Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Is de bevalling begonnen? Het antwoord op je vragen!

Wanneer is je bevalling begonnen? Hoewel iedere vrouw uniek is (en elke geboorte dus ook) zijn er wel een aantal zaken die vaststaan. Hieronder staan vier punten die je verder kunnen helpen om te bepalen of je bent begonnen met bevallen en zo ja hoe ver je al bent. Lees dus snel verder om te ontdekken of je inderdaad (eindelijk) mag beginnen! En als het zo is: heel veel succes en geluk straks met jullie baby natuurlijk.

Let op! Laat voorop staan dat onderstaand artikel niet leidend mag zijn voor je bevalling. Als je zekerheid zoekt en meer wil weten dan raden we je met klem aan contact op te zoeken met je gynaecoloog of verloskundige. Hij of zij kan je voorzien van deskundig advies en goed beoordelen of je bevalling is begonnen. Daarbij is elke geboorte uniek, dus mogelijk wijkt jouw situatie af van wat hier staat.

Wanneer is de bevalling begonnen?

Zeker wanneer je voor het eerst zwanger bent, heb je doorgaans werkelijk geen idee of het nu zover is. Er zit helaas geen knopje op je lijf dat op groen springt zodra je ontsluiting op gang komt. Net als het moment dat je twijfelt of je nu echt in verwachting bent of dat het helaas vals alarm is, kan dat tijdens je bevalling ook gebeuren. Wil je dus echt zekerheid over je bevalling? Dan is er slechts één echte indicatie:

Je verloskundige of gynaecoloog stelt vast dat je ontsluiting is begonnen door te voelen hoe je ontsluiting ervoor staat.

Kom je echter op deze pagina omdat je sterk twijfelt dan kunnen onderstaande symptomen duidelijkheid bieden. Zeker als je nog niet zeker weet of het al tijd is de verloskundige te bellen – per slot van rekening kan je ook last hebben van voorweeën omdat je baarmoedermond aan het rijpen (*) is.

(*) Het rijpen van de baarmoedermond (ook wel tekenen genoemd) valt nog in de latente fase van de bevalling. Hierbij wordt je baarmoedermond zachter en maakt zich klaar om straks te kunnen openen voor het geboorteproces. Het tuitje, dat doorgaans 3-4 centimeter lang is, wordt hierbij korter. Hierna zullen pas de ontsluitingsweeën plaatsvinden.

Wanneer is je bevalling echt begonnen? Vier symptomen

Dat je denkt: is dit het nu?

Zolang je nog kan denken ‘is dit nou waar al die vrouwen zich druk om maken?’ zonder dat je pijnstilling krijgt, is de kans zeer groot dat je bevalling niet is begonnen. Wel kan het zijn dat je lijf op dat moment bezig is met de voorbereidingen. Geef het een paar uur (of dagen) en je komt vanzelf op het punt waarbij je beseft dat dit dus is waarom.

Mathiske: ‘Ik werd ’s nachts ineens wakker. Mijn eerste gedachte? Zijn dit weeën? De volgende moest ik gelijk weg zuchten, geen twijfel meer over mogelijk dus!’

Ontsluitingsweeën komen regelmatig

Wil je weten of je bevalling is begonnen, dan helpt het om de weeën te timen. Je kan daarvoor een app downloaden of gewoon de timer van je telefoon gebruiken en de tijden noteren. Wanneer je ontsluitingsweeën hebt duren ze doorgaans minimaal een minuut per keer en je kan je klok erop gelijk zetten. Zit er een grilliger patroon in (4-3-5-4) is je lijf nog steeds bezig met het voorbereiden op de daadwerkelijke bevalling.

De intensiteit van je buikkrampen

De kramp die je ervaart tijdens voorweeën doen meer denken aan menstruatiepijn. Wanneer die overgaan in ontsluiting zal je gaandeweg merken dat ze venijniger aanvoelen. Je moet dan ook echt op je ademhaling gaan letten om de pijnscheuten weg te zuchten.

Leonie: ‘Ik zat dagen ervoor mijn harde buiken al steeds te timen, maar de dag zelf wist ik het ook. Het was nog niet heftig, maar mijn buik voelde anders. Ik “geinde” tegen iedereen dat het die avond ging gebeuren. En inderdaad! De weeën barstten los’

Zit je al in je bevallingsbubbel?

Niet iedere vrouw ervaart dit, maar dit kan ook een indicatie zijn van het begin van je bevalling. Wanneer je nog kwiek rechtop zit en oog hebt voor je omgeving, is het vaak nog niet begonnen. Tijdens het bevallen raken veel vrouwen namelijk in zichzelf gekeerd – een mechanisme om de kracht van de weeën over je heen te laten komen. Je komt daarmee in een soort eigen bubbel.

Hiernaast kan het breken van je vliezen een duidelijk signaal zijn van je lijf. Dit wil echter niet altijd zeggen dat je ontsluitingsweeën direct beginnen.

Hoe herken je het verschil tussen voorweeën en ontsluiting?

Of je nu last hebt van voorweeën of ontsluiting is niet helemaal eenduidig te zeggen. Maar er zijn wel enkele manieren waarop je zou kunnen vaststellen in welke fase van je bevalling jij nu zit:

  • De weeënactiviteit stopt af en toe: over het algemeen stopt ontsluiting niet zomaar. Terwijl voorweeën af en toe kunnen ophouden. Je merkt dit verschil vooral wanneer je bevalling echt begonnen is.
  • De pijngolven tijdens het ‘voorwerk’ zijn minder scherp en duren ook niet allemaal even lang. Soms misschien iets meer dan een minuut, een andere keer minder. Tijdens de ontsluiting voel je een duidelijke kracht toenemen die best even aanhoudt en daarna weer afzwakt.

Hoe ver ben je in je bevalling?

Opnieuw geldt dat niet alles hieronder precies toepasbaar is op elke vrouw, maar er zijn een aantal momenten tijdens de bevalling die je wel ongeveer kan herkennen:

  • 6 centimeter: heel erg misselijk
  • 8 centimeter: je denkt dat je het niet gaat redden en zou het liefst opgeven
  • 10 centimeter: de pijnscheuten gaan over in persdrang

Kan je de ontsluitingsweeën en bevalling bevorderen?

Wanneer je begonnen bent met de bevalling, dan wil je eigenlijk gewoon het liefst dat het in beetje redelijk tempo doorgaat toch? Niet dat je per se een weeënstorm wenst, maar ook niet dat je na drie uur afzien nog steeds maar één centimeter bent opgeschoten.

Of je de ontsluitingsweeën (en dus je bevalling) kan bevorderen, is afhankelijk van verschillende factoren. Zo kan niet elke vrouw van haar bed af: als je wordt ingeleid, moet je doorgaans blijven liggen. Maar wandelen kan helpen. De zwaartekracht doet zijn werk en je baby zakt gestaag naar beneden tot je daadwerkelijk kan gaan bevallen. Overleg hiervoor altijd met je verloskundige.

Wanneer is de bevalling begonnen bij jou? Merkte je ook zo’n duidelijke verandering in de pijnscheuten bijvoorbeeld? Of overviel het je juist? Deel je ervaring in de reacties!

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids