wanneer kind logeren bij vriendje vriendinnetje

Vanaf welke leeftijd kan je kind logeren bij een vriendje?

Logeren bij vriendjes of vriendinnetjes? Vanaf een bepaalde leeftijd zal de vraag komen of je kind bij zijn beste vriend(in) mag gaan logeren. Wat nu? Zijn ze er al aan toe? Ben jij er al aan toe? En hoe pak je dit aan op een manier waarbij de kinderen er echt een leuke ervaring aan overhouden? In dit artikel delen we handige tips voor het moment dat je kind voor het eerst bij zijn of haar BFF gaat slapen!

Wanneer mag je kind gaan logeren bij een vriendje of vriendinnetje?

Als je kind thuiskomt met de vraag of ze vanavond kunnen gaan logeren, roept dat vragen op. Mogen ze inderdaad al bij elkaar slapen of niet? De keus om jullie kinderen eens een nachtje bij elkaar te laten logeren hangt af van meerdere factoren. Denk aan:

  • De leeftijd
  • Hoe goed de kinderen elkaar kennen
  • Heimwee
  • De afstand tot het logeeradres
  • Het karakter van je kind
  • Je eigen gevoel bij de situatie

Hieronder staan deze en andere punten nog wat verder uitgelegd, met bijbehorende tips. Feit blijft dat de keus om ze wel of niet bij elkaar te laten slapen, geen eenduidig antwoord kent. Tijd om eens dieper op alles in te gaan, zodat je aan het eind van dit artikel voor jezelf kunt besluiten of het antwoord ‘ja’ wordt of ’toch nog even wachten’.

Welke leeftijd is geschikt voor het eerste logeerpartijtje?

Is er een bepaalde leeftijdsgrens?

Nee. Je schiet er misschien niets mee op als je een bepaalde richtlijn zoekt, maar het ene kind is simpelweg het andere niet. Sommige kinderen kunnen al prima ergens een nachtje logeren op hun derde, een ander is er met acht jaar nog steeds niet aan toe.

De eerste logeerpartijtjes verlopen het best als de aanloop een beetje spelenderwijs gaat. Denk aan een buurjongetje bij wie ze al vaak over de vloer komen, meerdere keren hebben meegegeten in de avond en waar ze na verloop van tijd ook een keertje willen slapen. Of hun beste vriendinnetje die ze al jaren kennen en waar ze kind aan huis zijn, kan het ook makkelijker dan dat vriendje dat drie dorpen verderop woont.

Kijk dus goed naar je kind. Durven ze het te zeggen als het logeerpartijtje toch geen succes is en ze weer naar huis willen? Is je kind gevoelig of juist ondernemend en dol op een avontuur? Vaak zegt je moedergevoel ook al veel. Overleg samen met de andere ouder om een goede conclusie te trekken die bij jullie gezin past.

hoe ga je om met eerste keer logeren  bij vriendje of vriendinnetje
©Jenn Huls – Shutterstock

Waarop je nog meer kan letten als je kind uit logeren gaat?

Eigenlijk is leeftijd misschien het minst relevant, ondanks dat we vaak als ouders toch zoeken naar die grens. Wat belangrijker is, wat hierboven ook al even werd aangehaald, is het karakter van je kind en de afstand tot het logeeradres. Als je in geval van acute heimwee om 23.00 uur een paar blokjes om moet lopen, is dat een stuk relaxter dan wanneer je eerst een halfuur moet rijden. Zeker bij jonge kinderen scheelt het als ze de veiligheid ervaren dat het logeren vrijblijvend is en dat ze, in geval van ‘nood’, altijd weer naar huis kunnen.

Kortom, let ook op de volgende punten:

  • In hoeverre voelt je kind zich thuis bij de ander?
  • Heeft je kind last van heimwee?
  • Hoe ver is het rijden tot het logeeradres?
  • Is dit het eerste keer dat ze ergens anders gaan slapen/een logee hebben?
  • Hoe goed ken je de andere ouders?
  • Hoe staan zij in hun ouderschap?

Als je kind heimwee heeft

Dat een kind heimwee heeft, kan het verstandig zijn om de eerste keer logeren voorlopig uit te stellen. Het kan dat hij eroverheen groeit en dat het slapen bij zijn beste vriend over een paar jaar wel lukt. Wil je het echter toch proberen, omdat de heimwee geen heel groot probleem is?

  • Laat je kind eerst alvast een paar keer mee eten met het andere gezin
  • Haal hem ook eens wat later op dan direct na het avondeten
  • Zorg ervoor dat ze in de aanloop naar het logeren regelmatig samen spelen
  • Geef bepaalde spulletjes van thuis mee waar je kind steun aan heeft (een knuffel met jouw geurtje, zijn favoriete pyjama of iets anders waar hij blij van wordt)
  • Praat samen over heimwee en elkaar missen, leg uit dat we allemaal weleens zoiets ervaren en bespreek wat je kan doen als je je verdrietig voelt – misschien heeft je kind zelf wel een hele mooie oplossing

Alternatief is dat je aanbiedt om zelf het ‘slaapfeestje’ te organiseren. Dat voorkomt niet alleen een nachtelijke wandeling, maar ook een nare ervaring. Daarbij leren ze op die manier ook wennen aan het slapen bij elkaar en kan je vanzelf een keer proberen om de rollen om te draaien.

Tijdstip: wanneer laat je je kind bij een vriendje slapen?

De beslissing om de kinderen bij elkaar te laten logeren is één, het tijdstip een tweede. Wanneer ze nog niet op school zitten, is er misschien meer vrijheid. Maar vaak is het slim om te kiezen voor een (zomer)vakantie. Dan is er sowieso meer rust, je hebt geen verplichtingen en de ruimte om een vrijblijvend logeerpartijtje te organiseren.

Het is verstandig om de dag erna niets te plannen. Ze kunnen dan allebei bijkomen van alle indrukken en hebben nog de hele dag om weer even alleen te spelen, als die behoefte er is. Maar wie weet rennen ze al snel weer naar elkaar toe om buiten te spelen – natuurlijk ook prima! Als de eerste keer een succes is, kan je het een volgende keer ook eens proberen in het weekend.

wanneer kind nog niet laten logeren tips
©Africa Studio– Shutterstock

Wanneer is het beter om het logeren nog even uit te stellen?

Je kind heeft erge heimwee

Wanneer je kind erg last heeft van erge heimwee heeft het weinig zin hem daar continu mee te confronteren. Dan bouwen de nare ervaringen alleen maar op en is er geen basis om zelfvertrouwen uit te putten voor de volgende keer. Datzelfde geldt voor vriendjes en vriendinnetjes die thuis erg missen. Wacht dan liever een paar jaar en probeer het dan nog eens, dat is helemaal niet erg.

Je kind raakt helemaal over zijn toeren als hij ergens gaat logeren

Soms kan een verandering van slaapplek zoveel onrust veroorzaken bij je kind dat je als ouders al doodop bent voor ze überhaupt daar zijn geweest. Het gestuiter in huis, dwarse buien en na afloop een kind waar geen land mee te bezeilen valt… In dat geval kan het een slimme keus zijn om de logeerpartijtjes gewoon even af te schaffen tot het beter gaat.

Er is te weinig ruimte in huis voor een logee

Tijdens de eerste keer logeren willen de meeste ouders de kinderen nog niet samen in jullie huiskamer leggen. Alleen, als de kamer van je kind te klein is om een extra matras of luchtbed in kwijt te kunnen, wordt het allemaal wel lastiger om te organiseren. Je kan er dan voor kiezen om het logeren voorlopig bij de andere ouder te doen of gewoon nog even helemaal niet. Zeker als je gewoon ook niet zo’n zin hebt in alles dat erbij komt kijken – zie volgende punt.

Je vindt het zelf helemaal niks als er een kindje komt logeren

Vergeet niet dat het geen verplichting is om je kind te laten logeren. Als jullie er ongemakkelijk van worden je eigen persoonlijke ruimte te delen met een ander, waarom zou je dat dan doen? Je kunt genoeg andere dingen met je kind (en vriendjes) doen die wel dichtbij je liggen.

En natuurlijk, het kan soms ook juist goed zijn eens je eigen grenzen te verleggen. Maar als je bij voorbaat weet dat je er buikpijn van krijgt, denk dan gewoon aan jezelf! Datzelfde kan trouwens gelden voor de situatie waarin jij degene bent die je kind enorm mist tijdens zo’n logeerpartijtje. Bijvoorbeeld omdat je een omgangsregeling hebt met je ex en verplicht al een paar dagen per week zonder je kind zit. Die situatie is al lastig genoeg zonder extra nachtjes weg.

De vriendin van je dochter is niet bepaald gezellig

Is het geoorloofd om de vriendschappen van je kind te sturen? Tot op zekere hoogte eigenlijk niet, hoe graag je misschien ook zou willen. Maar goed, als je dochter of zoon een vriendschap ontwikkelt met een kind waar jij niet heel vrolijk van wordt, is het logeren geen goed idee. Zoals een vriend(in) die overal commentaar op heeft, die jouw kind een rotgevoel geeft vanuit haar eigen onzekerheid of die agressief gedrag vertoont.

Daar kan een factor als meidenvenijn ook een rol bij spelen, zeker als ze voor het eerst bij elkaar gaan slapen op oudere leeftijd: denk aan meiden die voorstellen om klasgenoot X te pesten via de telefoon en jouw kind daarin mee trekken. Hoewel je het venijn op zich niet volledig kan voorkomen, kan je wel kiezen om dat niet onder jouw dak te laten gebeuren.

De ouders van het vriendje of vriendinnetje hebben andere normen en waarden

We hoeven lang niet allemaal hetzelfde te zijn op het gebied van religie, levensvisie of cultuur. Van onderlinge verschillen leren kinderen en kunnen ze juist een rijker mens worden. Maar er zitten grenzen aan.

  • Ouders die hun kinderen vanaf jonge leeftijd Red Bull geven, AA drink, Extran, Aquarius en andere energie- en sportdrankjes, terwijl jullie hierop tegen zijn
  • Een gezin waar ze al van jongs af aan naar horrorfilms kijken op zaterdag, waarna jij wekenlang je kind oplapt tot hij weer alleen durft te slapen
  • Als ze de kinderen fysiek corrigeren
logeren bij elkaar vanaf op leeftijd jongens en meisjes samen
©Olena Yakobchuk – Shutterstock

Mogen jongens en meisjes bij elkaar slapen?

Daarover heeft een ander weinig te zeggen en dat kunnen wij dus ook niet adviseren. Het belangrijkste is: hoe voel jij je hierbij? Vind je het lastig vanwege religieuze of culturele opvattingen? Dan doe je het niet. Maar onder normale omstandigheden kunnen jongens en meisjes prima bij elkaar logeren tot een bepaalde leeftijd. Zolang seksuele gevoelens nog geen rol spelen, is er niks aan de hand, net als wanneer je zoon valt op jongens natuurlijk. En ja, ze zijn misschien kort nieuwsgierig naar elkaar, maar dat hoort bij een gezonde ontwikkeling. Veel spannender dan even kijken wordt het nu nog niet.

Hoe pak je het aan als je kind bij een vriendje wil slapen?

Laat ze eerst een keer wat langer daar blijven

Uiteindelijk kan het best spannend zijn als je nog jong bent, zo’n sleepover. Dus zorg dat ze zich thuis voelen op het logeeradres voor ze daar daadwerkelijk een nachtje blijven. Bijvoorbeeld eerst een keer eten en dan nog even televisie kijken of een spelletje doen. Zo zijn ze al iets meer gewend aan de avonden op een andere plek dan thuis. Een volgende keer kan je dan gaan logeren.

Pak samen de logeertas in – zoals je ook doet bij opa en oma

Maak er geen enorme situatie van, maar laat ze tegelijkertijd meehelpen bij de voorbereiding van het slapen. Wat willen ze echt mee? Vergeet nooit hun lievelingsknuffel! Vraag ook even of ze er zin in hebben en of ze eventueel nog vragen hebben. Je weet uiteindelijk nooit wat er in die koppies omgaat.

Overleg met de andere ouders

  • Wat spreken we af als ze heimwee hebben?
  • Hoe gaan jullie om met …?
  • Hoe laat halen we ze weer op? (na het ontbijt is vaak een mooi moment)

En als ze gaan logeren bij jullie thuis?

Hou vast aan het normale ritme

Zeker bij jongere kinderen. Natuurlijk spelen ze iets langer door, maar als je geen zin hebt in kletsende kleuters tot diep in de nacht kan je het best jullie gewone slaapritueel volgen. Vraag de ouders van jullie logee hoe zij het aanpakken, zodat je ook daarin niet te veel verandering aanbrengt. Des te sneller voelen ze zich thuis en slapen ze.

Geef ze de ruimte om nog een beetje te kletsen, maar stel ook grenzen

Of ze nu in de kleuterleeftijd zitten of ouder zijn – als je geen grenzen stelt, praten ze gemakkelijk nog tot 21.30 of later. Dus geef duidelijk aan wat de bedoeling is: op je kamer blijven en kletsen mag, maar heel zachtjes.

Hou de vaste slaaptijd aan bij het naar bed brengen

Overleg met de andere ouders hoe laat hun kind naar bed gaat en hou die tijd aan (of die van jullie, als dat iets later is). Op die manier behoud je in elk geval zoveel mogelijk vastigheid.

Maak het de volgende dag niet te lang

Na het logeren zijn kinderen toch vaak een beetje ontregeld. Ze worden knorrig, zijn er eigenlijk al klaar mee… Maak het dan ook allemaal niet te lang. Spreek af dat vriendinnetje X. na het ontbijt naar huis gaat en hou daarmee de leuke ervaring in stand. Mochten ze later alsnog willen afspreken, dan kan dat – maar het hoeft dus niet.

Wanneer je kind eraan toe is te logeren bij een vriendinnetje is persoonlijk. De één zal vanaf zijn derde al gemakkelijk een nachtje blijven slapen, de ander wacht liever tot hij acht is. Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Wat je wel kan doen is je kind een handje helpen. Met bovenstaande tips maak je het logeerpartijtje in elk geval een rustige overstap naar vaker slapen bij elkaar. Wat vind jij een mooie leeftijd om te starten met logeren bij vriendjes en vriendinnetjes?  

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Monkey Business Images – Shutterstock

1 gedachte over “Vanaf welke leeftijd kan je kind logeren bij een vriendje?”

  1. Pingback: 9 gedachten die ik heb aan het eind van het schooljaar -

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *