Wanneer is je bevalling begonnen? Tot het moment dat je er niet meer onder uit kan, is het begin van je bevalling best een lastig punt. Voorweeën of oefenweeën kunnen immers ook pijnlijk zijn; hoe onderscheid je die nu van het échte begin van de geboorte van jullie kindje? In dit artikel vind je vier punten die je kunnen verder helpen: is de bevalling begonnen en hoever ben je op dit moment? Als je inderdaad zover bent, wensen we je bij deze heel veel succes met de bevalling en geluk met jullie kindje.
Belangrijke informatie vooraf
Voor je verder leest, is het heel belangrijk dat je beseft dat onderstaande informatie niet leidend mag zijn voor je bevalling. Bel bij twijfel altijd met je verloskundige of gynaecoloog! Zij of hij kan medisch vaststellen of je bent begonnen met bevallen en zo ja, hoe ver je op dat moment bent. Ook kan een deskundige je voorzien van gedegen advies en beoordelen hoe je ervoor staat. Bovendien is elke vrouw én elke bevalling uniek, dus mogelijk wijkt jouw situatie enigszins af van wat hieronder staat.
Wanneer is de bevalling begonnen?
Als je voor de eerste keer zwanger bent, is het helemaal koffiedik kijken. Helaas zit er geen knopje op ons lijf dat groen kleurt wanneer je ontsluiting op gang komt. Vergelijk het een beetje met het begin van je zwangerschap, waarbij je vaak ook twijfelt of je nu echt in verwachting bent of dat het vals alarm is. Dat kan tijdens de bevalling ook gebeuren.
De enige zekerheid die je kunt krijgen, is dat de verloskundige of gynaecoloog met behulp van toucheren of echografie vaststelt dat je baarmoedermond rijp is en de ontsluiting is begonnen.
Toch zijn er een aantal symptomen die nu al wat meer duidelijkheid kunnen bieden. Zeker op het moment dat je twijfelt of je de verloskundige moet bellen, is het handig om meer informatie te hebben over de huidige staat van je (aankomende) bevalling. Zo kan je namelijk ook last hebben van voorweeën omdat je baarmoedermond aan het rijpen (*) is.
(*) Het rijpen van de baarmoedermond (ook wel tekenen genoemd) valt nog in de latente fase van de bevalling. Hierbij wordt je baarmoedermond zachter en maakt zich klaar om straks te kunnen openen voor het geboorteproces. Het tuitje, dat doorgaans 3-4 centimeter lang is, wordt hierbij korter. Hierna zullen pas de ontsluitingsweeën plaatsvinden.
Wanneer is je bevalling echt begonnen? Vier symptomen
Dat je denkt: is dit het nu?
Zolang je nog kan denken ‘is dit nou waar al die vrouwen zich druk om maken?’ is de kans groot dat je bevalling nog niet is begonnen. Mogelijk is je lijf nu bezig met de voorbereidingen, maar als je bevalling echt begint dan voel je dat wel. De pijn is scherper en je komt meer in een bubbel terecht. Soms heeft het nog een paar uur of dagen nodig. Maar: bel gewoon als je twijfelt en/of een hoge pijngrens hebt.
Mathiske: ‘Ik werd ’s nachts ineens wakker. Mijn eerste gedachte? Zijn dit weeën? De volgende moest ik gelijk weg zuchten, geen twijfel meer over mogelijk dus!’
Ontsluitingsweeën komen regelmatig
Wil je weten of je bevalling is begonnen, dan helpt het om de weeën te timen. Je kan daarvoor een app downloaden of gewoon de timer van je telefoon gebruiken en de tijden noteren. Wanneer je ontsluitingsweeën hebt duren ze doorgaans minimaal een minuut per keer en je kan je klok erop gelijk zetten. Zit er een grilliger patroon in (4-3-5-4) is je lijf nog steeds bezig met het voorbereiden op de daadwerkelijke bevalling.
De intensiteit van je buikkrampen
De kramp die je ervaart tijdens voorweeën doen meer denken aan menstruatiepijn. Wanneer die overgaan in ontsluiting zal je gaandeweg merken dat ze venijniger aanvoelen. Je moet dan ook echt op je ademhaling gaan letten om de pijnscheuten weg te zuchten.
Leonie: ‘Ik zat dagen ervoor mijn harde buiken al steeds te timen, maar de dag zelf wist ik het ook. Het was nog niet heftig, maar mijn buik voelde anders. Ik “geinde” tegen iedereen dat het die avond ging gebeuren. En inderdaad! De weeën barstten los’
Zit je al in je bevallingsbubbel?
Niet iedere vrouw ervaart dit overigens, maar dit kan zeker een indicatie zijn van het begin van je bevalling. Wanneer je nog kwiek rechtop zit en oog hebt voor je omgeving, is het vaak nog niet begonnen. Tijdens het bevallen raken veel vrouwen in zichzelf gekeerd – een mechanisme om de kracht van de weeën over je heen te laten komen. Je komt daarmee in je eigen bubbel.
Tot slot kan het breken van je vliezen een duidelijk signaal zijn van je lijf. Dit wil echter niet altijd zeggen dat je ontsluitingsweeën direct beginnen.
Merel: ‘We keken die avond Dynasty en ineens voelde ik wat vocht wegvloeien. Ik schrok, want ik was nog maar 34 weken op dat moment. Op de wc verloor ik meer vocht en wist ik dat ik op zijn minst een vliesscheur(tje) moest hebben. Daarop belde ik de verloskundige, ben plat gaan liggen op de bank en vervolgens per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Toch duurde het, gelukkig, nog bijna vier dagen voor de bevalling doorzette en onze zoon geboren werd.’
Hoe herken je het verschil tussen voorweeën en ontsluiting?
Of je nu last hebt van voorweeën of ontsluiting is niet helemaal eenduidig te zeggen. Maar er zijn wel enkele manieren waarop je zou kunnen vaststellen in welke fase van je bevalling jij nu zit:
- De weeënactiviteit stopt af en toe Over het algemeen stopt ontsluiting niet zomaar, terwijl voorweeën wél af en toe kunnen ophouden. Je constateert dit verschil vaak pas wanneer je bevalling echt begonnen is.
- Pijngolven tijdens het ‘voorwerk’ zijn minder scherp Bovendien duren ze niet allemaal even lang. Soms misschien iets meer dan een minuut, een andere keer minder. Tijdens de ontsluiting voel je een duidelijke kracht toenemen die best even aanhoudt en daarna weer afzwakt. De tijd tussen de weeën neemt doorgaans ook af, waardoor het steeds heviger wordt.
Hoever ben je in je bevalling?
Naast de eventuele onzekerheid omtrent het begin van je bevalling, kan het ook zijn dat je twijfelt hoever je nu exact onderweg bent. De volgende momenten kunnen een indicatie geven:
- 6 centimeter: heel erg misselijk
- 8 centimeter: je denkt dat je het niet gaat redden en zou het liefst opgeven (de weeën volgen elkaar snel op en je kan een weeënstorm krijgen)
- 10 centimeter: de pijnscheuten gaan over in persdrang
Kan je de ontsluitingsweeën en bevalling bevorderen?
Wanneer je begonnen bent met de bevalling, dan wil je eigenlijk gewoon het liefst dat het in beetje redelijk tempo doorgaat. Niet dat je per se een weeënstorm wenst, maar ook niet dat je na drie uur afzien nog steeds maar één centimeter bent opgeschoten.
Je kan je ontsluitingsweeën (en dus de bevalling) bevorderen. Hoe? Door de zwaartekracht in te zetten. Wandelen is misschien geen pretje, maar helpt je bevalling in positieve zin. Als de ruimte er is, kan je tijdens de geboorte zelf het beste hurken. Het is de meest natuurlijke houding. Hierbij is de kans op kunstverlossing of uitscheuren bovendien minder groot dan wanneer je op je rug ligt, omdat het baringskanaal groter is. Het doet verder minder pijn én is beter voor de hartslag van je kindje (hier vind je meer informatie).
Het begin van je bevalling is soms lastig vast te stellen, maar gelukkig zijn er – naast inwendig onderzoek – een aantal indicaties die je verder kunnen helpen. We hopen dat je aan de hand aan dit artikel iets beter kunt vaststellen of je bevalling is begonnen (en dat je bij twijfel contact opneemt met je gynaecoloog of verloskundige). Wil je jouw verhaal en ervaring delen? We lezen het graag terug in de reacties.
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
©KieferPix – Shutterstock
Een gedachte over “Is de bevalling begonnen? Het antwoord op je vragen!”"