Wanneer moet je positiekleding kopen en waar?

Wanneer je zwanger bent, verandert je lijf. Je buik groeit en op een gegeven moment past je normale kleding niet meer. Je zult dan positiekleding moeten kopen. Wanneer? Waar? En waarom? In dit artikel lees je alles dat je wil weten over zwangerschapskleding en de voordelen hiervan.

Vanaf wanneer moet je positiekleding gaan kopen?

Wanneer koop je je eerste positiekleding?

Er is geen exact tijdstip waarop je je eerste positiekleding zou moeten kopen. Vaak voel je zelf aan je lijf en de kleding van voor de zwangerschap of het te krap begint te worden. De een heeft al met een week of vier à vijf nieuwe broeken nodig en een ander kan wachten tot ergens in week vijftien of zelfs later. Dat ligt onder meer aan je lichaamsbouw, hoe je baarmoeder precies groeit en hoeveel je aankomt in die eerste periode.

Een aantal belangrijke stelregels die je in acht kan nemen bij het bepalen of je al positiekleding nodig hebt:

  • Je broeken beginnen krap te zitten en de knoop drukt op je baarmoeder. Het is pijnlijk en je voelt je er niet prettig bij om dit probleem tijdelijk op te lossen met een elastiekje door je knoopsgat.
  • Shirts beginnen (te) strak te zitten, zowel bij je buik als je borsten.  
  • Je kleding knelt en je voelt je er ongemakkelijk in.

Daarbij kan het natuurlijk ook nog eens heel erg leuk zijn om een nieuwe garderobe aan te schaffen. In positiemode voel je je nóg meer zwanger en heb je meer de neiging om je buik met trots te dragen.

Eerste trimester: positiemode nodig?

Je leest het niet heel vaak online, maar het kan zomaar gebeuren dat je inderdaad al snel in het eerste trimester al positiekleding nodig hebt. Zoals je misschien weet, werken je darmen in deze eerste periode langzamer dankzij progesteron. Je houdt ook meer vocht vast. Daardoor kan je een opgeblazen gevoel krijgen en is je buik al iets groter dan hiervoor. Misschien zitten je broeken daardoor al krapper dan hiervoor en dat kan heel onprettig voelen.

Hou je dus niet vast aan wat ‘ze’ online zeggen. Als jij het gevoel hebt dat je vrijwel na de conceptie al een positiebroek aan zou willen, laat je dan niet weerhouden door de mening van anderen. Het voordeel van deze broeken is namelijk dat ze een heel zachte, elastische band hebben die niet op je buik drukt. Dat kan echt een verademing zijn! Ook een iets wijder shirt kan verhullen dat je een buikje begint te krijgen. Als je nog niet tegen iedereen wil vertellen dat je zwanger bent, kan dat nu goed van pas komen.

positiemode

Positiekleding in het tweede trimester

Vanaf 12 weken (zo richting het tweede trimester) is het gebruikelijk dat je voor het eerst gaat kijken voor positiemode. Het kan ook zijn dat je nog weinig ziet voor de twintig weken en je huidige broeken nog prima zitten. Je hoeft dus nog niet direct aan de positiekleding als je daar nog geen behoefte aan hebt. Zolang je kleding nog lekker zit, kan je die blijven dragen.

Gera: ‘Bij mijn oudste heb ik geen zwangerschapskleding aangehad, ik had fijne trainingsbroeken – lang leve de hardcore periode. Bij de tweede ging ik al snel over op positiekleding. En manlief ging gezellig mee shoppen. Was echt leuk! En aangezien nummer drie al snel volgde leef ik al een aantal jaren in mijn positiekleding.’

Tweedehands positiekleding

Omdat je de kleding tijdens je zwangerschap maar een korte periode draagt (maximaal acht maanden – de eerste vier weken niet meegerekend), vind je het misschien zonde om een klein kapitaal uit te geven aan zwangerschapsshirts en positiebroeken. Tweedehands kleding is dan de overweging waard. Vaak is het niet heel vaak gedragen en kan je er nog prima een ronde mee door. Misschien heeft je zusje of een goede vriendin nog wel wat liggen. En anders vind je via Vinted en Marktplaats vast wel een paar pareltjes.

positiekleding gebe maternity

Hoeveel positiemode moet je in huis hebben?

Zwangerschapsondergoed

Vrijwel elk merk dat positiekleding verkoopt, heeft ook zwangerschapsondergoed in het assortiment. Het een is echter het ander niet. Bij H&M MAMA zitten er bijvoorbeeld gestikte randjes aan, waardoor het op den duur niet altijd meer lekker zit. Ons advies? Kijk altijd even in de winkel hoe de stof aanvoelt en of het naadloos is. Hoe minder ‘gedoe’ hoe fijner. Uiteindelijk wil je, zeker richting het derde trimester, vooral comfortabele kleding dragen.

Beha’s zal je bovendien opnieuw moeten passen. Je cupmaat verandert tijdens de zwangerschap. Ook als je straks borstvoeding gaat geven en last krijgt van stuwing kunnen ze nog groter worden. Omdat het belangrijk is dat je beha lekker zit én goed ondersteunt, is het slim in de winkel te passen. Eventueel kan je in een goede lingeriezaak je nieuwe maat laten opmeten.

Goedkoper alternatief

Bij Hema verkopen ze seamless ondergoed. Zeker de boxershorts zijn aan te raden. Deze kan je redelijk over je buik heen trekken en zit als een zachte ’tweede huid’. Je voelt het dus bijna niet zitten en het snijdt niet. De kosten hiervoor verschillen; houd de aanbiedingen goed in de gaten.

Warme sokken

Afhankelijk van het seizoen waarin je zwanger bent, zijn warme sokken heel fijn. Bovendien komen ze van pas na de bevalling. Vaak hebben vrouwen dan koude voeten. Goed om te hebben? One size fits all sokken van Soxs. Deze zijn gemaakt van schapenwol en kriebelen niet. Ze voelen als pantoffels en gaan lang mee. Daarbij kunnen je voeten een maat groeien tijdens de zwangerschap: deze worden in elk geval niet te klein.

Twee nette pantalons en een spijkerbroek

Met drie broeken kom je de zwangerschap zeker door. Vooral als een groot deel van die negen maanden in de herfst en winter valt. Je kan ze prima dragen naar je werk, verjaardagen en andere gelegenheden. Door met shirts af te wisselen, kan je toch redelijk wat combinaties maken. Let bij de aankoop van de spijkerbroek goed op of de maat die je voor je zwangerschap had inmiddels is veranderd.

Merel: ‘Hier wisselde het per zwangerschap. De eerste keer kon ik met week vijf mijn normale kleding al bijna niet meer aan, omdat ik te veel snoepte. De tweede keer duurde het tot ergens in het tweede trimester. Ik keek vooral naar hoe mijn kleding viel, zodra het pijn begon te doen bij mijn buik was het tijd om te wisselen. Mijn topfavorieten waren trouwens (yoga)leggings en hemdjes. Als ik de deur niet uit hoefde, droeg ik dat gewoon. Ideaal! Ook na de zwangerschap trouwens.’  

Hemdjes

Het kan prettig zijn om ze te dragen als onderhemdje. Maar ook ’s nachts, onder een top of blouse en in de zomer. Hiervoor hoef je niet speciaal een singlet aan te schaffen uit een positiemodelijn. Bij goedkopere retailers als Hema en H&M kan je prima hemdjes vinden die je tijdens je zwangerschap kunt dragen. Voordeel is dat je ze daarna ook nog gewoon kan aandoen.

Minimaal 5 verschillende tops

Om een beetje te kunnen afwisselen tijdens je zwangerschap is het prettig om diverse zwangerschapstops in de kast te hebben liggen. De keuze is erg divers: van mooie effen shirts tot opvallender met een printje. Als je er vijf hebt, is dat in principe voldoende. Ook omdat je vaak nog wel kan bijvullen met je ‘oude’ kleding. Is dat niet het geval? Dan kan je in de loop van je zwangerschap nog wel wat extra shirts kopen.

Tip! Koop ook een aantal voedingstops. Deze kan je dragen als positiekleding, maar zijn na de zwangerschap erg handig als je borstvoeding wil gaan geven.

Mooi vest

Een item dat je niet hoeft te halen op de afdeling positiemode, maar bij de gewone collectie. Een warm vest is altijd handig om in huis te hebben. Als extraatje over je outfit – zeker als je het erg snel koud hebt deze zwangerschap. Maar ook na de zwangerschap komt hij goed van pas. Als je je buikje (dat niet direct wegtrekt) een beetje wil verdoezelen bijvoorbeeld.

Zwarte positielegging

Een musthave. Misschien niet het mode-item van het jaar, maar de zwangerschapslegging verdient zeker een prijs op het gebied van comfort. Ze zitten heerlijk en groeien met je mee tijdens de zwangerschap.

Wil je meer? Dan raden we je zeker aan ook te kijken naar een sportlegging uit een positiemode-collectie. Wie weet heb je helemaal geen ambitie om flink te gaan bewegen komende maanden, toch zou elke zwangere vrouw er eentje moeten hebben. Ze zitten zo ontzettend lekker! Dus alleen al om die reden de moeite waard om naar te kijken tijdens je shopsessie.

1-2 maxi-dresses

Wil je je graag op en top vrouwelijk voelen? Dan mag de maxi-dress niet ontbreken in je zwangerschapsgarderobe. Ze vallen mooi tot op de grond – dus mocht je vocht vasthouden in je voeten, dan hoeft niemand dat te zien – en bovendien komt je buik er prachtig in uit.

Kim: ‘Mijn tip is: koop jurken niet te kort! Ze vallen steeds korter naarmate de zwangerschap vordert, iets waar ik zelf helemaal niet aan gedacht had.’

Kortere jurkjes

Lekker voor in de zomer of ’s winters met een donkere legging eronder: korte jurkjes zijn fijn om in de kast te hebben liggen tijdens je zwangerschap. Bijkomend voordeel is dat ze, je net als de maxi-dress, een heel vrouwelijk gevoel geven. Laat die buik maar zien!

Badpak of bikini

Zwangerschapszwemmen is nu heerlijk. Je bent even ‘gewichtloos’ en doet meteen iets aan je conditie, zonder je gewrichten te belasten. Als je houdt van zwemmen dan is de aanschaf van een positiebadpak of zwangerschapsbikini je aankoop meer dan waard.

Waar koop je mooie positiekleding?

Bekende winkelketens

De meeste grote winkelketens hebben ook een lijn met positiekleding. Zo heeft H&M de MAMA-lijn met zwangerschapskleding. Hier vind je vaak modieuze items die lekker soepel vallen en bovendien niet al te duur zijn. Verder kun je terecht bij C&A, Zalando en Bon Prix, maar (waarschijnlijk minder bekend) ook Lidl heeft online een goed betaalbare lijn met zwangerschapsmode.

Babykledingzaken

Denk daarbij aan een winkel als Prenatal: hier vind je niet alleen zwangerschapskleding, maar ook ondergoed en speciale badpakken/bikini’s. De prijs ligt hier vaak wel iets hoger, maar de pasvorm en kwaliteit zijn zeker niet altijd beter. Kijk vooral zelf ook naar wat bij jou en je smaak past en ga gewoon eens langs.

Tip: je hebt vaak een SALE rek, waar soms nog mooie kledingstukken voor een vriendelijke prijs liggen.

Speciaalzaken en merken die zich richten op zwangerschapskleding

  • 9Fashion
  • Amoralia
  • Bellybutton
  • Boob
  • Emma-Jane
  • Fragile
  • Gebe Maternity
  • LOVE2WAIT
  • Mamalicious
  • Noppies
  • Queen Mom
  • Seraphine
  • Supermom

Carina: ‘Ik ben nu iets meer dan 7 weken zwanger en ga morgen op pad om positiekleding te halen. Alles zit te strak! Haha! Om mijn boezem kun je echt niet meer heen en oh wat herken ik Merels verhaal over eten: de rem is weg en hoe vetter en hoe meer zuivel, hoe beter! Van de week is ook suiker erbij gekomen en zuur. Er gaat een nieuwe wereld voor me open. Wat is alles toch lekker!! (En dan te bedenken dat ik vegan at zonder tarwe en suiker 😜 – haast alles wat in die categorie valt maakt me ontzettend misselijk, dus daar blijven we even vandaan) Ik had alleen nog maar verhalen gehoord en gezien van mensen die pas iets lieten zien met of na 12 weken.’

Wat is positiemode precies?

Positiemode of positiekleding is de verzamelnaam voor alle kledingstukken die enige aanpassing hebben, om te kunnen passen tijdens de zwangerschap. In het geval van broeken betekent dat bijvoorbeeld dat de voorkant (waar normaal je rits en knoop zitten) flexibeler is, maar ook dat er vaak een extra zachte, elastische band boven zit die kan meegroeien met je buik.

Ook shirts, leggings, jurkjes en ondergoed kunnen meegroeien. In het begin zal je merken dat die band nog wijd zit bij je buik, maar na verloop van tijd vul je hem vanzelf op. In het geval van je beha kun je kiezen om een meegroei-beha te kopen of eentje van zachte, maar stevige elastische stof.

Wanneer je positiekleding moet kopen, is volledig persoonlijk. De een kan niet wachten en shopt in week vijf al een mooie nieuwe garderobe bij elkaar; de ander gaat pas met negentien weken kijken. De enige die echt kan bepalen wat het juiste moment is, ben jij. We zijn natuurlijk heel benieuwd waar jij je meeste positiemode vandaan haalde en vanaf wanneer jij niet meer in je oude kleding paste. Laat je het ons weten in de reacties?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

De roestbruine top op de foto’s is van Gebe Maternity en kan ook worden gedragen als voedingstop na de bevalling. Een extra slimme aankoop dus, omdat hij hierdoor langer meegaat!

Afbeelding – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven