Als je zwanger bent, komt er veel informatie op je af. Een bijzondere mijlpaal in het eerste trimester is de termijnecho: de (waarschijnlijk) eerste échte kennismaking met jullie baby. Tijdens deze belangrijke echo stelt een echoscopist of de verloskundige vast hoelang je op dat moment zwanger bent en of de baby medisch in orde lijkt. Benieuwd wat je kunt verwachten tijdens de termijnecho, of hij in- of uitwendig plaatsvindt en waarom dit moment zo belangrijk is? In dit artikel lees je alles dat je moet weten.
Waarom krijg je een termijnecho?
Laten we beginnen bij het begin. Waarom je een termijnecho krijgt, is eigenlijk vrij eenvoudig. De naam zegt het al: de verloskundige wil weten hoelang je zwanger bent (en dus wat de termijn van je zwangerschap is). Dit is handig om bijvoorbeeld de uitgerekende datum vast te stellen en te weten wanneer de volgende afspraken zullen plaatsvinden.
Hiernaast is het een medische echo. De verloskundige of echoscopist controleert de gezondheid van je kindje op een aantal punten. Daarnaast doet hij of zij meerdere metingen om te zien of de organen en ledematen naar verwachting groeien. Soms is het al mogelijk om de hartslag van jullie kindje te horen. Om meer te weten over het geslacht van jullie kindje, zal je moeten wachten tot je minimaal veertien weken zwanger bent(*).
(*) Houd in je achterhoofd dat je bij de verloskundige en echoscopist een medische echo krijgt. Het doel hiervan is in de basis om een medische controle uit te voeren bij jullie kindje. Als de baby zijn of haar beentjes kruist en er onmogelijk voor gaat liggen, zal je soms moeten wachten tot een volgende echo. Alternatief is de pretecho, waarover in een ander artikel meer.
Wat bekijkt de verloskundige tijdens je termijnecho?
- Of het hartje klopt
- Hoe de baarmoeder eruit ziet
- Hoeveel kindjes je draagt
- Berekening CRL (Crown Rump Length, vanaf kruin tot stuit) om de precieze termijn van je zwangerschap te bepalen
- Dikte van de nekplooi (tussen 10-15 weken)
- Ontwikkeling van de baby
Wanneer vindt deze echo plaats?
Normaalgesproken maakt je verloskundige een termijnecho bij voorkeur tussen de tien en twaalf weken zwangerschap: met deze termijn is de leeftijd van jullie kleintje goed vast te stellen en de uitgerekende datum goed te berekenen. Hierdoor staat de termijnecho ook wel bekend als de 12-wekenecho.
Er zijn echter uitzonderingen. In sommige gevallen vindt een vroege echo plaats (voor de tien weken) of een late echo (na twaalf weken):
- Bij een zwangerschap na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, miskraam of stilgeboorte
- Op medische indicatie (om een andere reden zoals IUI en IVF, maar ook bij het vermoeden van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, mola of tweeling)
- Wanneer je onzeker bent over de precieze termijn, bijvoorbeeld door een onregelmatige cyclus
- Wanneer je vrij laat ontdekt dat je zwanger bent
- Bloedverlies
- Erge onzekerheid (en daardoor ontstane stress) van de zwangere
Bij de vroege echo richt de verloskundige zich op de levensvatbaarheid van de zwangerschap. Ze controleert of het hartje klopt en of de baby ongeveer zo groot is als verwacht bij deze termijn. Ook kan ze een voorzichtige termijnbepaling doen, maar altijd met een slag om de arm: je kindje is nog maar een paar millimeter groot. Dat maakt het lastig een volledig betrouwbare meting te doen.
Als je een vroege echo krijgt, volgt nog steeds een termijnecho om de termijn nogmaals te meten en de medische controles uit te voeren.
Is de termijnecho inwendig of uitwendig?
Over het algemeen vindt de termijnecho uitwendig plaats, omdat je met tien weken van buitenaf kunt kijken naar de gezondheid van jullie kindje. De verloskundige of echoscopist smeert een gel op je buik en gaat dan met een echokop over je buik. Op een beeldscherm kan je meekijken. Vaak legt hij of zij intussen uit wat ze opmeten en wat ze zien, terwijl je daar ligt.
Een vroege (of vitaliteits-)echo vindt wel vaker inwendig plaats, omdat je hiermee duidelijkere beelden krijgt. Is dit bij jou het geval? Dan doet de verloskundige of echoscopist glijdmiddel op een smalle echokop waarna ze hem vaginaal inbrengt. Dit doet geen pijn, maar kan onwennig aanvoelen. Toch kan je soms ook een uitwendige eerste echo maken voor tien weken zwangerschap. Dit kan verschillen per verloskundigenpraktijk.
Waarom een termijnecho meer zegt dan je uitgerekende datum
Als je zwanger bent, kun je online je uitgerekende datum berekenen op basis van de eerste dag van je laatste menstruatie. Dit is echter een globaal gegeven. Valt je ovulatie namelijk eerder of later dan het gemiddelde van veertien dagen, dan klopt de precieze berekening van je zwangerschapstermijn niet meer. Ook kan het zijn dat je, door omstandigheden, een andere cyclus volgt dan normaal.
Tijdens een termijnecho krijg je meer zekerheid over de precieze termijn van je zwangerschap. Tot ongeveer twaalf weken maken alle baby’s ter wereld een vergelijkbare groei door. Daarom is een echo zo precies: je kan de termijn van je zwangerschap tot op de dag nauwkeurig berekenen. Ga je na de twaalf weken voor die eerste echo, dan is het al iets minder makkelijk om die datum precies vast te stellen. Kinderen groeien vanaf dat moment in hun eigen tempo.
Waarom is de termijn van je zwangerschap zo belangrijk?
Er zijn een aantal redenen waarom het fijn is te weten hoever je in je zwangerschap bent. Allereerst omdat je zo ongeveer kunt berekenen wanneer je gaat bevallen (tussen week 37 en 42 van je zwangerschap). Daarnaast is het handig om op je werk te kunnen vertellen met welke termijn ze, onder normale omstandigheden, vervanging voor je zullen moeten zoeken. En tot slot is het voor jezelf fijn om je te kunnen inlezen in de termijn en te weten waar je met welke termijn aan moet denken.
Twee weken zwangerschap cadeau?
Tot slot is het goed om te weten dat je in je zwangerschap twee weken cadeau krijgt. Officieel draag je de baby namelijk 38 weken in je buik, maar omdat de eerste dag van je laatste menstruatie een heel vast gegeven is, blijft dat toch het startpunt van de berekening. Wanneer de verloskundige zegt dat je 11 weken zwanger bent, is je foetus dus 9 weken oud.
Hoe gaat een termijnecho in zijn werk?
Aparte afspraak, los van de intake bij je verloskundige
Als je net zwanger bent, krijg je twee verschillende afspraken.
- Termijnecho Deze wordt niet altijd gemaakt door je eigen, vaste verloskundige. Soms ga je naar een gespecialiseerd centrum, naar het ziekenhuis of een andere verloskundige binnen de praktijk.
- Intakegesprek bij de verloskundigenpraktijk Na de echo krijg je een intakegesprek bij de verloskundigenpraktijk. Je ontvangt dan informatie, tips voor deze termijn en vaak een formulier mee om bloed te laten prikken.
In welke gevallen krijg je een tweede termijnecho?
Soms krijg je een tweede termijnecho. Dat kan meerdere redenen hebben, maar in het algemeen is het dat je verloskundige of echoscopist niet helemaal zeker is over de huidige termijn. Een andere reden kan zijn dat ze iets hebben gezien waarover ze bij een tweede echo uitsluitsel wil. In dat laatste geval krijg je uitleg. Maak je je toch zorgen? Neem dan contact op met je verloskundige.
Mocht je onverhoopt slecht nieuws krijgen
Een nadeel van het eerste trimester is dat de gezondheid van je kleintje vrij kwetsbaar is. Hoewel de kans op een miskraam relatief klein is, kan het helaas soms gebeuren dat je dit toch meemaakt. Soms al bij een vroege echo, een andere keer is de embryo kleiner dan de te verwachten termijn of krijg je te maken met een molazwangerschap of buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Als je een verdrietige ervaring krijgt, kan het helpen om hier met iemand over te praten. Waar de buitenwereld niet altijd begripvol reageert, blijft een miskraam of ernstige afwijking voor jullie het einde van een hoopvolle periode en een deel van je toekomst. Ongeacht de termijn kan dit veel verdriet doen. Wellicht ken je iemand die hetzelfde heeft meegemaakt en je verdriet, onmacht en mogelijk onzekerheid begrijpt. Ook je verloskundige kan je hierin bijstaan en je eventueel doorsturen naar een miskraamcoach.
Probeer in elk geval niet te blijven rondlopen met je verdriet. Je bent niet de enige: een kwart van alle vrouwen maakt namelijk ooit in haar leven een miskraam mee. Als het lukt, neem dan de tijd om je miskraam een plekje te geven binnen je leven voor je opnieuw probeert zwanger te raken.
Lichamelijk heeft een miskraam overigens, in principe, geen effect op het al dan niet slagen van een volgende zwangerschap. Pas wanneer je dit vaker meemaakt, kan het reden zijn voor onderzoek in het ziekenhuis. Overleg hierover met je verloskundige of gynaecoloog.
Wanneer heb jij je eerste termijnecho laten maken? Hoe vond jij dat? Of moet je nog en heb je misschien vragen? Laat het ons weten in de reacties.
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Uitgelichte afbeelding ©Bunwit Unseree – Shutterstock
Een gedachte over “De termijnecho: met hoeveel weken krijg je deze?”"