De termijnecho is (waarschijnlijk) de eerste echte kennismaking met jullie baby. Tijdens de echo wordt namelijk vastgesteld hoever je in de zwangerschap bent – een belangrijk gegeven voor het verdere verloop. In dit artikel vind je onder andere waarom deze echo zo belangrijk is, wat de echoscopiste hiermee vaststelt en of hij inwendig is of uitwendig.
Waarom krijg je een termijnecho?
De naam zegt het stiekem al: een termijnecho is bedoeld om de termijn van je zwangerschap vast te stellen. Daarnaast controleert de verloskundige (voor zover ze dat kan zien) de gezondheid van je kindje en natuurlijk of het hartje klopt. Tijdens je termijnecho kan je over het algemeen nog niet vaststellen welk geslacht je kindje heeft.
Wanneer vindt deze echo plaats?
De bedoeling is dat je verloskundige een termijnecho maakt voor de twaalf weken. Daarom staat deze ook wel bekend als de twaalf-weken echo.
Meestal kies je een datum rond de 9-10 weken zwangerschap, maar soms gebeurt het eerder. Bijvoorbeeld als je een miskraam hebt gehad of erg onzeker bent tijdens je zwangerschap. Een echo (met kloppend hartje) kan je dan geruststelling bieden. Bij zo’n vroege echo krijg je dan vaak op een later moment een tweede termijnecho om zeker te zijn over de termijn.
Is de termijnecho inwendig of uitwendig?
Kom je voor de negen tot tien weken zwangerschap bij de verloskundige? Dan vindt de termijnecho soms inwendig plaats – afhankelijk van wat je uitwendig kan zien. Vaak is de foetus met deze termijn namelijk echt nog te klein om goed onderzoek te kunnen doen. Krijg je een inwendige echo? Dan brengt de echoscopiste (of verloskundige) met glijmiddel een soort staaf bij je naar binnen en zoekt op die manier naar jullie kindje.
Vanaf dit moment kan je van buitenaf vaststellen hoe het gaat en hoelang je zwanger bent. Hierbij geldt dat hoe verder je in je zwangerschap zit, des te meer details je op beeld kunt onderscheiden. Logisch trouwens: ook je kindje zelf wordt steeds completer.
Waarom een termijnecho meer zegt dan je uitgerekende datum
Voorafgaand aan je zwangerschap bereken je de uitgerekende datum aan de hand van de eerste dag van je laatste menstruatie. Dit is een globaal gegeven. Valt je ovulatie namelijk eerder of later dan het gemiddelde van veertien dagen, dan klopt de precieze berekening van je zwangerschapstermijn niet meer.
Een termijnecho bepaalt veel meer. Tot ongeveer twaalf weken maken alle baby’s ter wereld een gelijke groei door. Daarom is deze echo zo precies: je kan tot op de dag nauwkeurig berekenen hoelang je nu zwanger bent. Daarnaast geldt ook dat als je na de twaalf weken voor een termijnecho gaat, je soms een minder precieze berekening krijgt. Je baby is dan al in zijn eigen tempo aan het doorgroeien.
Wat bekijkt de verloskundige tijdens je termijnecho?
- Of het hartje klopt
- Hoe de baarmoeder eruit ziet
- Hoeveel kindjes je draagt
- Berekening CRL (Crown Rump Length, vanaf kruin tot stuit) om de precieze termijn van je zwangerschap te bepalen
- Dikte van de nekplooi (tussen 10-15 weken)
- Ontwikkeling van de baby
Waarom is de termijn van je zwangerschap zo belangrijk?
Los van het feit dat je waarschijnlijk zelf ook wel benieuwd bent hoe lang je precies zwanger bent, is het ook belangrijk om te kunnen berekenen in welke periode je het best kunt bevallen. Dat is vanaf drie weken voor tot twee weken na de uitgerekende datum (week 37-42).
De precieze termijn is je daadwerkelijke zwangerschap + twee weken
Ook goed om te weten: je krijgt in je zwangerschap twee weken cadeau. Officieel draag je de baby namelijk 38 weken in je buik, maar omdat de eerste dag van je laatste menstruatie een heel vast gegeven is, blijft dat toch een startpunt. Wanneer de verloskundige zegt dat je 11 weken zwanger bent, is je foetus dus 9 weken oud.
Hoe gaat een termijnecho in zijn werk?
Aparte afspraak, los van de intake bij je verloskundige
Voor de echo maak je een aparte afspraak, dus los van je intakegesprek met de verloskundige. De termijnecho wordt bovendien niet altijd gemaakt door je eigen verloskundige. Soms mag je naar een gespecialiseerd centrum, een andere keer ga je naar het ziekenhuis en er zijn ook verloskundigen die zelf de echo maken.
Tijdens de echo kan je meekijken op een televisiescherm. De verloskundige (of echoscopiste) wijst je dan aan wat waar zit. In eerste instantie lijkt het misschien een berg vage, witte vlekken, maar naarmate je meer uitleg krijgt zie je vanzelf ineens een beentje of hoofd. Zeker wanneer je al iets verder in je zwangerschap zit.
In welke gevallen krijg je een tweede termijnecho?
- De verloskundige is niet helemaal zeker over de termijn
- Op de eerste echo is iets gezien waarover ze bij een tweede echo uitsluitsel willen
Mocht je onverhoopt slecht nieuws krijgen
Het nadeel van het eerste trimester is dat je op dat moment nog geen zekerheid hebt over de gezondheid van je baby. Anders dan later in de zwangerschap heb je bijvoorbeeld nog geen schopjes gevoeld en zit je kleintje nog relatief onzichtbaar verstopt in je baarmoeder.
In 8-10% van de gevallen kan het misgaan en eindigt je zwangerschap onverhoopt in een miskraam. In tegenstelling tot wat je verwacht, krijg je tijdens de termijnecho dan geen wazige witte vlek te zien met een kloppend hartje, maar misschien een lege buik. Of een te kleine embryo in verhouding tot de duur van je zwangerschap. Een derde mogelijkheid is een molazwangerschap, waarbij zich wel een placenta ontwikkelt maar het kindje niet (of niet voldoende).
Als je zo’n verdrietige ervaring krijgt met je termijnecho kan het helpen om hier met iemand over te praten. Wellicht ken je iemand die hetzelfde heeft meegemaakt en je verdriet, onmacht en mogelijk onzekerheid begrijpt. Ook je verloskundige kan je hierin bijstaan. Probeer in elk geval niet te blijven rondlopen met je gevoel: je bent zeker niet de enige. Een kwart van alle vrouwen maakt namelijk ooit in haar leven een miskraam mee.
Wanneer heb jij je eerste termijnecho laten maken? Hoe vond jij dat? Of moet je nog en heb je misschien vragen? Laat het ons weten in de reacties.
Afbeelding – Shutterstock
Wees de eerste om reactie te geven