Press "Enter" to skip to content

Vanaf welke leeftijd kan je kind logeren bij een vriendje?

Logeren bij vriendjes of vriendinnetjes is een situatie die veel vragen kan oproepen. Want wanneer zijn ze eraan toe? Wanneer ben jij eraan toe? En hoe pak je het precies aan? In dit artikel vind je handige tips voor het moment dat je kind graag bij zijn of haar BFF wil slapen!

Wanneer mag je kind gaan logeren bij een vriendje of vriendinnetje?

Op een gegeven moment komt waarschijnlijk een keer de vraag van je zoon of dochter: ‘Mogen .. en ik bij elkaar slapen?’ Maar wanneer zijn zij daaraan toe? En jij?

Welke leeftijd is geschikt voor een logeerpartijtje?

Welke leeftijdsgrens kies je?

Dat is persoonlijk. Hoewel je daar niet veel mee opschiet als je een goede richtlijn zoekt natuurlijk. Wanneer je kind bij een vriendje of vriendinnetje wil logeren, is het fijn als dat een beetje spelenderwijs gaat. Bij de buurjongen kan het misschien al vanaf hun derde, bij het vriendje dat iets verderop woont hou je bijvoorbeeld 4-5 jaar aan. Het ligt er ook gedeeltelijk aan in hoeverre ze ergens kind aan huis zijn, het durven te zeggen wanneer ze naar huis willen en of je kind erg gevoelig is.

Naast leeftijd nog meer punten waarop je kan letten bij het logeren

Als ouders hebben jullie daar het best zicht op. Eigenlijk is leeftijd misschien niet eens zo relevant; meer het karakter van je kind en de afstand tot het logeeradres. Wanneer je om 23.00 uur twee straten door moet, is het al een heel ander verhaal dan dat je een halfuur moet rijden.

Kortom, let dus ook op:

 • In hoeverre voelt je kind zich thuis bij de ander?
 • Heeft je kind last van heimwee?
 • Hoe ver is het rijden tot het logeeradres?
 • Is dit het eerste keer dat ze ergens anders gaan slapen?
 • Hoe goed ken je de andere ouders?
 • Hoe staan zij in hun ouderschap?

Hoe zit het met heimwee?

Als je kind last heeft van heimwee kan het verstandig zijn het moment van logeren nog even uit te stellen. Het moet immers niet. Alternatief is om het slapen bij jullie thuis te organiseren. Dat voorkomt niet alleen een nachtelijk ritje richting het logeeradres, maar ook een nare ervaring. Al zijn er vooraf ook een aantal dingen die je vast kan doen:

 • Je kind alvast een keertje laten mee-eten en later op de avond ophalen bij zijn vriendje
 • Regelmatig samen laten spelen
 • Bepaalde spulletjes van thuis meegeven waar hij of zij steun aan kan hebben

Als hij of zij het echt graag wil, kan je op die manier zorgen dat ze zich bij de ander toch veilig voelen. Zolang je ze op het hart drukt dat heimwee kan gebeuren en dat het niets is om je voor te schamen, komt het uiteindelijk wel goed. En anders nodig je eerst het vriendje of vriendinnetje bij jullie uit, zodat ze in elk geval ook al gewend zijn aan het logeren bij elkaar.

Wanneer laat je je kind bij een vriendje of vriendinnetje slapen?

Sowieso is de zomervakantie een goed moment. Zeker als ze nog niet eerder bij elkaar hebben gelogeerd. In de vakantie heb je alle tijd, rust en ruimte om zo’n vrijblijvend logeerpartijtje te organiseren. Plan de dag erop ook niks bijzonders, zodat je kind kan bijkomen van alle indrukken. Als het in de vakantie goed gaat, kan je de keer erop ook eens een weekend proberen.

Wanneer is het beter om het logeren nog even uit te stellen?

Je kind heeft erge heimwee

Wanneer je kind erg last heeft van heimwee heeft het weinig zin hem daar continu mee te confronteren. Dan bouwen de nare ervaringen alleen maar op. Datzelfde geldt voor vriendjes en vriendinnetjes die thuis erg missen. Wacht dan liever een paar jaar en probeer het dan nog eens.

Je kind raakt helemaal over zijn toeren als hij ergens gaat logeren

Soms kan een verandering van slaapplek zoveel onrust veroorzaken bij je kind dat je als ouders al doodop bent voor ze überhaupt daar zijn geweest. Het gestuiter in huis, dwarse buien en na afloop een kind waar geen land mee te bezeilen valt… In dat geval kan het een slimme keus zijn om de logeerpartijtjes gewoon even af te schaffen tot het beter gaat.

Er is te weinig ruimte in huis voor een logee

Uiteindelijk is het wel handig als het kindje dat bij jullie op bezoek komt (of andersom) ook ergens kan liggen. Wanneer logeren een hele logistieke onderneming wordt, kan het soms beter zijn het niet te doen. Zeker als je daar geen zin in hebt (zie: volgende punt).

Je vindt het zelf helemaal niks als er een kindje komt logeren

Vergeet niet dat het geen verplichting is om je kind te laten logeren. Als jullie er ongelukkig van worden je eigen persoonlijke ruimte te delen met een ander, waarom zou je dat dan doen? Je kunt genoeg andere dingen met je kind (en vriendjes) doen die wel dichtbij je liggen.

En natuurlijk, het kan soms ook juist goed zijn eens je eigen grenzen te verkennen. Maar als je bij voorbaat weet dat je er buikpijn van krijgt, denk dan gewoon aan jezelf! Datzelfde kan trouwens gelden voor de situatie waarin jij degene bent die je kind enorm mist tijdens zo’n logeerpartijtje. Bijvoorbeeld omdat je een omgangsregeling hebt met je ex en verplicht al een paar dagen per week zonder je kind zit.

De vriendin van je dochter is niet bepaald gezellig

Vanaf een bepaalde leeftijd komt er veel meidenvenijn voor. Niet ieder vriendinnetje is dan ook gezellig om over de vloer te hebben. Denk aan meiden die het idee opvatten om samen klasgenoot X te gaan pesten via de telefoon. Of die overal commentaar op heeft. Jouw kind een rotgevoel bezorgt uit eigen onzekerheid… Genoeg redenen om haar niet over de vloer te willen hebben. Zelfde geldt voor jongetjes die heel agressief zijn of niet willen luisteren.

De ouders van het vriendje of vriendinnetje hebben andere normen en waarden

Tot op zekere hoogte kan het juist een verrijking zijn voor je kind: kennismaken met een (andere) religie of cultuur hoort ook bij het leven. Maar er zijn wel uitzonderingen op die regel:

 • Ouders die hun kinderen vanaf jonge leeftijd Red Bull geven
 • Een gezin waar ze al van jongs af aan naar horrorfilms kijken op zaterdag
 • Als ze de kinderen fysiek corrigeren

Mogen jongens en meisjes bij elkaar slapen?

Opnieuw iets dat volledig persoonlijk is. Misschien heb je hier moeite mee vanwege jullie religieuze of culturele opvattingen? Dan doe je het niet. Maar onder normale omstandigheden zouden jongens en meisjes prima bij elkaar kunnen logeren tot een bepaalde leeftijd. Wanneer seksuele gevoelens een rol gaan spelen bijvoorbeeld.

Hoe pak je het aan als je kind bij een vriendje wil slapen?

Laat ze eerst een keer wat langer daar blijven

Uiteindelijk is het best spannend als je nog jong bent, zo’n sleepover. Dus zorg dat ze zich thuis voelen op het logeeradres voor ze daar daadwerkelijk een nachtje blijven. Bijvoorbeeld eerst een keer eten en dan nog even televisie kijken.

Pak samen de logeertas in – zoals je ook doet bij opa en oma

Maak er geen enorme situatie van, maar laat ze tegelijkertijd meehelpen bij de voorbereiding van het slapen. Wat willen ze echt mee? Vergeet nooit hun lievelingsknuffel! Vraag ook even of ze er zin in hebben en of ze eventueel nog vragen hebben. Je weet uiteindelijk nooit wat er in die koppies omgaat.

Overleg met de andere ouders

 • Wat spreken we af als ze heimwee hebben?
 • Hoe gaan jullie om met …?
 • Hoe laat halen we ze weer op? (na het ontbijt is vaak een mooi moment)

En als ze gaan logeren bij jullie thuis?

Hou vast aan het normale ritme

Zeker bij jongere kinderen. Natuurlijk spelen ze iets langer door, maar als je geen zin hebt in kletsende kleuters tot diep in de nacht kan je het best jullie gewone slaapritueel volgen. Vraag de ouders van jullie logee hoe zij het aanpakken, zodat je ook daarin niet te veel verandering aanbrengt. Des te sneller voelen ze zich thuis en slapen ze.

Geef ze de ruimte om nog een beetje te kletsen, maar stel ook grenzen

Of ze nu in de kleuterleeftijd zitten of ouder zijn – als je geen grenzen stelt, praten ze gemakkelijk nog tot 21.30 of later. Dus geef duidelijk aan wat de bedoeling is: op je kamer blijven en kletsen mag, maar heel zachtjes.

Hou de vaste slaaptijd aan bij het naar bed brengen

Overleg met de andere ouders hoe laat hun kind naar bed gaat en hou die tijd aan (of die van jullie, als dat iets later is). Op die manier behoud je in elk geval zoveel mogelijk vastigheid.

Maak het de volgende dag niet te lang

Na het logeren zijn kinderen toch vaak een beetje ontregeld. Ze worden knorrig, zijn er eigenlijk al klaar mee… Maak het dan ook allemaal niet te lang. Spreek af dat vriendinnetje X. na het ontbijt naar huis gaat en hou daarmee de leuke ervaring in stand. Mochten ze later alsnog willen afspreken, dan kan dat – maar het hoeft dus niet.

Wanneer je kind eraan toe is te logeren bij een vriendinnetje is persoonlijk. De één zal vanaf zijn derde al gemakkelijk een nachtje blijven slapen, de ander wacht liever tot hij acht is. Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Wat je wel kan doen is je kind een handje helpen. Met bovenstaande tips maak je het logeerpartijtje in elk geval een rustige overstap naar vaker slapen bij elkaar. Wat vind jij een mooie leeftijd om te starten met logeren bij vriendjes en vriendinnetjes?  

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids