Op een goede dag komt je tiener thuis met de mededeling verkering te hebben. Een spannende tijd, niet in het minst voor jou. Wat is nu de bedoeling? Moet je aan de pil denken, condooms in huis halen of nog even wachten met dat soort toeters en bellen? Hiernaast is het de overweging waard of jij vindt dat ze al bij elkaar mogen slapen. Daarover gaat dit artikel. Want wanneer mogen verliefde pubers bij elkaar slapen en hoe ga je hier zelf mee om?
Wanneer mogen verliefde pubers met elkaar slapen?
Maak een inschatting van wat er gaat gebeuren
De ene puber is immers de andere niet. Soms gaat het vooral om de ervaring. Dan willen ze niet zozeer met elkaar naar bed, maar gewoon lekker samen knuffelen en een beetje zoenen. Natuurlijk kan dat voor sommige ouders al te ver gaan, de boodschap blijft dat seks dus niet altijd per se hoeft te gebeuren. Tegelijkertijd is het verstandig erover na te denken wat je ervan vindt als ze het wél gaan doen – bij een dertienjarige sta je daar ongetwijfeld anders in dan bij een kind van 17 en bij een verkering van vier jaar ook weer anders dan de date van twee weken geleden.
Overleg met de andere ouders
Hoe jullie er ook in staan, het is aan te raden om over de hele kwestie te overleggen met de andere ouders. Jij zou het immers ook willen weten als je dochter niet bij haar BFF logeert, zoals ze vertelde, maar tegen haar nieuwe vriendje aanligt. Toch?
Wat vind jij?
Alles valt en staat met jullie mening. Misschien verschilt het zelfs per vriendje: die foute schoonzoon heb je waarschijnlijk liever niet in huis, maar die aardige jongen? In dit opzicht is er geen goed of fout. Geen tiener is hetzelfde, geen ouder is hetzelfde. Wel zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je nee zegt om te voorkomen dat ze seks zullen hebben (onder jouw dak). Daarbij kan je ook nog denken aan alternatieven: slapen met open deuren of allebei in andere kamers.
Seks tijdens een logeerpartijtje?
Let wel, je puber kan prima met een andere puber slapen zonder dat er iets hoeft te gebeuren. Misschien zijn ze nog helemaal niet toe aan seks. Toch is het verstandig om erover na te denken en het gesprek met elkaar aan te gaan om je wensen en grenzen kenbaar te maken.
Ontdekken hoort bij de puberleeftijd
Pubers zijn niet allemaal toe aan daadwerkelijke seks, maar over het algemeen ontwikkelen ze wel gezonde seksuele gevoelens en heerst er een bepaalde spanning rondom seksualiteit. Dat hoort erbij, of je het nu wil of niet. Als je het wel toestaat, kan het dus gebeuren. Misschien voelt dat allemaal heel ongemakkelijk, omdat je kind voor jouw gevoel gisteren nog tevreden in je armen sliep, maar het is wel wat het is. ‘Nee’ zeggen tegen een logeerpartijtje neemt hun seksuele nieuwsgierigheid niet weg.
Vergeet niet dat waar een wil is ook een weg is
Als je niet wil dat je verliefde puber mag slapen met zijn of haar nieuwe liefde omdat je daarmee hoopt te voorkomen dat ze seks hebben, besef dan dat waar een wil is ook een weg is. Helemaal voorkomen doe je het dus niet. De kans bestaat bovendien dat ze elkaar dan wel ergens anders treffen en dat de eerste keer op een onprettige of zelfs smerige plek is.
En nee, natuurlijk hoopt geen enkele ouder live te hoeven meegenieten van een puberale ontdekkingstocht, maar vraag jezelf ook af wat je je kind gunt op dit gebied. Een veilige plek, prettig gevoel en wellicht zelfs een vertrouwde omgeving? Of ongemak en misschien zelfs onveiligheid?
Voorlichting blijft belangrijk
Goede seksuele voorlichting is belangrijk, of ze nu wel of niet bij elkaar gaan slapen. Vertel over de cyclus van een meisje en hoe dit exact werkt (je kan niet de hele maand zwanger raken, maar de exacte datum van de eisprong is geen vaststaand gegeven), dat de eventuele pil voor een goede werking consequent geslikt moet worden en condooms niet beschermen tegen alle soa’s. Geef aan hoe belangrijk grenzen zijn: nee is altijd nee.
Praat met je kind
Je puber hoeft je echt niet te vertellen welke snode plannen ze hebben, maar je kunt wel aangeven wat jullie grenzen zijn. Dat als ze dan toch seks hebben, je het op prijs stelt als ze enigszins rekening willen houden met jullie en de boel na afloop netjes opruimen. Of dat het nu nog niet mag, maar als ze wat langer samen zijn wel. Vertel ook over je eigen gevoelens rondom de hele situatie: vind je het bijvoorbeeld best spannend om los te laten? Misschien kan je kind jou op zijn beurt geruststellen door te laten weten dat ze helemaal nog niet zo snel willen gaan of overal goed over hebben nagedacht.
Wat mag wettelijk gezien niet?
De leeftijd waarop je kind seksueel meerderjarig is, ligt in Nederland op 16. Vanaf die leeftijd zou je in staat moeten zijn om zelf toestemming te geven; van 14-16 jaar is seks alleen toegestaan tussen tieners met een gering leeftijdsverschil (maximaal vijf jaar). Daarnaast is een seksuele relatie tussen iemand in een machtspositie en je kind bij wet verboden – al is de kans groot dat als je kind in een dergelijke situatie komt, zij of hij deze persoon niet mee naar huis zal nemen.
Waar moet je verder nog aan denken?
Condooms en/of de pil
Als je tiener zijn verkering mee naar huis neemt voor een nachtje logeren, is het belangrijk om bepaalde zaken goed door te nemen:
- Vertel je kind over de cyclus van een vrouw en haar vruchtbaarheid
- Leg uit dat de anticonceptiepil niet beschermt tegen SOA’s
- Informeer of je kind weet hoe een condoom om moet – iets dat zowel voor jongens als meisjes geldt, want als de ander geen idee hebt, wil je niet dat ze het schouderophalend in een hoekje gooien
- Wil je kind aan een bepaalde vorm van anticonceptie? Dan kan je haar daarmee helpen, al is het ook belangrijk de risico’s van hormonale anticonceptie door te nemen, zoals trombose bij de NuvaRing
- Vraag ook of je kind grenzen durft te stellen en help ze eventueel oefenen om uit te spreken dat ze alleen veilige seks willen of dat ze willen stoppen
- Benadruk hoe belangrijk het woord ‘nee’ is en dat je dan gewoon moet stoppen; het komt dan wel een andere keer en een veilig gevoel bij elkaar is het belangrijks
- Vraag of je nog ergens mee moet helpen (en geef aan dat brandende kaarsjes geen optie zijn)
Geef hen bovendien een pakje condooms. Of het nu wel of niet gebeurt deze keer, ze kunnen maar goed voorbereid zijn. Dit voorkomt bovendien een ongemakkelijk moment bij de drogist, al kan je ze ook online halen.
Oefen met loslaten
Ondanks de oefening die je inmiddels wel helpt, is dit weer een heel nieuwe vorm. Accepteren dat je puber een nieuwe fase ingaat, staat in schril contrast tot ‘gisteren’ toen ze nog tevreden in je armen lagen te pruttelen. Meer dan de juiste kennis meegeven en een veilige plek bieden voor hun eerste keer, kan je eigenlijk niet doen. Vergeet ook niet dat het eigenlijk een mooi compliment is dat ze zich zo prettig voelen thuis dat ze graag onder jullie dak met elkaar willen logeren.
Deel jullie gevoelens
Dat je mogelijk open staat in de hele situatie en het prima vindt als ze een nachtje bij elkaar slapen, neemt niet weg dat alles maar mogelijk moet zijn. Wat vind je belangrijk? Ben je misschien ongerust over deze stap en vind je dat ze eigenlijk nog wat jong zijn? Of is je kind vrij doortastend en ben je trots dat ze zelf al goed weten wat ze willen? Dat mag immers ook gezegd worden.
Hiernaast kan het ook zo zijn dat je zoon of dochter met de vierde ‘grote liefde’ aan komt zetten binnen een jaar tijd. Op een gegeven moment kan iets een beetje te gortig worden en kun je daar nog eens het gesprek over aangaan. Deel je zorgen en leg uit waarom je ze nog jong vindt voor zoveel wisselende contacten. Maar accepteer ook dat ze wellicht alsnog een andere keus maken.
Kortom, het is nog zo makkelijk niet om te beslissen of je tiener zijn verkering mag laten logeren. Aan de ene kant hoort het bij de ontwikkeling, tegelijkertijd ben je er misschien zelf nog niet helemaal aan toe. Een open gesprek en goede voorlichting blijven daarom belangrijk om in contact te blijven met je kind. Hoe staan jullie hierin? Zou een vriendje of vriendinnetje bij jullie mogen slapen? Of stel je hier een leeftijdsgrens aan?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Afbeeldingen in dit artikel ©ViDI Studio – Shutterstock