Wanneer stop je met die ene vriendschap?

Wanneer je jong bent, kan je samen de wereld aan. BFF4LIFE! Maar je groeit op, gaat misschien allebei je eigen pad en na een aantal jaar ontdek je dat je vriendin eigenlijk helemaal niet meer zo goed past bij wie je bent. Wanneer stop je met een vriendschap? En wanneer geef je het toch een kans in een aangepaste vorm? Een artikel over één van de meest complexe zaken in het leven!

Vriendschappen van vroeger

Wanneer je op de basisschool of middelbare school zit, raak je bevriend om heel andere redenen dan later in je leven:

  • Je zit allebei op paardrijden
  • Jullie moeders kennen elkaar goed
  • Je hebt niemand anders
  • Bij Frans kom je naast elkaar te zitten en ontdek je dat je allebei dol bent op roze of die ene boyband
  • Gezamenlijke vrienden

Op dat moment moeten je eigen normen en waarden zich nog ontwikkelen en zal je je eigen weg in het leven vaak nog moeten leren kennen. Dus dat zo’n vriendschap op een later moment toch op losse schroeven komt te staan, is eigenlijk niet zo gek. Toch kan het je onzeker maken of laten twijfelen. Wil je hier wel mee doorgaan? Heb je nog iets gemeen samen? Of is het beter om de vriendschap af te kappen?

Vriendschappen op de middelbare

Wat de vriendschappen van vroeger vaak kenmerkt, zijn de herinneringen. Je leerde elkaar kennen op een kwetsbaar moment in je leven (de puberteit), onderneemt samen van alles – zoals een dagje shoppen in een verre stad, gezamenlijke vakanties, dronken avondjes in de plaatselijke kroeg of het stiekem kijken naar die ene hunk in de aula. Je hebt het gevoel samen te staan in een wereld die jullie niet snapt misschien of juist het idee dat je met zijn tweeën (of vieren) de wereld aankan.

Vriendschappen op latere leeftijd

Als je ouder bent veranderen de criteria die je hanteert voor een goede vriendschap. Je wil je het liefst omringen met mensen die je accepteren zoals je bent, wiens visie op het leven grotendeels overeen komt met die van jou en mensen die je steunen wanneer je dat echt nodig hebt. De basis van je vriendschap ligt dan dus echt in een stevig fundament: je wil deze persoon graag in je buurt. Merk je gaandeweg dat iemand toch anders in het leven staat, dan laat je het makkelijker los dan die jarenlange vriendschap die je al koestert sinds de basisschool.

Wanneer is een vriendschap klaar?

Zoals de koek binnen je relatie op kan zijn, geldt datzelfde voor een vriendschap. Soms is het klaar. Vaak begint het met eindeloos twijfelen, af en toe de handdoek al in de ring willen gooien maar het toch niet doen, en ergernissen die je maar niet loslaten.

In bepaalde gevallen kan een herwaardering van je vriendschap helpen. Een soort APK, maar dan anders:

  • Vraag je af wat je wél uit deze vriendschap haalt (fijne herinneringen kunnen ophalen aan vroeger, een gezellig avondje of goede gesprekken)
  • Bespreek je gevoel en eventuele onzekerheid of twijfels met de ander, leg uit waar je vandaan komt en waar je moeite mee hebt
  • Stel vast voor jezelf of je akkoord kan gaan met een minder intense vriendschap die wel gezellig is, waarbij je van de ander geen dingen meer verwacht die hij of zij niet kan waarmaken

Soms is dat voldoende. Onbewust houd je oude patronen namelijk vaak in stand, ook als de praktijk inmiddels helemaal niet meer op vroeger aansluit. Je kan niet van die ene vriendin verwachten dat ze automatisch aanvoelt waar jij behoefte aan hebt wanneer je elkaar maar eens per drie maanden ziet en veel minder spreekt. En als jouw vriendinnen geldzorgen hebben, terwijl jij het uitgeeft als water, kan je niet verwachten dat zij snappen dat luxeproblemen soms nog steeds vervelend kunnen zijn.

Maar misschien ligt het toch allemaal dieper. Met onderstaande tips kan je helderheid krijgen over oude vriendschappen. Passen ze nog bij je? Of is het beter om los te laten?

Hoe weet je of je een oude vriendschap moet loslaten?

Je staat anders in het leven en je kan daar niet mee omgaan

Kleine zaken kun je vaak prima negeren als de rest van de vriendschap dik in orde is. Maar ben jij fervent afvalscheider, shop je bewust en het liefst alleen ‘schone’ kleding en gebruik je de auto alleen als het niet anders kan? Dan botst het mogelijk met die ene vriendin die het plastic gewoon bij het groente- en fruitafval dumpt, die elke maand weer vier bestellingen laat thuisbezorgen van willekeurige kledingzaken en die nog in haar auto springt voor een ritje naar de buren. Zodra je merkt dat je hier alleen maar ergernis door voelt en je je vriendin niet meer ziet als de persoon die ze is, maar vooral als een inhalige milieuvervuiler, kan je je afvragen wat de vriendschap je nog brengt. Zeer waarschijnlijk is het antwoord daarop simpel: niks.

Ben je positief of negatief als je deze vriendin zou moeten beschrijven?

Ook een goede oefening om te zien hoe je in de vriendschap staat, is deze persoon beschrijven. Ben je dan voornamelijk positief of rollen de negatieve (waarde)oordelen veel makkelijker uit je mond? Een goede vriendschap houdt in dat je moet geven en nemen. Als de balans echter te veel doorslaat naar boosheid en ergernis, is het slim om eens goed tegen het licht te houden waarom je dan precies vriendinnen bent. Kennelijk verwacht je te veel van de ander en maakt ze dit keer op keer niet waar. Wil je daar echt mee doorgaan?

Hoe voel je je na een avondje samen?

Soms hebben jullie levens misschien niet veel meer gemeen, maar kom je nog altijd energiek en licht als een veertje thuis wanneer je met die vriendin van vroeger hebt afgesproken. Maar wat doe je met iemand die alleen maar klaagt, voor je gevoel? Die eindeloos doorzeurt, boos is op de wereld, het idee heeft dat ze altijd pech heeft of tekort wordt gedaan? Hoe je thuiskomt van een afspraak, zegt vaak veel. Ben je doodop? Dan is het absoluut de moeite waard om nog eens kritisch te kijken naar je vriendschap. Vaak is het dan meer een kwestie van gewoonte en niet los durven laten, dan dat het echt iets toevoegt.

Heb je het gevoel dat de ander accepteert wie je bent?

Net zo goed als dat jij de ander zou moeten accepteren om wie zij is, is het belangrijk dat dit ook bij jou gebeurt. Iemand die continu advies geeft, vertelt hoe het eigenlijk beter zou kunnen en het nooit eens is met de keuzes die je maat, is misschien niet de beste om in je buurt te hebben. Spiegelen, eerlijkheid en opbouwende kritiek zijn waardevol. De betweter uithangen en overduidelijk laten blijken dat jij niet in staat bent om een keus te maken, zijn dat niet. Soms heeft je vriendin het niet door en kan het schelen om hier een open gesprek over aan te gaan; een andere keer kun je het beter loslaten.

Valt er nog een brug te bouwen?

Eigenlijk is dit laatste punt iets dat aansluit op wat hierboven staat: soms ben je door de jaren heen een ander mens geworden, maar kan je nog steeds enige vorm van positieve energie uit de vriendschap halen. Dan kan je dus die brug bouwen. Denk aan een vriendengroep die je via één gezamenlijke app spreekt. Het kan werken om uit de groep te stappen en te investeren in de individuele vriendschappen. Op die manier haal je het optimale uit ieders persoonlijkheid én geef je alles een nieuwe vorm. Lukt dat echt niet meer, hou er dan mee op. Beter voor jezelf én beter voor de ander!

Vergeet niet dat een vriendschap van twee kanten komt. Dat jullie persoonlijkheden niet (meer) goed bij elkaar passen wil niet zeggen dat de ander een slecht mens is. Het is gewoon klaar voor jullie en soms is dat ook prima. De ene vriendin blijft nu eenmaal een leven lang, de ander helpt je door een bepaalde periode heen en daar blijft het bij. Probeer daarom achteraf vooral te koesteren wat de vriendschap je bracht. Of dat nu een leuke periode is, mooie herinneringen, of een wijze les op het gebied van vertrouwen en verwachtingen.

Maar hoe laat je zo’n vriendschap dan los?

Het is misschien makkelijk gezegd om een vriendschap te beëindigen, maar hoe doe je dat?

Start een gesprek De lastigste van allemaal, omdat je het hardop moet uitspreken (en hoe snijd je het onderwerp aan?) – maar wel de meest werkzame. Misschien loopt de ander wel tegen hetzelfde aan. Nu krijg je de kans om je gevoel allebei te uiten. Je kan je vriendin bedanken voor de mooie momenten, maar ook uitleggen dat het voor nu niet meer werkt.

Schrijf een brief Ben je beter in het verwoorden van je gevoel op papier? Dan kan een brief een mooi alternatief zijn. Schrijf op wat je voelt, houd het vooral bij jezelf en gebruik dit niet als een mogelijkheid om allerlei verwijten te maken.

Wat niet handig is? Ghosten of gewoon telkens afzeggen. Na een jarenlange vriendschap verdient de ander wel meer van je dan dat. Toch?

Merk jij ook dat je moeite hebt met bepaalde vriendschappen? Weet je niet goed hoe je ermee moet omgaan en voelt het als een last? Hopelijk ben je dan met bovenstaande tips weer verder geholpen. Soms is het al voldoende om de vriendschap te herwaarderen zoals hij nu is; een andere keer kan je toch beter een punt zetten achter alles.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven