Wanneer vertel je dat je zwanger bent?

Als je net zwanger bent, breekt een nieuwe periode aan. Iets waarover je misschien twijfelt, is het juiste moment om anderen te vertellen over je zwangerschap. Want wanneer doe je dat? En hoe zit het op je werk: wanneer ben je verplicht je werkgever in te lichten? Lees snel verder voor de antwoorden op deze vragen!

Wanneer vertel je anderen dat je zwanger bent?

Als je nog trillend en vol ongeloof staart naar de positieve zwangerschapstest in je handen, deel je het waarschijnlijk alleen met de andere ouder met wie je dit avontuur aangaat.

Maar aan wie nog meer? En wanneer?

Soms hoor je weleens dat mensen 12 weken aanhouden, maar moet dat per se? En waarom houden anderen die termijn eigenlijk vaak aan? Kan je het de ene vriendin eerder vertellen dan de ander? Moet je op je werk iets laten weten of kan dat ook pas wanneer je buik zichtbaar wordt?

Je zwangerschap kan ineens best wel veel vragen oproepen. Gelukkig ben je hier op de juiste plek. Je vindt hieronder namelijk handige tips én wettelijke richtlijnen voor het vertellen op je werk. Zo kan je makkelijker bepalen wat nu precies het juiste moment is om te vertellen dat je een kindje krijgt.

Wanneer vertel je anderen dat je in verwachting bent?

Hieronder staat per categorie uitgelegd welke termijn je kunt aanhouden. Van je partner tot je werkgever en collega’s.

Aan je partner

Hopelijk kan je de blijdschap over je zwangerschap met je partner delen. Misschien hebben jullie samen de test gedaan en zit je op dit moment op een roze wolk. Een ander vindt het leuk om de positieve test te delen op een originele manier, zoals Charlotte deed toen ze zwanger bleek. Je weet zelf wat bij jullie past en waar je je fijn bij voelt, dus volg vooral lekker je eigen gevoel.

Wanneer je niet meer samen bent? Het wordt lastiger wanneer je niet meer samen bent met de vader van je aanstaande kindje. Zolang je band met hem verder goed is, kan je het nieuws nu al vertellen. Misschien wil hij je (financieel) ondersteunen en meegaan naar de echo’s en/of afspraken bij de verloskundige om zich voor te bereiden op zijn kindje.

Gaat het minder soepel tussen jullie? Overleg dan met een goede vriend(in) of eventueel een deskundige wat wijsheid is. Houd in je achterhoofd dat hoe langer je dit gesprek uitstelt, hoe moeilijker het misschien wordt. Soms is het een optie om een familielid erbij te vragen die kan bemiddelen.

Mensen die dichtbij staan

Vrienden en familie kun je grofweg onderverdelen in twee groepen. Je hebt de mensen die dichtbij staan en vrienden of familieleden die je veel minder ziet. Overleg samen hoe je het nieuws wil brengen en wanneer. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals:

  • Jullie kiezen allebei 1-2 goede vrienden uit of een familielid dat dichtbij staat, zoals je moeder of zusje, en delen het nieuws alleen met hen. De rest volgt later.
  • Je houdt het liever helemaal nog even geheim. Bijvoorbeeld tot na de termijnecho. De foto kan je dan eventueel gebruiken als zwangerschapsaankondiging.
  • Je kiest ervoor om de zwangerschap die eerste 12 weken helemaal geheim te houden.

Hierin is geen goed of fout. Het belangrijkste is dat je een optie kiest die bij jullie past. Denken jullie hier allebei anders over, probeer dan een gulden middenweg te vinden en vertel waarom je liever nog even wacht (of juist direct je beste vriendin wil bellen).

Lieselotte
Vanaf het moment dat ik de positieve test in handen had, kon ik eigenlijk al niet meer wachten. Ik belde meteen mijn moeder en zusjes op. Weet je hoe ik het zie? Natuurlijk kan het misgaan – iets wat veel kritici zeggen als je het zo vroeg al deelt – maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Bovendien, zelfs bij een miskraam zou ik hun steun goed kunnen gebruiken. Met overige familie, vrienden en kennissen wachtten we wel tot na de termijnecho.

Familieleden en vrienden die verder weg staan

Over het algemeen vertel je deze mensen dat je zwanger bent op hetzelfde moment als de rest van de wereld: met twaalf weken. Weet je echter dat oom Piet (die dichtbij staat) regelmatig belt met tante Miep (verder weg), vertel hem dan duidelijk dat je het graag nog even voor je wil houden en straks zelf wil laten weten dat je zwanger bent. Zo voorkom je vervelende verrassingen.

Wanneer moet je op je werk vertellen dat je zwanger bent?

Officieel moet je minimaal drie weken voor je zwangerschapsverlof vertellen dat je zwanger bent. Het is echter beter om het ook hier rond de twaalf weken te vertellen. Waarom?

  • Je werkgever hoeft pas rekening te houden met je zwangerschap wanneer hij ervan weet. Hieronder vallen speciale regelingen voor zwangere vrouwen: je hoeft bepaalde zware dingen niet meer te tillen en mag niet te lang meer staan. Als je het te lang uitstelt, snijd je jezelf dus in de vingers.
  • Op een gegeven moment ga je het zien. Je kunt moeilijk een halfjaar lang beweren dat je een opgeblazen buik hebt.
  • Voor de wederzijdse vertrouwensband is het beter om eerlijk te zijn.
  • Als je lichamelijke klachten hebt door de zwangerschap, kan je werkgever je helpen: eventueel met afspraken bij de ARBO arts en aangepaste werkzaamheden, werktijden of werkplek. Vertel je het niet, dan is de kans kleiner dat ze je tegemoet komen.
  • Je werkgever heeft genoeg tijd om tijdelijke vervanging te regelen en je collega’s kunnen zich voorbereiden.

Let op! Je werkgever mag je niet ontslaan tijdens je zwangerschap of je zwangerschapsverlof.

voordelen nadelen wachten tot twaalf weken zwangerschap vertellen
Afbeelding, Africa Studio – Shutterstock

Waarom zou je wachten met vertellen tot je 12 weken zwanger bent?

Je hoort regelmatig het advies om te wachten met vertellen over je zwangerschap tot je de 12 weken bent gepasseerd. Maar waarom houden we die termijn eigenlijk aan? Daar zijn meerdere redenen voor.

Exclusief geheim

Sommige mensen vinden het fijn om de zwangerschap nog even voor zichzelf te houden. Tijdens die eerste drie maanden zie je vaak nog niet veel van je zwangerschap. Het heeft bovendien iets bijzonders als je maar één speciale blik hoeft uit te wisselen, terwijl de buitenwereld nog niets weet. Het is dan echt jullie geheim.

Mocht het onverhoopt misgaan, dan kan je dat vertellen als jij eraan toe bent

Met name die nieuwsgierige buurvrouw van verderop of je iets te empathische nichtje (die jouw verdriet het hare maakt) wil je wellicht niet in je buurt hebben als het onverhoopt misgaat. Het is prettiger zelf te kunnen beslissen wat je met wie bespreekt. Als anderen belangstelling tonen op een moment dat je hoofd er niet naar staat, voel je je misschien toch verplicht iets te zeggen.

Je wil graag nog even wachten met ongevraagd advies

Je schoonmoeder, die je heel graag alles wil vertellen voordat je ook maar de kans hebt een boek over zwangerschappen te lezen. Die ene vriendin met vier kinderen, die dolblij is je te kunnen overspoelen met haar ervaring… Ongevraagd advies krijgen is niet altijd leuk. Jij kent je omgeving het beste en weet waar je blij van wordt (en waarvan niet). Daar kan je je keus op afstemmen.

Je hebt moeite met zwanger blijven en wil graag eerst zekerheid

Zwanger raken na een miskraam kan op zich al spannend genoeg zijn. Laat staan als je omgeving om de haverklap informeert hoe het gaat. Want hoewel dat ontzettend lief bedoeld is, kan het je ook nerveuzer en onzekerder maken. Het eerste trimester is uiteindelijk al spannend genoeg. Je bent echt niet de enige die eerst een positieve termijnecho wil zien, voor ze het grote nieuws met anderen wil delen.

Bijgeloof: je bent bang dat eerder vertellen ongeluk brengt

Iedereen kan tegen je zeggen dat het wel of niet vertellen geen invloed heeft op het verloop van je zwangerschap. Maar als jij het zo voelt, dan kan niemand daar iets aan veranderen. In dat geval kan je misschien maar het best luisteren naar je eigen gevoel.

Merel:
Persoonlijk vond ik het bij de laatste zwangerschap best lastig om een goed moment te kiezen. Ik wilde het wel vertellen, maar vanwege onze voorgeschiedenis besloten we toch langer te wachten. Naaste familie en hele goede vrienden vertelden we het wanneer we ze zagen. Anderen kregen het veel later te horen en sommigen, die we door corona niet meer persoonlijk hadden gezien, zelfs pas na de bevalling. Ik voelde aan alles dat ik gewoon geen zin had om mijn eigen spanning te delen met iedereen en koos voor mezelf.

5 redenen om juist wel eerder te vertellen over je zwangerschap

Je hoeft geen smoesjes te bedenken

Vooral wanneer je normaal graag een wijntje drinkt met vrienden, is het soms handiger om eerlijk te zijn. Grote kans bovendien dat ze je anders snel door hebben als je ineens je wijn weigert. Bijkomend voordeel is dat je op tijd naar bed kunt. Door je zwangerschap kan je sneller vermoeid raken. Als iedereen het weet, kruip je makkelijker om 20.00 uur in bed en hoef je niks te forceren.

Je omgeving weet dat je al langer hoopt zwanger te raken en je kan simpelweg niet meer wachten

Logisch toch? Als je uit elkaar spat van blijdschap dan is het toch prachtig als je dat kan delen met mensen die minstens zo blij en gelukkig voor jullie zijn? Als het goed voelt, waarom zou je dan nog wachten?

Je wil steun, voor het geval dat…

Het omgekeerde kan natuurlijk ook gelden. Als je misschien een eerdere miskraam hebt meegemaakt of je voelt je erg onzeker over de zwangerschap, dan kan het juist helpen daar met anderen over te praten. Mocht het onverhoopt (weer) misgaan, zullen zij je direct steunen. En als het allemaal gaat zoals gehoopt, kan je de blijdschap over de zwangerschap langer met elkaar delen. Ze kunnen je vertrouwen geven op onzekere momenten, een luisterend oor bieden en meedelen in alle mooie mijlpalen.

Je wil het liefst hele dagen over baby’s en zwangerschappen praten

Tja, in dat geval is er maar één oplossing…

Je bent zo ongelooflijk misselijk dat je de zwangerschap niet langer kan verbergen

Als je de gemiddelde vergadering doorbrengt met je hoofd in een emmer vanwege de (ochtend)misselijkheid, kan je het maar beter gewoon vertellen. Wat zou het immers anders kunnen zijn? Het kan in dit geval ook enorm opluchten om het blijde nieuws gewoon op tafel te gooien, dan kan je omgeving er rekening mee houden. En hoeven ze niet stiekem te twijfelen of zij de oorzaak zijn van jouw kokhalzen.

Hoe vertel je dat je zwanger bent?

Je kunt het nieuws over je zwangerschap op verschillende manieren met anderen delen. In dit artikel vind je 17 leuke zwangerschapsaankondigingen. Denk aan een originele foto (voor social media) of gewoon een plompverloren mededeling tijdens het avondeten. Aan jou de keus!

Wanneer je anderen vertelt over je zwangerschap is een heel persoonlijke keuze. Eentje die zelfs per zwangerschap kan verschillen. Het belangrijkste advies dat we je kunnen geven, is om je gevoel te volgen. Alleen jullie kunnen beslissen wanneer je er klaar voor bent. Of dat nu na zes weken is of zesentwintig.

Op welk moment besloot jij anderen te vertellen dat je zwanger was? En heb je naaste vrienden eerder verteld dan de rest? Of iedereen tegelijkertijd? We lezen het graag in de reacties!

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Indre Pau – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Een gedachte over “Wanneer vertel je dat je zwanger bent?”"

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven