Wanneer laat je een tiener alleen op vakantie gaan?

Onze tienerdochter wilde ‘ineens’ alleen op vakantie. Vroeger dan ik eigenlijk verwachtte (of voor ogen had) moesten we dus gaan nadenken over de voors en tegens van een examenreis. Was zij er al aan toe om zonder ouderlijk toezicht op vakantie te gaan? Waren wij er al aan toe? Alles over de afweging rondom die vakantie met vriendinnen lees je in dit artikel.

Wat eraan vooraf ging…

‘Mam, mag ik deze zomer op examenreis? Naar Portugal of Griekenland ofzo?’ Het was te verwachten, maar ik was nog helemaal niet toe aan deze vraag. Mijn vriendinnen en ik houden onze eigen herinneringen aan die periode graag levend, waardoor het gisteren lijkt dat we zelf de bloemetjes buiten zetten in de Algarve en een tikje onverantwoorde jeepsafari deden in het Turkse Marmaris over bergweggetjes die niet hadden misstaan in De gevaarlijkste wegen.

Zoals altijd wanneer ik het antwoord niet zo goed weet, zei ik nu ook dat ik erover moest nadenken. Ik zag vooral beren op de weg. Toch riep dat vragen op: zijn die voldoende legitiem om je dochter haar examenreis te ontzeggen? Uiteindelijk rond je, hopelijk, maar eens in je leven de middelbare school af. En wanneer mag ze dan wel, op haar veertigste? Uiteindelijk kon ik haar niet gelukkiger maken toen ik ‘ja’ zei en de reis naar Kos werd geboekt. Wat hieraan vooraf ging?

Afweging: wanneer mag tiener alleen op vakantie?

Kijk naar het karakter van je kind

De één is op haar veertiende al in staat om zich verstaanbaar te maken in het Engels, heeft een voorkeur voor de Sagrada Familia boven de strip vol barretjes in Albufeira en gaat het liefst op tijd naar bed. Je andere kind heeft exact het tegenovergestelde. Nu is het volgens mij ook gezond dat je op een bepaald moment in je leven lekker wil feesten en cultuur je op dat moment even gestolen kan worden, maar de tegenstelling mag duidelijk zijn. Aan de hand van het karakter van je kind maak je een beslissing.

Wat je kind op vakantie moet kunnen?

  • Zich verstaanbaar maken in het Engels
  • Bepaalde kleine zaken zelfstandig kunnen regelen: op een onbekende durven afstappen en vragen om hulp bijvoorbeeld
  • Verstandig omgaan met situaties: vriendinnen niet in hun eentje laten meegaan met onbekende jongens, niet alleen over straat lopen in donkere steegjes

Natuurlijk kan er op vakantie altijd iets misgaan, maar het is belangrijk dat ze zich in de basis weten te redden zonder jouw aanwezigheid.

(Minimaal) vanaf de leeftijd dat ze mogen boeken

In het buitenland is de minimumleeftijd om een vakantie te kunnen boeken minimaal 16 jaar, soms (Spanje en Portugal) 18. Dat houdt in dat minstens één persoon in het gezelschap die leeftijd moet hebben.

De samenstelling van het gezelschap

Waar je de vriendschappen van je kind na een bepaalde leeftijd niet meer kan sturen, is dit wél een moment waarop je mening ertoe doet. Het biedt nu eenmaal geruststelling als je weet dat de vrienden van je zoon prima jongens zijn die weleens een geintje uithalen of een drankje zullen drinken, maar je kind niet aanzetten tot comazuipen of drugs.

Handige tips voor als je kind op vakantie gaat

Regel de telefoonnummers van de andere ouders

Niet omdat je een groepsapp wil aanmaken waarin je iedereen aan de hand van glitterende poezenplaatjes een gelukkig weekend kunt wensen, maar puur om elkaar op de hoogte te houden als dat nodig blijkt. Zo leken de meiden op Kos las te hebben van bed bugs. Voor ik met de touroperator zou regelen dat ze naar een andere accommodatie gingen, besloot ik eerst om toestemming te vragen. Bleken die nummers toch heel handig.

Bespreek de belangrijkste zaken

Misschien drinkt je tiener thuis af en toe een wijntje of shotjes op een feestje, op vakantie kan het er een stukje heftiger aan toegaan. Proppers die fishbowls of gratis cocktails regelen, happy hour, meters bier bestellen – het is belangrijk om dit vooraf te bespreken. Ook is het slim om door te nemen wat ze moeten doen bij een onverhoopte diefstal, ongedierte (kakkerlakken of bed bugs) en opdringerige jongens of mannen. Tot slot kan het zijn dat ze seks hebben op vakantie. Stop voor de zekerheid een paar condooms in de koffer, zodat je in elk geval zeker weet dat ze het op het moment suprême niet schouderophalend onveilig doen.

Regel de boeking in het bijzijn van een volwassene

Nu zal dat bij zestienjarigen over het algemeen nodig zijn, maar ook als ze ouder zijn is het handig om erbij te zitten. Als volwassene pik je een achenebbisj hotel dat ver van het centrum ligt er makkelijker uit dan wanneer je focus vooral ligt op de grootte van het zwembad. Probeer de keus overigens niet te veel te beïnvloeden: het is voor je kind ook een goede oefening in het boeken van een vakantie. Spring alleen bij als het nodig is en lees samen de reviews bijvoorbeeld.

Spreek het vertrouwen in je kind uit

Immers, als je dacht dat het compleet onverstandig zou zijn dan liet je je kind niet gaan, toch? Vertel voor vertrek dat je trots bent op hoe ze het hebben aangepakt, op hun zelfstandigheid en complimenteer bijvoorbeeld hun zelfvertrouwen. Dat is voor hen ook belangrijk om te horen, naast de eventuele waarschuwingen die je meegeeft.

Hoe het uiteindelijk bij ons ging?

Eerlijk gezegd kwamen de zenuwen pas echt opzetten toen ik mijn dochter en één van haar vriendinnen had afgezet bij de vriendin wiens vader ze ’s nachts naar Brussel zou brengen. Op de terugrit vlogen de doemscenario’s voorbij en wist ik dat dit echt een nieuwe fase was in het loslaten van mijn kind.

Toch kwam ook het tomeloze vertrouwen in haar terug. Ik weet dat ze zich prima kan redden op reis, dat ze me in bepaalde opzichten minder nodig heeft, en dat maakt me trots. Op het incident met de mogelijke bedwantsen na ging het inderdaad goed. Ze kregen een upgrade naar een grotere kamer, hebben een heerlijke vakantie gehad en volop nieuwe herinneringen gemaakt met elkaar. Precies waar ik vooraf op hoopte.

En weet je wat ik mooi vond? Zonder dat ik er iets over hoefde te zeggen, hadden de meiden allemaal dezelfde app gedownload om van elkaar te weten waar ze uithingen – in geval van nood. Kopieën van belangrijke papieren stonden in de Cloud en ze hadden hun eerste echte stapvakantie/ervaring – aangezien je in Nederland achttien moet zijn voor bepaalde feesten. Een mooie afsluiter van een roerige schoolperiode.

Voor de zoveelste keer besefte ik dat het ouderschap toch vooral een reis is waarin je kinderen leert hoe het leven werkt, waarbij je ze steunt en steeds vaker zelf op pad laat gaan. Doodeng, maar als iedereen weer goed en wel thuis is ook een overwinning.

Wanneer mag jouw kind alleen op vakantie? Vind je 16 al goed of liever wat later?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven