Handige tips om de was bij te houden in een groot gezin

Met een groot gezin, zo weet ik inmiddels, is het wasmiddel bijna niet aan te slepen. De bodem van de wasmand? Dat wordt al snel een illusie als je de was niet bijhoudt. Maar het kan wel! Daarom delen we in dit artikel de beste tips om je wasgoed bij te houden met een groot (of groter) gezin. Zo kan jij het namelijk ook!

Was bijhouden als groot gezin

Waar je rekening mee moet houden als je een groter gezin hebt?

  • Je bent vrijwel elke dag aan het wassen: met name de handdoeken gaan er in rap tempo doorheen en met een baby groeit de berg ook vlot
  • Wasmiddel kan een flinke kostenpost zijn als je niet uitkijkt
  • Je moet het eigenlijk gewoon goed bijhouden, anders loop je al snel achter (de feiten aan)

Zo hou je de was goed bij als groter gezin

Let op aanbiedingen in wasmiddel

Omdat het wassen op grotere schaal gebeurt dan bij veel andere gezinnen, is het slim om goed te letten op aanbiedingen. Wissel daarbij vloeibaar wasmiddel en waspoeder af om de levensduur van je machine te verlengen.

Investeer in goede en energiezuinige apparatuur

Door te kiezen voor een energiezuinige wasmachine en -droger, kan je redelijk gemakkelijk besparen op de energiekosten. Zeker omdat jullie ze bovengemiddeld gebruiken. Daarbij is er nog een voordeel om te kiezen voor kwaliteit boven een lagere prijs. Door een goede wasmachine aan te schaffen, gaat hij hoogstwaarschijnlijk langer mee. Het is daarbij de overweging waard om te kiezen voor een ruime trommel waar meer in kan.

Hang kleding ook te drogen uit

Is het zomer en lekker droog? Dan is een droogmolen of waslijn de overweging waard. Bijkomend voordeel? Buiten drogen is energiezuinig, milieuvriendelijk en beter voor je kleding. Tijdens de winter kan je overwegen om de was op zolder te hangen. Enige nadeel zou kunnen zijn dat dit wasgoed waarschijnlijk meer kreukt en je na afloop toch zal moeten strijken. Een dekbedhoes kan je makkelijker uit het raam hangen en halverwege omkeren. Dit gaat net zo snel en scheelt sjouwen.

Kies een paar vaste dagen om de kledingwas te doen

Verzamel op vaste dagen alle kleding bij elkaar en sorteer op kleur. Zo kan je sneller en gemakkelijker alles achter elkaar wassen en (eventueel) drogen in de wasdroger. Door het niet te verspreiden over de week, voorkom je het gevoel dat je alleen maar bezig bent met de was.

Laat je kinderen meehelpen met wassen

Dit huishoudelijke klusje is heel leuk voor peuters. Je legt de gesorteerde berg wasgoed voor de machine en zij mogen het erin stoppen. Daarna samen het maatbekertje vullen met wasmiddel, knop omdraaien en aanzetten. Na afloop kunnen ze helpen om alles in de wasmand te doen en eventueel buiten op te hangen of in de droger te doen.  

Ruim de was meteen op als hij uit de droger komt

Was die uit de droger komt is nog warm en dus makkelijker op te vouwen. Het voordeel daarvan is dat je vrijwel nooit hoeft te strijken. Ook voorkom je dat de wasmand zelf blijft staan en je dus tegen die berg gaat opkijken. Het is nu een kleinere moeite. Vraag ook hier of je kinderen kunnen helpen. Zo kan je oudere schoolkind of puber bijvoorbeeld prima zelf zijn eigen kleding vouwen.  

Wees spaarzaam met schone kleding en handdoeken

Elke broek na één keer dragen in de wasmand? Nee dat is echt niet nodig. Met sommige kledingstukken kan je best iets langer doen. Dat scheelt wasgoed en bovendien voorkomt het dat de kast binnen de kortste keren leeg is. Ook wat handdoeken betreft hoef je er geen twee per keer te gebruiken.

Zo lukt het ons dus om als groter gezin toch niet om te komen in een onoverzichtelijke hoeveelheid wasgoed. Het is allemaal best te behappen, zolang je maar de juiste spullen in huis hebt en een handig ritme hebt in het wassen/drogen zelf. Ook kan je prima je kinderen laten meehelpen. Hoe gaat dit bij jullie thuis? Hou je de was goed bij? Of vind je het één van de minst leuke huishoudelijke klusjes?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven