Waarom private lease voordeliger kan zijn dan je denkt

Wanneer het onderwerp ‘private lease’ wordt besproken, gaan de wenkbrauwen vaak omhoog. ‘Waarom zou je dat doen: het is per saldo toch veel duurder?’ En ‘dan kan je beter een tweedehands auto kopen! Maar is dat daadwerkelijk zo? In de praktijk liggen de zaken vaak toch een stuk genuanceerder. Zo kan je met private lease of een private lease occasion voordeliger af zijn dan je vooraf misschien had verwacht. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Private lease: wat houdt het precies in?

Als je een nieuwe auto wil kopen, ga je traditioneel gezien naar de garage en zoekt er eentje uit voor een X bedrag. Een alternatief is private lease. Hierbij huur (lease) je op contractbasis een auto van een leasemaatschappij. Daarvoor betaal je maandelijks een vast bedrag waarmee je de kosten van de verzekering, onderhoud, reparaties en wegenbelasting meteen dekt.

Als het contract afloopt dan gaat de auto terug naar de leasemaatschappij en kan je opnieuw kiezen om een volgende auto te gaan leasen. Een alternatief is een private lease occasion: je kunt kiezen voor een ‘nieuwe’ tweedehands, maar soms kan je ook het contract van je eigen private lease auto verlengen en daar langer mee doorrijden. De prijs verschilt niet altijd veel van een nieuwe auto, omdat de verwachte reparatiekosten bij een occasion hoger liggen, maar het kan zeker de moeite waard zijn om dit eens uit te zoeken.

Wat kan private lease (occasions) goedkoper maken?

Je hoeft geen groot startkapitaal te hebben

Voor een gloednieuwe auto betaal je simpelweg de hoofdprijs. Dat betekent dat je een lening moet afsluiten of een flink bedrag dient te sparen voor je naar een autoverkoper kunt. Niet iedereen kan of wil tienduizenden euro’s neertellen ineens. Ga je voor tweedehands dan is er altijd het risico dat je een kat in de zak koopt en je geld kwijt bent. Bovendien kan je dit ook nog een lieve duit kosten in één keer.

Voor een private lease wagen betaal je een maandelijks bedrag. Dat betekent dus dat je per saldo minder geld ineens hoeft in te leggen. Ook is het de overweging waard, omdat de leasemaatschappij zijn auto’s in bulkhoeveelheid inkoopt en dus per auto een lager bedrag betaalt dan jij voor één exemplaar in de garage zou doen.

Houd er wel rekening mee dat je een aantal maanden aan betaling achter de hand hebt op je spaarrekening. Mocht je, om welke reden dan ook, eens krapper zitten, dan hoef je in elk geval niet bang te zijn dat je de private lease kosten niet kunt opbrengen.

Alle kosten zijn al gedekt

Hoewel een private lease bedrag ineens misschien best hoog lijkt, moet je niet vergeten dat je alle kosten ineens betaalt:

  • Wegenbelasting
  • Onderhoudskosten
  • Reparatiekosten
  • Verzekering

Als je die samen optelt in je maandelijkse afschrijvingen dan kom je vaak ook op een best bedrag uit. Zou je een auto kopen met een lening dan is dat minder voordelig dan een private lease. Dus om deze reden kan private lease echt voordeliger uitvallen.

Je betaalt geen bijtelling

Zeker voor een zzp’er kan dit van belang zijn: zou je namelijk zakelijk leasen en veel privé rijden, dan betaal je daar een bepaald bedrag over aan de Belastingdienst. Andersom geldt dit niet. Als je de auto privé aanschaft, werkt het net als bij een ‘gewone’ auto: je kunt de kilometerkosten aftrekken zoals je gewend bent, à € 0,19 per kilometer.

Je hebt geen ‘gedoe’

Naast financiële voordelen is private lease ook een stuk gemakkelijker. Je hoeft niet zo na te denken:

  • Onderhandelen tijdens de koop is niet voor iedereen weggelegd. In dit geval hoef je daar ook niet mee bezig te zijn: er is een vast bedrag per maand en je hoeft niet eindeloos af te dingen op een paar automatjes.
  • Je rijdt een nieuwe auto (of relatief nieuw, bij een occasion), dus hij is doorgaans veel milieuvriendelijker dan een tweedehands uit 2009. Ook qua veiligheid zijn nieuwere auto’s natuurlijk beter. Dat reist toch een stuk lekkerder met je kinderen.
  • Het onderhoud is al geregeld; het enige dat jij hoeft te doen is de auto op tijd naar de garage brengen.
  • Verkopen? Dat doet de leasemaatschappij nadat je contract is afgelopen. Kan jij je mooi bezig houden met de volgende auto!

Nog wat laatste tips als je private lease overweegt

  1. Maak een goede berekening om te zien wat het je maandelijks kost en of je dit kunt opbrengen.
  2. Gebruik een online prijsvergelijker die je helpt de verschillen tussen de leasemaatschappijen te kunnen doorgronden.
  3. Houdt een bedrag apart op je spaarrekening zodat je niet voor het eind van je contract in de problemen kunt komen.

Is een private lease (occasion) iets dat jij zou overwegen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven