Wanneer noem je een sieraad tijdloos?

Als je nieuwe sieraden koopt, is het fijn wanneer je ze bij vrijwel elke outfit kunt dragen. Ook helpt het wanneer ze lange tijd meegaan. Maar wanneer noem je een sieraad tijdloos? En hoe vind je sieraden die voor jou binnen die categorie vallen, die je ooit misschien aan je dochter kunt geven? In dit artikel vind je praktische tips om tijdloze sieraden te kunnen vinden die bij jou passen.

Wanneer noem je een sieraad tijdloos?

De definitie van een tijdloos sieraad is dat hij los staat van trends. Natuurlijk, voor een kenner zal duidelijk zijn of je ring of ketting uit een bepaalde periode komt. Maar verder zijn tijdloze sieraden zowel nu mooi als over tientallen jaren. Denk bijvoorbeeld aan een ring met diamant(en): niet voor niets zijn deze ringen al jaren populair om een aanzoek mee te doen. Het klassieke ontwerp van een smalle zilveren, gouden of platina ring met één of enkele stenen blijft mooi.

Tips om tijdloze sieraden te kopen

Kies voor waardevaste sieraden

Als je een tijdloos sieraad wil, heeft waardevastheid de voorkeur. Kies daarom voor sieraden van edelmetaal, eventueel met kristallen of edelstenen. De waarde en investering ligt dan hoger, maar de duurzaamheid ook. Denk maar aan die prachtige gouden ketting van je oma met een saffieren hanger of aan diamanten oorbellen. Die zijn nu waardevol, maar over een aantal decennia alleen nog maar meer. Met name goud en diamant zijn zeldzaam, waardoor ze in waarde stijgen. Het is dus een investering die los staat van de geldmarkt (sparen, beleggen) en daarmee altijd verstandig om te doen.

Duurzame materialen en (edel)stenen

Los van de financiële waarde, is het slim om te investeren in duurzaam materiaal. Edelmetaal (goud tot en met 14 karaat) is en edelstenen zijn vaak vrij robuust en kunnen tegen een stootje. Daardoor blijven ze er mooi uit zien. Je zult ze wel moeten poetsen om ze te laten schitteren als toen je ze kocht, maar ze kunnen een leven mee en zijn daarmee dus echt tijdloos.

Koop op smaak, niet op trends

De grootste kans dat een sieraad voor jou persoonlijk tijdloos is, is wanneer je probeert de trends los te laten tijdens het shoppen. Hoewel je smaak gedeeltelijk aan de tijdgeest onderhevig is, blijven bepaalde sieraden je voorkeur hebben. Houd je bijvoorbeeld van opvallend en uitbundig, koop dan geen minimalistisch ringetje. Andersom precies zo. Als je kleurrijk nu prachtig vind, dan is de kans groot dat je het betreffende sieraad over zoveel jaar nog steeds met veel plezier draagt.

Sieraden met een betekenis

Een laatste tip als je tijdloze sieraden wil kopen, is om te gaan voor sieraden met een verhaal. Zo hebben veel edelstenen een betekenis. Toermalijn biedt bescherming, diamant staat symbool voor de eeuwigdurende trouw en maakt opaal levenslustig. Door te kiezen voor een specifieke steen die past bij jou of de situatie, kies je voor een betekenis waar je een leven lang kracht uit kunt halen. Ook geef je dit soort tijdloze sieraden misschien wel op een gegeven moment door aan je (schoon)dochter. Hoe mooi is dat?

Draag jij veel tijdloze sieraden? Wat is jouw bijzonderste verhaal?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©kieu van bao – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven