Wanneer zet je je tuinset het beste binnen?

Je kent het wel: je hebt een prachtige tuinset gekocht, er de hele zomer plezier van gehad, maar dan is het herfst. Het ene moment schijnt de zon nog flink terwijl het een paar dagen later behoorlijk kan plenzen. En zo wisselen de weersomstandigheden zich af. Wat is dan het beste moment om je tuinset naar binnen te brengen?

Wel genieten van de tuin, maar ook van je tuinset

Het lastige van de nazomer en het begin van de herfst is dat het weer zo enorm kan wisselen. Om de meubels nu helemaal binnen te zetten, is vaak nog niet handig: per slot van rekening wil je enige dagen later misschien wel weer buiten zitten of is het zelfs zo warm dat je nog in de vroege avonduurtjes kan tafelen onder het genot van de ondergaande zon. De hele tijd heen en weer slepen met je set is dan ook niet praktisch.

Kies desondanks ook op de sterkst wisselende dagen niet voor een waterdichte en afsluitende hoes waarmee je je meubels beschermt. Het vocht blijft hier vaak onder zitten en je meubels kunnen dan niet goed ademen. De kans op schade is dan groter. Van lieverlee kom je op een punt waarop het dan al misschien een paar weken regent en de gevoelstemperatuur snel daalt. Dat is het moment waarop je je set nog een laatste check geeft en binnen moet neerzetten.

Onderhoudsbeurt: materiaal van je tuinset

Afhankelijk van het materiaal van je tuinset kies je een onderhoudsbeurt. Tip! Bij Kees Smit Tuinmeubelen vind je veel sets die gemaakt zijn van onderhoudsarm materiaal. Dat is eigenlijk een cadeautje aan jezelf: met minimaal onderhoud gaan de meubels lang mee en blijven ook geruime tijd mooi.

Houten tuinmeubelen

In het geval van houten tuinmeubelen is het belangrijk dat je controleert hoe de conditie van de beschermlaag is. Vaak moet je ze toch één tot twee keer per jaar opschuren en opnieuw in de lak zetten, om ze netjes te houden. Wil je deze meubels liever buiten laten of heb je binnen geen plek? Plaats dan geen hoes over je set heen, om bederf door vocht geen kans te geven. Dan kan hij beter opdrogen in de zon.

Aluminium

Aluminium tuinmeubelen zijn zeer onderhoudsarm en kunnen goed tegen de weersomstandigheden in de herfst en winter. Wanneer je ze naar binnen brengt is in dit geval vooral persoonlijk. Weliswaar is het voor ieder materiaal beter om op een gegeven moment naar binnen te gaan, maar tegelijkertijd is het de overweging waard om enkele stoelen buiten te laten voor die (enkele) heerlijke zonnige winterdagen.

Kunststof tuinsets

Het voordeel van kunststof is natuurlijk dat het snel droogt en dat vocht weinig kans heeft om de zitting en poten te beschadigen. Toch zit er ook in kunststof tuinmeubelen vaak ander materiaal verwerkt, zoals metaal, dat wél schade ondervindt aan te veel vocht of kou. Kunststof stoelen berg je gelukkig makkelijk op, door ze in te klappen en in een hoek van de schuur te zetten. Dan hoef je in de lente hoogstens wat spinrag te verwijderen.

Waarom moet je vier-seizoenen-tuinsets ook binnen zetten?

Het klinkt misschien een beetje raar: sets die gemaakt zijn om alle seizoenen te doorstaan, heb je vaak juist gekocht omdat je helemaal geen zin had in dat gesleep. Toch is het voor je tuinset eigenlijk wel beter om hem in de wintermaanden binnen te zetten en de meubels zo goed te beschermen tegen vorst en vocht. Een hoes is vaak toch geen oplossing, omdat je de set dan niet echt kan laten luchten.

Wanneer je de tuinset naar binnen brengt in de herfst of winter is vooral afhankelijk van het weer. In een warme nazomer zal je de meubels langer buiten laten staan dan wanneer het al snel afkoelt en flink regent. In dit artikel vind je handige tips voor het onderhoud en een indicatie voor het moment dat je de boel het best in de schuur kunt zetten. Wanneer zetten jullie de tuinset binnen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven