De overgang van de kleuters naar groep 3 is een grote. Wanneer mogen kinderen eigenlijk naar de middenbouw en hoe begeleid je je kind zo goed mogelijk bij deze stap? In dit artikel staan 7 handige tips voor ouders.
Wanneer mogen kinderen naar groep 3
Afhankelijk van het karakter van je kind beslist de juf in groep 2 of jullie kind klaar is voor groep 3 of beter nog een jaar kan blijven ‘kleuteren’. Vaak zijn die laatste kinderen nog niet helemaal klaar met spelen. In tegenstelling tot blijven zitten in een hogere groep is een extra jaar bij de kleuters in het belang van het kind, zodat hij met meer zelfvertrouwen kan starten in groep 3. Bovendien kunnen ze zich vaak een jaar later beter concentreren en makkelijker stil zitten.
Vroege of late leerling?
Vroeger had je een duidelijke grens: de geboortedatum (voor 1 oktober betekende door naar groep 3, erna nog een jaar extra kleuteren). Dat geldt tegenwoordig niet meer. De school kijkt gelukkig meer naar het kind zelf.
Wel kan je in het algemeen stellen dat kinderen die gedurende het volgende kalenderjaar (vanaf 1 januari) zes jaar worden nog een jaar bij de kleuters blijven en dat kindjes die tot de herfstvakantie zes worden vaak wel doorstromen. Iedereen die zijn verjaardag tussen de herfstvakantie en jaarwisseling viert, is een ‘twijfelgeval’. Het karakter en de sociaal-emotionele ontwikkeling geven in die gevallen de doorslag.
Wat is een vroege of late leerling?
Onder een vroege leerling wordt geboren tussen oktober en januari, een late leerling tussen januari en maart. Verder spreek je gewoon over reguliere leerlingen.
Wanneer je een vroege leerling bent, ga je dus eerder over naar groep 3. In de praktijk kan dat er toe leiden dat je iets lagere cijfers haalt en meer moeite hebt om mee te komen in de groep (omdat je op een ander punt in je ontwikkeling zit), maar dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn.
Lees hier meer informatie over de voor- en nadelen van een verlengde kleuterperiode én een handige test om te zien of je kind toe is aan lezen
Je kind helpen bij de overgang naar groep 3
Vertel je kind vooraf wat hij kan verwachten
Er zijn een aantal dingen anders wanneer je kindje naar groep 3 gaat:
- Afscheid bij de deur (al verschilt dit per school; vaak mogen ouders kleuters tot in de klas brengen en geef je in groep 3 een kus bij de deur)
- Beginnen met lezen en schrijven
- Kinderen moeten in groep 3 vaker en langer stilzitten
Als je al weet dat jullie zoon of dochter wat moeite heeft met veranderingen, informeer dan op school of de kleuterjuf hem of haar vooraf eens iets meer zou kunnen vertellen. Dat kan enorm schelen. Vaak gaan kinderen ook een uurtje naar het nieuwe lokaal, zodat ze vast een beeld krijgen van de juf of meester en waar ze straks terecht komen.
Verdiep je in de lesstof van groep 3
Door te weten waar ze mee bezig zijn op school kan je er thuis ook op ingaan en naar vragen. Je komt vaak tijdens de informatieavond aan het begin van het jaar meer te weten. Veel scholen werken met de methode ‘Maan, Roos, Vis’. Door de methode te kennen, kan je er ook AVI leesboekjes op uitzoeken in de bibliotheek zodat ze thuis kunnen lezen. Vanaf nu draait school namelijk ook om ‘leesmeters’ maken en oefenen met tempolezen.
Overigens is het natuurlijk ook goed om niet alles om school te laten draaien. Zeker in het begin: ze moeten al zoveel.
Tips voor het aanschaffen van een AVI boek dat aansluit op het niveau van groep 3
- Wanneer je letters aanleert, zorg er dan voor dat ze mkm (pen) of mkmm (werk)/mmkm (krat) woorden kunnen lezen
- Kies een AVI boek op niveau of hoogstens één erboven, anders wordt het frustrerend voor kinderen
Wat zijn zonnetjes en maantjes?
Veel leesmethoden delen de kinderen in categorieën, op basis van hun leertempo: ster (iets meer begeleiding nodig), maan (gemiddeld), raket (iets meer uitdaging nodig) en zon (zelfstandig). Het voordeel daarvan is dat ieder kind de lesmethode krijgt waar hij of zij behoefte aan heeft; het nadeel dat kinderen snel doorkrijgen wie er goed is in lezen en wie niet. Ook kan het voor ouders een reden zijn om de druk thuis te verhogen en van hun maan een zon te willen maken. Aan de juf of meester én jou dus de nobele taak je kind bij te brengen dat iedereen anders is. Dat betekent dus dat de één beter leest, de ander goed is in rekenen en een derde juist ontzettend creatief.
Bied je kind ruimte om te ontladen
Omdat zoveel stilzitten in de praktijk vaak best lastig is, ontladen kinderen thuis (vaak op volle kracht). In het begin kan dat als ouders best overweldigend zijn. Het kan namelijk voor behoorlijk wat frictie zorgen. Dus ga na school eerst lekker naar buiten om te spelen, zorg dat ze hun energie kwijt kunnen. Of laat je kind even lekker hangen als ze daar meer zin in hebben, zonder te veel aan hen te vragen over de dag.
Praat over hun ervaring
Niet per se direct na school dus, maar op het moment dat je ziet dat je kind weer tot rust is gekomen. Vraag hoe het was, wat ze hebben geleerd, wat leuk was en wat minder goed ging. Door regelmatig een vinger aan de pols te houden, weet je beter hoe het gaat op school. En als je beter weet hoe het gaat, kan je er beter op inspelen.
Trek op tijd aan de bel als er iets is
Je hoeft niet te wachten tot het tienminutengesprek. Leerkrachten vinden het prettig te weten wat er speelt, mits je niet elke dag aan komt draven met een nieuw onderwerp. Merk je thuis bijvoorbeeld dat ze moeite hebben met lezen? Zie je duidelijke gedragsveranderingen waarvan je wil weten of ze die op school vertonen? Hoor je van je kind dat hij of zij wordt gepest? Vraag het even na. Zo kunnen ze beter opletten in de klas en na afloop aan jou terugkoppelen waar het mogelijk aan ligt.
Tegelijkertijd kan het voorkomen dat de juf of meester gedrag benoemt dat je zelf niet direct herkent. Het kan helpen als je met elkaar bespreekt wat jullie aanpak is en hoe je daar zelf thuis in kunt bijstaan. Samen sta je echt sterker!
Geef het de tijd
Zoals je kind moest wennen aan de basisschool, zo geldt hetzelfde voor de overgang van de kleuters naar groep 3. Alles heeft zijn tijd nodig. Op een gegeven moment weten ze niet beter en zitten ze vanzelf weer lekkerder in hun vel.
Wat merkte jij van de overgang van groep 2 naar 3 thuis? Duurde het lang voor je kindje gewend was of ging het vrij snel?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Afbeelding, Pressmaster – Shutterstock
Pingback: Kleuter: over de ontwikkeling van 4-6 jaar oud - De Mamagids
Pingback: Als je kind meer uitdaging nodig heeft in groep 3 -