Dilemma: wanneer is je kind oud genoeg voor een eigen abonnement?

Vraagt jouw kleine spruit al om een eigen telefoon en twijfel je of je kind hier niet nog veel te jong voor is? Tijd om de voor- en nadelen eens naast elkaar te zetten én te bekijken wat de gemiddelde leeftijd is waarop kinderen in Nederland een eigen telefoon krijgen.  

We hebben zo onderhand een beetje een haat-liefdeverhouding met smartphones. Ze zijn ontzettend handig, maar ook vreselijk verslavend. Niet alleen bij ons als ouders, maar net zo goed bij kinderen. Zeker wanneer ze gevoelig zijn voor spelletjes en social platforms als Instagram en TikTok. Het is dan ook logisch als je het moment dat je kind een eigen telefoon krijgt zo lang mogelijk wil uitstellen, maar op een gegeven moment zal je er toch aan moeten geloven. En heel eerlijk, geeft het toch ook wel weer een veilig gevoel.

Tweedehands met sim only

Uiteraard hoeft zo’n eerste eigen telefoon echt niet meteen het nieuwste en duurste toestel te zijn. Zeker niet wanneer je kind regelmatig buiten speelt, een tikkie onhandig is, of van slootje springen en watergevechten houdt. Een tweedehands toestel met een goedkoop sim only abonnement is daarom een stuk verstandiger. Dit scheelt je enorm in de maandelijkse kosten én in de aanschaf van een nieuw toestel. Bij een sim only abonnement kun je namelijk prima een goedkoop tweedehands exemplaar kopen, of een oude telefoon uit de rommella opzoeken. Op die manier hebben kinderen ook sneller door dat de telefoon puur dient om contact te kunnen houden en dat het geen speelgoed is.

Eerste eigen telefoon

Volgens het NIBUD heeft de meerderheid van de 10-jarigen momenteel een eigen mobiele telefoon, terwijl die gemiddelde leeftijd enkele jaren daarvoor nog op 13,2 jaar lag. Zoals misschien te verwachten was krijgen kinderen dus steeds vroeger een eigen mobiele telefoon.

Terwijl de ene ouder dat vreselijk vindt, geeft het de andere ouder vooral een veilig gevoel. Maar het gros van de ouders twijfelt vooral over de ‘juiste’ leeftijd waarop ze hun kind een eigen telefoon moeten geven. Niet heel gek dus dat er behoorlijk veel verschil zit in de leeftijden waarop kinderen een eigen telefoon krijgen. De ene ouder geeft zijn 7-jarige zonder twijfel een eigen telefoon, terwijl de andere ouder het liefst wacht tot hij of zij op de middelbare school zit. Het is vooral belangrijk dat jij en je partner achter de keuze staan én zorgvuldig de voor- en nadelen met elkaar hebt afgewogen.

Overleg en vergelijk

Twijfel je over bepaalde afspraken, of twijfel je überhaupt nog over de acceptabele leeftijd voor een eigen telefoon? Overleg dan ook vooral met ouders van klasgenootjes. Zeker wanneer je merkt dat jouw kind als een van de weinigen nog geen telefoon heeft is het misschien toch verstandig hier nog eens goed over na te denken.

Dit zijn de voordelen

  • Bereikbaarheid

Ten eerste is je kind (bijna) altijd bereikbaar, en dat geeft toch een heel gerust gevoel. Je kunt makkelijk in contact blijven met je kind en je kunt zelfs via ‘zoek mijn iPhone’ in de gaten houden waar je kind uithangt. Lang niet iedereen vindt dit oké, maar eerlijk is eerlijk: het kan je behoorlijk geruststellen in bepaalde situaties.

  • Klaar voor de gedigitaliseerde toekomst

Ook kun je niet ontkennen dat tegenwoordig vrijwel alles gedigitaliseerd wordt. Wanneer je kind al van jongs af aan regelmatig verschillende soorten technologieën gebruikt, gaat hij of zij hier makkelijker mee om. Een smartphone draagt dus ook zeker bij in zijn digitale ontwikkeling.

  • Handig op school

Daarnaast kan het ook handig of zelfs onmisbaar zijn op de middelbare school, aangezien steeds meer scholen allerlei belangrijke informatie zoals roosters delen via appgroepen.

Dit zijn de nadelen

  • Verslavend

Hoewel je kind online dus wel bereikbaar is, is hij of zij dat in levenden lijve vaak des te minder. Een smartphone kan net als eigenlijk alle schermpjes enorm verslavend zijn, waardoor je kind alleen nog maar aan zijn of haar telefoon gekluisterd kan raken. Dit kan als ongezellig ervaren worden. Maak hier dus duidelijke afspraken over.

  • Minder zicht op online gedrag

Hoewel een telefoon ervoor zorgt dat je altijd in contact kan blijven met je kind, heb je anderzijds ook minder zicht op wat zich allemaal op dat schermpje afspeelt. Zeker wat betreft cyberpesten of sexting kan dit best eng zijn. Uiteraard kun je beperkingen zoals een maximale schermtijd instellen, en je kunt tot op zekere hoogte meekijken. Maar je kunt er niet altijd als een politie bovenop blijven zitten.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven