Press "Enter" to skip to content

Wanneer is de koek op in je relatie? 10 duidelijke signalen

Hoe weet je of de koek in je relatie op is en een echtscheiding misschien zelfs onvermijdelijk is? Aan welke signalen kan je aflezen dat jullie relatie zijn beste tijd wel heeft gehad? Of valt er nog iets te vechten? In dit artikel vind je handige tips om je relatie uit het slop te trekken (of te beëindigen en te gaan voor je eigen geluk).

Van hopeloos verliefd tot ‘de koek is op’ kan snel gaan

Als je net verliefd bent, zie je de wereld bijna letterlijk door een roze bril. In eerste instantie tast je elkaar af en kijk je vooral naar de overeenkomsten. Voor een krachtige relatie heb je immers zaken nodig die jullie verbinden. Misschien ben je zelfs geneigd de kant van je partner op te buigen. Vindt hij Formule 1 fantastisch? Dan weet jij ook ineens het verschil te benoemen tussen de wagens van Bottas en Verstappen.

Met de maanden of jaren verlies je je bril en keert je realiteitszin terug. De eigenschappen die je ooit aandoenlijk of gezellig vond, werken nu misschien op je zenuwen. En dat hij altijd te laat kwam, was niet erg toen je nog niet samenwoonde. Maar inmiddels kan je hem wel zijn nek omdraaien als hij pas een kwartier na de afgesproken tijd nonchalant zijn coupe in model brengt. Is de koek dan per se op? Of zijn we tegenwoordig te snel met die conclusie?

Neem je genoegen met minder dan je waard bent?

Dat is de vraag natuurlijk. Ben je realistisch in je verwachtingen van hoe het straks is als jullie uit elkaar gaan? Of neem je op het moment genoegen met iemand die je eigenlijk helemaal niet waard is? Er is maar één persoon die echt antwoord op die vraag kan geven en dat ben jij zelf. Maar om je een handje te helpen, vind je hieronder een aantal duidelijke signalen die alarmerend zijn. In elk geval alarmerend genoeg om aan de bel te trekken bij je partner (of, als je nog niet toe bent aan een definitieve punt achter je relatie, eventueel een deskundige).

signalen dat koek op is in relatie

10 duidelijke signalen dat de koek op is in je relatie

Er is geen enkele vorm van balans binnen jullie relatie

Het klassieke plaatje: hij doet waar hij zin in heeft, jij hebt het gevoel je alleen maar te moeten schikken. Niemand wordt daar gelukkig van. Uiteindelijk breekt deze verhouding je op en bouwen de ergernissen zich in rap tempo op. Tot je breekt. Wanneer je in een relatie zit waarin de disbalans overheerst, zijn er een aantal opties die voorkomen dat je uit elkaar hoeft te gaan:

  • Je zoekt hulp bij een relatietherapeut en leert daar op een gezonde manier kijken naar relaties. Ook krijg je daar vaak inzicht in je eigen aandeel: geen man kan doen waar hij zin in heeft zonder vrouw die daar genoegen mee neemt.
  • Je bent heel duidelijk naar je man toe en geeft aan dat je geen genoegen meer neemt met de situatie zoals hij nu is. Het is tijd voor verandering. Besef wel dat hij daar zeker moeite mee zal hebben, want het is uiteindelijk voor hem ook een omschakeling. Bovendien is hij niet de ‘onderliggende’ partij. Voor hem is het vooral een voordeel dat hij zijn leven kan inrichten hoe hij wil. Als hij daarin moet veranderen, ‘verliest’ hij in eerste instantie. Dat kan wrijving en weerwil opleveren, maar als hij van je houdt dan kan het nog steeds goedkomen.

De voordelen van jullie relatie ogen heel mager als je ze tegenover alle nadelen stelt

Wat mensen vaak helpt om hun gedachten te ordenen, is het maken van een lijst met voor- en nadelen. Denk eens diep na en probeer daarbij ook eerlijk te kijken naar de positieve dingen:

  • Waarom zijn jullie samen?
  • Wat bindt jullie?
  • Wanneer maakt(e) hij je gelukkig?
  • Op welke momenten liet of laat hij je voelen dat hij van je houdt?

Lukt het je om een lijstje te maken waarin de positieve zaken in elk geval voldoende zijn om er toch nog je schouders onder te zetten? Doet het opschrijven van bovenstaande punten je beseffen dat je eigenlijk in minder zwaar weer verkeert dan je dacht (en dat jullie misschien alleen een dipje ervaren nu)? Dan is er nog genoeg om voor te vechten. Zo niet, dan kan het een indicatie zijn dat de koek op is.

Als jouw situatie die van een vriendin was, wat zou je haar adviseren?

Probeer het eens. Als je jouw verhaal zou horen uit de mond van een vriendin, hoe zou je dat dan vinden? Gaf je haar dan het idee om linea recta weg te gaan? Om het nog eens te proberen? Of juist om even afstand te nemen en met urenlange gesprekken toch te proberen tot elkaar te komen. Ontbreekt momenteel, kortom, de kracht om uit deze relatie te stappen? Of is het onvrede waar nog aan te sleutelen valt?

Je leeft samen als broer en zus

Een andere indicatie dat jullie koek best wel op is, is deze. Soms voel je geborgenheid bij iemand, meer dan (seksuele) aantrekkingskracht. Als je de ander aankijkt en alleen maar kan kijken naar dat pluisje op zijn trui of schamperend denkt dat hij eruit ziet als een economieleraar (no offense) en je vele malen enthousiaster bent bij de gedachte aan alleen wonen dan nog een avond met hem op de bank doorbrengen, kan je misschien beter je conclusie trekken. De huidige situatie is simpelweg oneerlijk naar hem toe, zeker als hij jou nog wel aantrekkelijk genoeg vindt. Hij verdient zijn geluk. Maar jij ook.

Er is sprake van mishandeling

Zodra je je niet veilig voelt bij je man, om welke reden dan ook, is het beter om weg te gaan. Als er namelijk één plek is waar je je wel veilig moet voelen, dan is dat bij de persoon met wie je je leven deelt. Voel je je dat niet? Dan zijn daar geen excuses voor. Nooit.

Jullie visie op de opvoeding verschilt als dag en nacht

Tot op zekere hoogte valt er heel veel te werken. En sowieso geldt dat de meeste relaties na de bevalling een dip ervaren. Het wordt pas alarmerend als jullie te maken krijgen met onoverbrugbare verschillen in de opvoeding. Als jullie beiden een andere religie aanhangen en willen dat die van jou domineert in jullie keuzes. Of als de één voorstander is van de corrigerende tik en de ander juist heel liefdevol wil opvoeden. Op die momenten moet je van heel ver komen, enorm veel willen investeren in je relatie en blijven communiceren, wil het nog werken. Heb je dat ervoor over? Zie je enige hoop? Ga er dan voor. Anders is het misschien handig om hulp te zoeken (of je conclusie te trekken).

De koek kan ook op zijn als je niet kan accepteren wie de ander is

De basis van een (goede) relatie is acceptatie. Kunnen doorademen wanneer hij zijn vuile sokken naast de wasmand gooit, ze oppakken en er alsnog indoen – omdat je weet dat hij niet kwaad wordt als jij losse haren in het doucheputje laat zitten. Bepaalde dingen zitten bovendien zo verweven in iemands persoonlijkheid dat je die niet kunt veranderen – hoe graag je ook wil. Dat is niet erg. De ene mens is nu eenmaal iets meer gehecht aan een vast ritme, terwijl de ander juist liever leeft met de dag. Daar kan je best omheen werken. Maar merk je dat juist die verschillen enorm tegenstaan? Dan moet je misschien toch voorzichtig concluderen dat de koek op is.

Er is geen wederzijds vertrouwen

Of dat nu komt door een dubieus verleden, recente misstap of dat ene appje dat je liever niet had willen lezen – vertrouwen hoort de basis te zijn van je relatie. Ontbreekt dat? Dan kan je serieus overwegen of je hiermee wil doorgaan. Uiteraard kan het komen door nare ervaringen uit het verleden (waar je partner niets mee te maken heeft) en dan is het goed hieraan te werken. Maar als je echt geen vertrouwen hebt, waarom ga je er dan mee door? Wil je de relatie nog niet beëindigen, zoek dan in elk geval een vorm van externe hulp om het beschadigde vertrouwen te herstellen.

Een leven zonder de ander lijkt een verademing

Overigens hoeft dat in de praktijk niet per se ook zo te zijn. Zeker als je je volledig focuste op de negatieve kanten en vergeet hoeveel moois er ook was, kan je je neus lelijk stoten. Maar als je met de beste wil van de wereld geen enkele positieve eigenschap meer kan noemen van de ander, is de kans groot dat de koek inderdaad op is. Onthoud dan ook altijd dat je het in je eentje echt wel gaat redden.

koek op in relatie of niet

Maar let op! Wanneer de koek nog niet op is?

Kijk ook kritisch naar jezelf: wat is jouw aandeel in het feit dat de koek op is?

Vooropgesteld: vergeet niet dat jij zeker geen genoegen hoeft te nemen met minder, omdat je bang bent niemand meer te vinden. Maar tegelijkertijd is het wel belangrijk dat je kijkt naar je eigen rol. Doe jij voldoende je best? Geef je eerlijk bij hem aan dat je bepaald gedrag lastig vind? In hoeverre geef je je eigen grenzen aan? Soms komen bepaalde patronen voort uit eerdere relaties of je jeugd. Het wordt dan een terugkerend patroon. Daarmee hoeft de koek binnen je huidige relatie dus niet op te zijn: een gesprek met een psycholoog kan je helpen inzien waar jouw angsten of onzekerheden liggen en welke invloed die nu op je leven hebben.

De basis is stabiel

Je mag anders denken over bepaalde onderwerpen. Het belangrijkst binnen een gezonde relatie is dat je in de basis dezelfde normen en waarden hebt en een beetje gelijksoortige doelen in het leven. Wat de rest betreft? Daar kan je vaak wel omheen werken. Probeer vanuit jezelf weer moeite te doen voor de ander. Ga op zoek naar wat jullie bindt in plaats van uit elkaar drijft. Soms is de koek niet op, maar zit je gewoon even in een dipje. En dat heeft elke relatie.

Of de koek op is in je relatie? In principe kan alleen jij daar echt op antwoorden. Jij weet wat je voelt en of je op dit punt wordt tegengehouden door liefde of de angst dat je het niet gaat redden. Is het dat laatste? Dan kan je concluderen dat de koek zeker op is. In dat eerste geval kan je er nog aan werken. Met bovenstaande tips kom je dichterbij de kern en bij wat je wil. Heb je aanvullende tips voor onze lezeressen? Wil je delen wanneer jij wist dat de koek op was?

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids