Wanneer vertel je dat je zwanger bent?

Als je net zwanger bent, breekt een nieuwe periode aan. Iets waarover je misschien twijfelt, is het juiste moment om anderen te vertellen over je zwangerschap. Want wanneer doe je dat? En hoe zit het op je werk: wanneer ben je verplicht je werkgever in te lichten? Lees snel verder!

Hoera je bent zwanger! Maar wanneer vertel je het aan anderen?

Als je nog trillend en vol ongeloof staart naar de positieve zwangerschapstest in je handen, is er doorgaans één persoon die je dat gelijk wil laten zien: de aanstaande vader of moeder (als die niet naast je staat). Maar daarna? Wanneer vertel je dat je zwanger bent en aan wie? Moet je per se wachten tot de eerste twaalf weken voorbij zijn? En waarom houden mensen die termijn eigenlijk aan? Hieronder vind je handige tips waarmee je kunt bepalen wat het juiste moment is.

Wanneer vertel je anderen dat je in verwachting bent?

Aan je partner

Hopelijk konden jullie het heuglijke moment van de positieve test samen vieren, maar sommige moeders doen liever de test in hun eentje. Zolang je in een prettige en duurzame relatie zit, vertel je het waarschijnlijk het liefst zo snel mogelijk – al dan niet op een originele manier. Maar als het al een tijdje niet zo lekker loopt of je bent inmiddels uit elkaar, kan zo’n zwangerschap toch best een heikel onderwerp worden.

Je zal hem (of haar) in ieder geval uiteindelijk toch moeten vertellen dat je in verwachting bent. Over een tijdje valt het immers niet meer te ontkennen. Maar hoe en wanneer? Overleg met een goede vriend(in) en eventueel een deskundige wat wijsheid is. Denk er ook over na dat hoe langer je dit gesprek uitstelt, hoe moeilijker het misschien wordt.

Familieleden en vrienden die dichtbij staan

Of je wel of niet tot de twaalf weken (of langer) wil wachten, staat en valt met hoe jullie erin staan. Misschien geniet je enorm van het feit dat de zwangerschap de eerste maanden echt nog even jullie geheimpje is. Een ander zal het misschien liever gelijk van de daken schreeuwen. Volg hierin vooral je eigen gevoel. Er is geen juiste termijn.

Lieselotte: ‘Vanaf het moment dat ik de positieve test in handen had, kon ik eigenlijk al niet meer wachten. Ik belde meteen mijn moeder en zusjes op. Weet je wat het is, natuurlijk kan het misgaan, maar dat hoeft niet. Bovendien zou ik ook dan hun steun goed kunnen gebruiken. Met overige familie, vrienden en kennissen wachtten we tot na de termijnecho.’

Familieleden en vrienden die verder weg staan

Over het algemeen vertel je deze mensen dat je zwanger bent op hetzelfde moment als de rest van de wereld: met twaalf weken. Weet je echter dat oom Piet (die dichtbij staat) regelmatig belt met tante Miep (verder weg), vertel hem dan duidelijk dat je het graag nog even voor je wil houden en straks zelf wil laten weten dat je zwanger bent. Zo voorkom je vervelende verrassingen.

Wanneer moet je op je werk vertellen dat je zwanger bent?

Officieel moet je minimaal drie weken voor je zwangerschapsverlof vertellen dat je zwanger bent. Het is echter beter om het ook hier rond de twaalf weken te vertellen:

  • Je werkgever hoeft pas rekening te houden met je zwangerschap wanneer hij ervan weet. Hieronder vallen speciale regelingen voor zwangere vrouwen: je hoeft bepaalde zware dingen niet meer te tillen en mag niet te lang meer staan. Als je het te lang uitstelt, snijd je jezelf dus in de vingers.
  • Op een gegeven moment ga je het zien.
  • Voor de wederzijdse vertrouwensband is het beter om gewoon eerlijk te zijn.
  • Als je lichamelijke klachten hebt, kan je werkgever je helpen: eventueel met afspraken bij de ARBO arts en aangepaste werkzaamheden, werktijden of werkplek. Vertel je het niet, dan is de kans kleiner dat ze je tegemoet komen.
  • Je werkgever heeft genoeg tijd om tijdelijke vervanging te regelen en je collega’s kunnen zich voorbereiden.

Je werkgever mag je niet ontslaan tijdens je zwangerschap of je zwangerschapsverlof.

voordelen nadelen wachten tot twaalf weken zwangerschap vertellen
Afbeelding, Africa Studio – Shutterstock

Waarom zou je wachten tot je twaalf weken zwanger bent?

Op die manier blijft de zwangerschap jullie exclusieve geheim

Helemaal niemand weet het nog, alleen jullie twee. Het heeft iets bijzonders als je maar één speciale blik hoeft uit te wisselen, terwijl de buitenwereld niks weet.

Mocht het onverhoopt misgaan, dan kan je dat vertellen als jij eraan toe bent

Met name die nieuwsgierige buurvrouw van verderop of je iets te empathische nichtje (die jouw verdriet het hare maakt) wil je wellicht niet in je buurt hebben, mocht het misgaan. Het is prettiger zelf te kunnen beslissen wat je met wie bespreekt. Als anderen belangstelling tonen op een moment dat je hoofd er niet naar staat, voel je je misschien toch verplicht iets te zeggen.

Je wil graag nog even wachten met ongevraagd advies

Je schoonmoeder, die heel graag alles wil vertellen voordat je ook maar de kans hebt een boek over zwangerschappen te lezen. Die ene vriendin met vier kinderen, die dolblij is je te kunnen overspoelen met haar ervaring… Ongevraagd advies krijgen is niet altijd leuk. Kijk dus naar wat je prettig vindt en stem daar je keus op af.

Je hebt moeite met zwanger blijven en wil graag eerst zekerheid

Zwanger raken na een miskraam kan op zich al spannend genoeg zijn. Laat staan als je omgeving om de haverklap informeert hoe het gaat. Want hoewel dat ontzettend lief bedoeld is, kan het je ook nerveuzer en onzekerder maken. Het eerste trimester is uiteindelijk al spannend genoeg. Je bent echt niet de enige die eerst een positieve termijnecho wil zien, voor ze het grote nieuws met anderen wil delen.

Bijgeloof: je bent bang dat eerder vertellen ongeluk brengt

Iedereen kan tegen je zeggen dat het wel of niet vertellen geen invloed heeft op het verloop van je zwangerschap. Maar als jij het zo voelt, dan kan niemand daar iets aan veranderen. In dat geval kan je misschien maar het best luisteren naar je eigen gevoel.

Merel: ‘Persoonlijk vond ik het bij de laatste zwangerschap best lastig om een goed moment te kiezen. Ik wilde het wel vertellen, maar vanwege onze voorgeschiedenis besloten we toch langer te wachten. Uiteindelijk vind ik een zwangerschap na een miskraam spannender, je staat er minder onbevangen in. Mocht het onverhoopt nodig zijn geweest, dan had ik graag eerst zelf alles willen verwerken. Naaste familie kreeg het eerder te weten, goede vrienden pas na de 20 weken echo en daarna de rest.

5 redenen om juist wel eerder te vertellen over je zwangerschap

Je hoeft geen smoesjes meer te bedenken

Zeker bij vrienden met wie je graag een wijntje drinkt, is het fijn om gewoon duidelijk te kunnen zijn over de reden waarom je niet meedoet vandaag. Ook kan je het eerlijk aangeven wanneer je om 20.00 uur eigenlijk al in bed zou willen kruipen, omdat je zo verschrikkelijk moe bent.

Je omgeving weet dat je al langer hoopt zwanger te raken en je kan simpelweg niet meer wachten

Logisch toch? Als je uit elkaar spat van blijdschap dan is het toch prachtig als je dat kan delen met mensen die minstens zo blij en gelukkig voor jullie zijn? Als het goed voelt, waarom zou je dan nog wachten?

Je wil steun, voor het geval dat…

Het omgekeerde kan natuurlijk ook gelden. Als je misschien een eerdere miskraam hebt meegemaakt of je voelt je erg onzeker over de zwangerschap, dan kan het helpen daar met anderen over te praten. Mocht het onverhoopt (weer) misgaan, zullen zij je direct steunen. Maar ook als alles prima verloopt, is het fijn. Juist je dierbaren kunnen je vertrouwen geven en een luisterend oor bieden wanneer jij dat nodig hebt.

Je wil het liefst hele dagen over baby’s en zwangerschappen praten

Tja, in dat geval is er maar één oplossing…

Je bent zo ongelooflijk misselijk dat je de zwangerschap niet langer kan verbergen

Als je de gemiddelde vergadering doorbrengt met je hoofd in een emmer vanwege de (ochtend)misselijkheid, kan je het maar beter gewoon vertellen. Wat zou het immers anders kunnen zijn? Het kan in dit geval ook enorm opluchten om het blijde nieuws gewoon op tafel te gooien, dan kan je omgeving er rekening mee houden. En hoeven ze niet stiekem te twijfelen of zij de oorzaak zijn van jouw kokhalzen.

Hoe vertel je dat je zwanger bent?

Je kunt het nieuws over je zwangerschap op verschillende manieren met anderen delen. In dit artikel vind je 17 leuke zwangerschapsaankondigingen. Denk aan een originele foto (voor social media) of gewoon een plompverloren mededeling tijdens het avondeten. Aan jou de keus!

Wanneer je anderen vertelt over je zwangerschap is een heel persoonlijke keuze. Eentje die zelfs per zwangerschap kan verschillen. Het belangrijkste advies dat we je kunnen geven, is om je gevoel te volgen. Alleen jullie kunnen beslissen wanneer je er klaar voor bent. Of dat nu na zes weken is of zesentwintig.

Op welk moment besloot jij anderen te vertellen dat je zwanger was? En heb je naaste vrienden eerder verteld dan de rest? Of iedereen tegelijkertijd? We lezen het graag in de reacties!

Afbeelding, Hanna Mac – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Een gedachte over “Wanneer vertel je dat je zwanger bent?”"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven