart echt veel geld.’ Daarnaast kun je net als Jessica wasbare doekjes aanschaffen.

Wasbare vs. wegwerpluiers: wat is beter?

Concluderend kan je stellen dat wasbare luiers beter zijn. Zowel voor het milieu als voor je portemonnee. Dat laatste is best misschien verrassend, ook omdat een duurzame oplossing vaak iets duurder is. Ook zwemluiers (handig voor het babyzwemmen) en wasbare billendoekjes kunnen voordeliger zijn dan de wegwerpvariant. Bovendien zijn kinderen met wasbare luiers vaak sneller zindelijk. Een nadeel kan zijn dat het iets arbeidsintensiever is om alles te wassen. Zeker als je gewend was aan wegwerpluiers.

Het verschil tussen wasbare en wegwerpluiers zit hem dus ook in de prijs. Ben jij van plan wasbare luiers te gaan gebruiken?

Dit artikel is geen betaalde samenwerking. Afbeeldingen mogen we gebruiken met toestemming van Rianne Moore van MooreGreen, gebruik is zonder schriftelijke toestemming op geen enkele manier toegestaan.

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids