In onze digitale wereld kunnen we er niet meer omheen: we zijn een groot deel van de dag online en dat willen onze kinderen ook. Je ziet al langer dat de leeftijd waarop kinderen hun eerste mobieltje krijgen steeds lager wordt. Maar wat is wijsheid? Meegaan met de rest van de klas, omdat heel groep 5 of 6 al een smartphone heeft? Of kan je beter hierin je eigen pad kiezen? In dit artikel vind je alles dat je wil weten over de eerste GSM: van de ideale leeftijd tot de praktijk, het goede voorbeeld en eventuele risico’s.
Wanneer geef je je kind zijn eerste telefoon?
Telefoon op kleuterleeftijd (4-6 jaar): is het al nodig?
Misschien vind je het een absurd idee, maar er zijn steeds meer kleuters (kinderen in de leeftijd van vier tot zes jaar oud) die op zak lopen met een mobiele telefoon. De reden is vaak simpel: ouders willen hun kind kunnen bereiken. Ook tijdens het buitenspelen. Alternatief hiervoor is het GPS horloge waarmee je kinderen kunt bereiken en tracken.
Of het nodig is om op zo’n jonge leeftijd al aan een mobieltje te beginnen? Nee. Het zijn vooral de ouders die baat denken te hebben bij een betere bereikbaarheid, de kinderen zelf kunnen beter nog even wachten. Dit onderschrijft kinderpsycholoog Tischa Neve. Het is nog te vroeg om te beginnen aan een GSM, deze heeft geen toegevoegde waarde.
Voordelen mobiele telefoon op kleuterleeftijd
- Je weet als ouders precies waar je kleuter uithangt. Mits hij opneemt (of als je een tracker installeert).
Nadelen mobiele telefoon op kleuterleeftijd
- Kleuters zijn nog niet toe aan zoveel verantwoordelijkheid.
- Wanneer je je kleuter niet continu controleert, bestaat er een grote kans dat hij of zij al in aanraking komt met beelden waar hij helemaal niet aan toe is.
- Op deze leeftijd zijn sociale omgangsvormen nog erg belangrijk om mee te geven binnen de opvoeding. Kinderen die veel bezig zijn met een mobieltje raken vooral gefocust op de binnenkomende berichten en veel minder op hun omgeving.
Uiteraard bestaat er een verschil tussen af en toe een spelletje spelen op jouw telefoon (wat, bijvoorbeeld met de Squla app, een educatieve toevoeging kan zijn) en het krijgen van een eigen mobieltje.
Telefoon voor schoolkinderen (6-9 jaar): waarom wel of niet?
Net als voor kleuters geldt ook voor kinderen van 6-9 jaar oud (groep 3 tot en met 5) dat een mobiele telefoon eigenlijk niet nodig is. Hoewel hun leefwereld langzaam vergroot en je niet altijd zicht meer hebt op waar ze uithangen, kan je prima afspraken maken. Leer je kinderen bijvoorbeeld dat ze het even thuis komen melden als ze ergens anders heengaan. Vriendjes en vriendinnetjes kunnen ze over het algemeen gewoon ophalen en naar sporten gaan ze voorlopig (meestal) nog niet alleen. Mochten ze na school ergens anders willen spelen, dan kan de betreffende ouder contact met je opnemen.
Voordelen van een telefoon van 6-9 jaar
- Je kan je kind gemakkelijk bereiken.
- Kinderen vinden het vaak leuk om een mobieltje te hebben en foto’s of filmpjes te maken.
Nadelen van een telefoon van 6-9 jaar
- Kinderen leren vanaf groep 3 lezen. Naast gewelddadige en seksuele beelden, waar je kind nog lang niet aan toe is, kunnen ze nu ook allerlei vreemde of nare berichten te lezen krijgen. Een kind van 6-9 jaar is niet in staat nuance aan te brengen en zal dit veel sneller voor waar aannemen – met alle gevolgen vandien. En hoewel dat voor sommige volwassenen nog steeds geldt, is het extra lastig om een jong kind bij te brengen dat niet alles dat je online leest daadwerkelijk klopt.
- Ze zijn eigenlijk nog niet toe aan de verantwoordelijkheid die een telefoon met zich meebrengt: kinderen laten hem gemakkelijk vallen of vergeten hem misschien.
- Pesten valt meer buiten je zicht wanneer het online gebeurt. Jonge kinderen gooien er zelf ook van alles uit en beseffen niet dat geschreven woorden minstens zo hard kunnen overkomen als wanneer ze het zouden zeggen. Ook is, net als bij volwassenen, de drempel lager om iets te roepen.
Marijke: ‘Ik maak me zorgen over die smartphone. Het lijkt wel alsof hij ons overneemt. Zonder leven is lastig, want je agenda, je afspraken, echt alles bevindt zich op zo’n dingetje. Dus onze afhankelijkheid er van groeit, net zoals de drempel om hem te pakken steeds lager wordt. Mij valt ook steeds meer op hoe veel beeldschermwerk er voor de kinderen is. Wii, andere computerprogramma’s, tv, alles kan en het kan de hele dag. Bomen klimmen, zelf een doel bouwen van stokken om te voetballen? Gebeurt echt niet meer als je als ouder niet zelf het initiatief neemt. Het is een andere tijd en ik vind dat, zelf opgegroeid in een vrij alternatieve, bijna beeldschermloze omgeving, niet altijd even positief. Daarom zijn de regels hier thuis strikt. En ik merk dat het nodig is. Geen telefoon aan tafel, geen telefoon op de slaapkamer. Maximaal een x aantal uren per dag beeldschermspel etc etc. Laat ik het even los, dan staan de schermen de hele dag aan.’
Telefoon voor je jonge tiener (10-12 jaar): de voor- en nadelen
Vanaf groep 7 zie je dat steeds meer kinderen een mobiele telefoon hebben. 10-12 jaar is een gebruikelijke leeftijd om hiermee te starten. Het belangrijkste doel is nog steeds de bereikbaarheid. De wereld van je kind wordt groter, hij fietst zelfstandig van en naar sporten en het kan handig zijn om even te bellen wanneer hij wat later komt. Ook zijn ze in deze leeftijdscategorie iets verantwoordelijker en kan je de regels omtrent telefoongebruik beter met elkaar bespreken.
Voordelen van een mobieltje voor kinderen van 10 jaar en ouder
- Het is fijn om elkaar even te kunnen bereiken als iets uitloopt (zowel op jouw werk als zijn school/sport).
- Veel kinderen in de klas zullen op deze leeftijd een mobiele telefoon hebben. Op deze manier vallen ze niet buiten de boot. Hoewel dit geen doorslaggevend argument hoeft te zijn, is dit wel prettig voor je kind.
- Je kunt op deze leeftijd makkelijker afspraken met elkaar maken.
- Je kind kan voorzichtig leren omgaan met geld: door te starten met een prepaidtelefoon leren ze dat het geld op een gegeven moment gewoon op is.
- Ze kunnen vast oefenen met het omgaan met hun telefoon, zodat ze goed voorbereid zijn op de middelbare.
Nadelen van een mobieltje voor kinderen van 10 jaar en ouder
- Met het in huis halen van zo’n eerste mobieltje kan ook een nieuwe vorm van pesten zijn intrede doen. Digitaal – en daardoor verder buiten je zicht.
- Als je kind een smartphone krijgt, is de kans groot dat hij ook op Instagram, Tiktok en Snapchat wil. Zaken waarover je goed moet praten.
- Via zijn smartphone gaat een nieuwe wereld open waarop je weinig zicht hebt. Ze kunnen op zoek gaan naar porno bijvoorbeeld, lezen nieuwsberichten die echt lijken (maar het niet zijn) of krijgen gewelddadige beelden te zien. Het is daarom altijd belangrijk goed met elkaar in gesprek te blijven, zodat je in elk geval uitleg kan geven.
Esther: ‘Bij ons thuis geen smartphones of dure abonnementen. Zelfs niet op de middelbare, aangezien die vijf minuten bij ons huis vandaan is. De enige met abonnement ben ik zelf – en dan ook geen duur abonnement. Mijn dochter van 16 kreeg een oud telefoontje van een vriendin met prepaidkaart, mijn oudste van 18 heeft een simpele telefoon waar je foto’s mee kan maken en bellen – ook prepaid. Ze hebben in mijn ogen geen smartphone nodig met al die straling en internet. Gewoon ouderwets bellen of sms en is prima.’
Telefoon op de middelbare school (12+ jaar): waarom hij dan in principe nodig is
Tot slot de middelbare school: het moment dat de meeste kinderen toch wel een smartphone nodig hebben. Via Magister (of een soortgelijke app) krijgen ze namelijk direct zicht op hun huiswerk, cijfers en het rooster. Dat maakt de papieren agenda enigszins overbodig. Ook heeft op deze leeftijd vrijwel de hele klas een mobieltje. Als puber, een leeftijd waarin de groepsdruk en het ‘erbij horen’ steeds belangrijker zijn, wil je er niet buiten vallen en is een mobiele telefoon dus – zeker voor hun gevoel – echt nodig.
Voordelen van een mobiele telefoon op de middelbare
- Via hun smartphone zijn ze altijd op de hoogte van het laatste nieuws in Magister.
- Je kunt je kind gemakkelijk bereiken. Omdat ze in deze leeftijd nog weleens blijven hangen op school of kletsen bij hun sport, weet je waar je aan toe bent. Mits ze niet vergeten te bellen.
- Ze zijn verantwoordelijker. Je kan nu ook gemakkelijker starten met een mobiel abonnement – al dan niet speciaal geschikt voor jongeren. Bijvoorbeeld met een vast deel aan ‘beltegoed’ en de mogelijkheid om bepaalde nummers altijd te kunnen bellen, ongeacht of je bundel voor die maand op is. Daarnaast kan je ze leren sparen voor een nieuwe telefoon.
Nadelen van een mobiele telefoon op de middelbare
- Pubers willen steeds meer vrijheid en zullen het niet zo prettig vinden als je steeds hun mobieltje controleert. Er ontstaan dus sneller en gemakkelijker discussies.
- Als je geen duidelijke afspraken maakt, zit een kind in deze leeftijd al snel continu op zijn telefoon.
- Via de smartphone en verschillende social media komt je puber ook in aanraking met anderen die hen mogelijk willen verleiden tot sexting of andere zaken die je het liefst zou voorkomen.
- Het wordt steeds belangrijker wat je draagt en wie je bent. In bepaalde, rijkere gemeenten geven ouders hun kinderen de nieuwste iPhone. Dat kan de druk verhogen op de rest van de groep om dezelfde telefoon te willen hebben en het wereldbeeld van je puber enigszins vertroebelen.
De gemiddelde leeftijd waarop de meeste kinderen hun eerste telefoon krijgen
Uit onderzoek van KPN (2017 – nog steeds het meest recente onderzoek) bleek dat kinderen gemiddeld vroeger hun eerste telefoon krijgen dan een paar jaar geleden. De leeftijd daalde van 13,2 naar 11,7. En 35% van het totaal aantal kinderen dat voor het eerst een eigen mobiel kreeg was 12 jaar oud. Omdat dit onderzoek inmiddels verouderd is, is de kans aannemelijk dat de gemiddelde leeftijd nog verder is gezakt. Ergens na de tiende verjaardag is een prima leeftijd om te starten met het eerste mobieltje. Ook omdat je op deze leeftijd betere afspraken kunt maken en de bewegingsvrijheid van je kind groter wordt.
Niels: ‘Het blijft een lastig dilemma. Ik vind dat een smartphone vóór de middelbare school niet nodig is; kinderen in die leeftijd horen gewoon naar school te gaan en (buiten) te spelen. Aan de andere kant is een wereld zonder schermen niet meer weg te denken. We krijgen onze informatie op die manier binnen en het heeft natuurlijk ook een heleboel mooie dingen gebracht. Ik hoop J. minimaal tot de middelbare school zonder mobieltje te kunnen houden, maar tussen nu en 10 jaar vrees ik dat er nog veel meer op dat gebied gaat veranderen waardoor het (bijna) onmogelijk wordt…’
Welk toestel geef je als eerste mobiele telefoon aan je kind?
Onderstaande toestellen zijn geschikt voor verschillende leeftijdscategorieën. Van een simpele Nokia tot smartphone met uitgebreide functies.
Tweedehands telefoon
De meeste ouders beginnen met tweedehands telefoons. Vaak hun eigen, oude toestel. Hiermee kunnen kinderen dus eigenlijk alles wat jij ook kan:
- Whatsapp’en
- Filmpjes en foto’s maken
- Op social media
De kans bestaat dat ze hem ergens vergeten of het scherm een keer laten barsten, maar dit is gevoelsmatig toch minder erg dan wanneer je een paar honderd euro hebt neergelegd voor een gloednieuw toestel. Bovendien is de tweedehands telefoon een mooie manier om met een telefoon om te leren gaan. Bij jonge kindere kan je starten zonder SIM-kaart (als het alleen om spelletjes gaat), bij (iets) oudere kinderen met een prepaid kaartje of SIM Only abonnement.
Heb je geen oud toestel voor handen? Dan is het ook een optie om een refurbished telefoon aan te schaffen (hier vind je een handig artikel met informatie). Deze telefoons zijn wel tweedehands, maar volledig opgeknapt waardoor ze werken als nieuw. Ze bevatten dus alleen de originele onderdelen. Je kan bij grotere concerns als CoolBlue ook een refurbished toestel kopen, waardoor je meer zekerheid hebt over de kwaliteit. Bijkomend voordeel is natuurlijk dat dit beter is voor het milieu.
Patricia: ‘Denk dat wij tzt ook voor oud-modelletje gaan, waarbij er wel gefacetimed kan worden met opa en oma aan de andere kant van het land. Nichtje van bijna twee doet dat nu ook met mij en daardoor zie je dat de ‘afstand’ kleiner is als we eens langsgaan. We hebben alleen nog wel even te gaan, dus wie weet wat dan de norm is… Controleren staat ons beide tegen. We gaan wel voor vrijheid.’
Simpele, hufterproof telefoon om alleen mee te bellen en sms’en
Is je kind nog jong? Een tikkie onhandig wellicht? Dan is een ‘ouderwetse’ telefoon prima om mee te starten. Je vast nog ergens een ouderwetse Nokia 3310 op de kop tikken. Hiermee kan je alleen bellen en sms’en, de batterij gaat lang mee en willen ze een spelletje spelen? Snake deed het bij onze generatie ook goed! En we weten allemaal dat ze solide zijn: een keertje laten vallen, maakt niet uit. Tot slot zijn de kosten voor zo’n refurbished telefoon (tweedehands, maar opgeknapt met nieuwe onderdelen) ook nog prima te doen: voor € 69,95 heb je al een toestel in huis.
Basis smartphone met prepaid simkaart
Zoals de meesten van onze generatie ooit begonnen met een prepaid simkaart, zo kan je kind dat natuurlijk ook doen. Je tiener leert op deze manier al snel dat wanneer het geld op is, hij niet meer kan bellen, sms’en of buitenshuis app’en. Een waardevolle les die hij in de rest van zijn leven ook kan gaan toepassen. Dit is een prima manier om mee te beginnen. Zeker als ze nog wat jonger zijn.
SIM Only abonnement
Door te kiezen voor een SIM Only abonnement heeft je kind wel de voordelen van een abonnement (onbeperkt bellen en sms’en, een internetbundel), maar betaalt niet voor de kosten van een mobiele telefoon. Deze kan je zelf aanschaffen of tweedehands aanbieden. Hiervan leert je kind meteen een aantal dingen:
- Het kan aanzienlijk voordeliger zijn om een los toestel te kopen en SIM Only abonnement te nemen
- Een tweedehands of refurbished toestel is beter voor het milieu
- Hij leert bewust stilstaan voor het doen van een grote aanschaf. Bereken bijvoorbeeld eens samen uit hoeveel een abonnement met toestel hem kost en of hij kan besparen door te kiezen voor SIM Only en een losse telefoon.
Bij deze keuze is het ook slim om op een onafhankelijke site de (SIM Only) abonnementen te vergelijken.
Smartphone met kindvriendelijk abonnement
Tegenwoordig spelen ook veel providers in op de jongere telefoongebruikers. Zo kan je bij aanbieders als Simyo en Ben speciale abonnementen afsluiten met een bundel. Wanneer deze op is, kan je kind in principe niet meer bellen. Zo leren ze meteen dat je in het leven zorgvuldig moet omgaan met wat je hebt: je maakt één keer de fout om alles ineens op te maken en daarna ga je er wel beter mee om. Wel bezitten dit soort abonnementen de mogelijkheid om bepaalde, vooraf ingestelde nummers, altijd te kunnen bellen. In geval van nood zal je kind dus nooit helemaal zonder beltegoed staan.
Smartphone met eigen abonnement
De laatste stap is een smartphone met eigen abonnement. Hierbij is het slim om bepaalde afspraken te maken met je kind:
- Wie betaalt de kosten?
- Wat doe je als de mobiel kapot valt?
- Hoelang moet je kind met zijn telefoon doen: zolang het abonnement strekt? Of zolang hij blijft werken? In dat laatste geval kan hij na verloop van tijd overstappen op het goedkopere SIM Only abonnement.
Een optie is om de kosten te delen. Zo leert hij meteen omgaan met vaste lasten en kritisch nadenken of zo’n abonnement wel echt nodig is. Zeker als je kind een bijbaantje heeft, kan je deze optie prima overwegen. Volledig betalen voor je kind is ook mogelijk, maar het leert je tiener niks omtrent geldzaken. Aan jullie de keus wat je belangrijk vindt.
Let op! Bij een abonnement met toestel van minimaal €250,00 krijg je een BKR registratie. Dit kan invloed hebben op jullie eigen mogelijkheden om geld te lenen. Het is de overweging dus waard om een gedeelte van de mobiele telefoon zelf te voldoen en om de gevolgen goed door te spreken met je kind.
Gera: ‘Ik vind het ver-schrik-ke-lijk! Opa en oma besloten zoonlief een abonnement te geven die ze ook betalen. Wel met een limiet. Als het aan mij had gelegen, zou hij pas in de eerste klas van mij een telefoon hebben gekregen, omdat hij dan een stuk moet fietsen. Controleren mag ik ten alle tijde, tot 18 jaar. Bewust gekozen om dit niet op een vast moment te doen. Wat ik wel interessant vind om reacties te lezen rondom dit onderwerp: iedereen vind het overbodig om kinderen op jonge leeftijd een telefoon te geven en toch lopen alle kinderen er mee rond. Ondanks dat zoonlief in de tweede klas zit hanteren we nog altijd duidelijke regels, anders zou hij hem echt niet wegleggen!’
Wie betaalt de prepaid- of abonnementskosten en het toestel?
Een belangrijke vraag, want gemiddeld is een nieuw toestel niet per se goedkoop: je moet rekenen op zo’n € 200,00-300,00 gemiddeld. Daarbij krijg je er met een (SIM Only) abonnement maandelijks vaste kosten bij en kost ook een prepaid kaart natuurlijk af en toe een bepaald bedrag. Wie betaalt dat? Laat je je kind vanaf zijn eerste mobieltje zelf een bijdrage doen? Of regelen jullie de kosten?
Het is goed om hier vooraf over na te denken en duidelijke afspraken over te maken. De opties?
- Jullie betalen alles: het mobieltje, de kosten voor de prepaidkaart of het abonnement en eventuele onderhoudskosten (wanneer hij kapot valt, de telefoon per ongeluk onder water komt of er een barst in het scherm ontstaat).
- Jullie betalen voor het toestel en de belkosten, maar overige kosten zijn voor rekening voor je kind. Hiervoor zal hij maandelijks een deel van zijn zakgeld moeten sparen.
- De ouders betalen het toestel, maar prepaid- of abonnementskosten zijn voor eigen rekening. Net als wanneer er iets gebeurt met zijn mobiele telefoon.
- Je betaalt een deel van de rekening van het toestel en/of de helft van de belkosten.
- Het kind betaalt alles.
Welke bij jullie (portemonnee) past, is persoonsgebonden. Los van het kunnen dragen van de kosten is het ook verstandig om nog eens te kijken naar je kind zelf en de lessen die je hem of haar wil meegeven. Door vanaf het begin een eigen bijdrage te vragen, leren ze beter omgaan met hun geld. Ook zien ze zo in de praktijk dat zuinig aandoen soms op een later tijdstip loont en gaan kinderen verantwoordelijker om met hun mobieltje als ze er zelf aan hebben bijgedragen.
Marijke: ‘Wij hebben afgesproken dat wij mogen meekijken in haar WhatsApp. Alle kinderen moeten het leren. Dus af en toe scroll ik door de gesprekken. Verder vraagt ze vaak hulp als ze iets niet weet en ben ik dus wel goed op de hoogte wat ze er allemaal mee doet. We hebben ook afgesproken en uitgelegd waarom we meekijken (internet gevaren) en dat als ze dingen weggooide bewust we dat ook merken en dat dat liegen dan ook consequenties heeft in vertrouwen. Voorlopig vindt ze dat prima.’
Belangrijke regels voor het eerste mobieltje
Voorlichting over het gebruik van de mobiele telefoon
Je kind weet waarschijnlijk prima hoe hij werkt, maar is hij ook op de hoogte van eventuele gevaren en risico’s? Net als rondom het thema seksualiteit is het hier minstens zo verstandig om je kind te begeleiden en wegwijs te maken. Zaken die je hierbij kan bespreken:
- Hoe ga je zuinig om met je telefoon? Waarop kan je letten om te voorkomen dat hij gestolen wordt of kapot valt?
- De rechten rondom Instagram en andere social media: wat mag? Wat niet? En wat zijn de risico’s eigenlijk van dit soort platformen?
- Hoe gedraag je je online? Waarom komen bepaalde woorden harder aan als ze geschreven zijn? En waarom hoef je niet alles maar te roepen wat je denkt?
- Wat is sexting? Hoe ga je ermee om wanneer een volwassene ongepaste voorstellen doet?
- Wat is strafbaar? Denk aan het verspreiden van bepaalde afbeeldingen of dat filmpje van een schoolgenootje dat uit de kleren gaat.
- Hoe ga je om met online pesten? Naar wie kan je toegaan als het je overkomt? En wat kan je zelf doen als een klasgenoot stelselmatig wordt gepest in de groepsapp?
- Waarom is het gevaarlijk om je mobieltje te gebruiken in het verkeer?
- Wat betekent het eigenlijk als je akkoord gaat met de voorwaarden van een nieuwe app? Kan het slim zijn ze toch door te lezen – voor je toestemming verleent jou te mogen filmen of fotograferen zonder je medeweten.
- Is je kind zich bewust van privacy gevoelige informatie? Waarom is het belangrijk dat je niet zomaar alles met iedereen deelt? Ook niet met dat ene meisje dat je online leerde kennen en heel betrouwbaar over komt?
Regels over het gebruik van de mobiel
Wat vind je toelaatbaar? Behalve het geven van voorlichting is het opstellen van duidelijke regels ook belangrijk. Waar je in dit geval aan kan denken?
- Wanneer mag je kind op zijn mobiel? Hoe zit het met verjaardagen, uit eten gaan, als er visite is, wanneer je in gesprek bent en andere momenten waarop het soms wel zo netjes is om hem op te bergen?
- Hoeveel uur per dag/week mag je kind gebruik maken van zijn smartphone?
- Op welk tijdstip moet je kind zijn telefoon uiterlijk inleveren?
- Willen jullie (af en toe) een bepaalde mate van controle voeren? Zo ja op welke manier? Houd er rekening mee dat wanneer je op vaste tijden de WhatsApp gesprekken controleert, je kind waarschijnlijk slim genoeg is deze vooraf te wissen.
- Waar mag de telefoon mee naartoe?
Wanneer je je kind een eerste mobieltje geeft, is persoonlijk. Het ligt aan jullie eigen opvattingen, de eventuele noodzaak (zoals het ver moeten fietsen naar een sportvereniging) en het karakter van je kind. In dit artikel staan fijne handvatten die je helpen een beslissing te maken die bij jullie (situatie) past. We zijn heel benieuwd naar jullie mening! Wat vind jij een mooie leeftijd om je kind een eerste smartphone te geven? Wie betaalt de rekening? En welke regels vind jij belangrijk om te hanteren? Laat het ons weten in de reacties!
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!
Afbeelding, Anna Nahabed – Shutterstock
Bedankt voor de bruikbare tips! Mijn dochter krijgt binnenkort haart eerste telefoon. Ik merk dat ik het toch wel spannend vind. Ik zal nog wel duidelijke afspraken moeten maken om te zorgen dat ze de telefoon niet kapot maakt, zodat die niet gerepareerd hoeft te worden. Daarnaast zal ik duidelijke afspraken moeten maken m.b.t. het gebruik van de telefoon. Bedankt voor het delen van dit artikel.
Met vriendelijke groet,
Anne