Je baby voelen schoppen is misschien wel het mooiste, bijzonderste gevoel dat je tijdens je hele zwangerschap meemaakt. De eerste keer twijfel je nog: is het jullie kleintje die daar zo ‘fladdert’? Na verloop van tijd merk je steeds beter dat je het kindje echt voelt bewegen in je buik. Maar hoe voelt het precies? Wanneer kan je de baby voelen schoppen? En vanaf welk moment kan je partner aan de buitenkant ook gaan meevoelen?
Wanneer kan je de baby voor het eerst voelen schoppen?
Tijdens je eerste zwangerschap
Natuurlijk wil je vooral weten wanneer je voor het eerst kunt voelen dat je baby schopt. Meestal is dit halverwege de zwangerschap, maar sommige vrouwen merken dit al eerder of later. Maak je dus niet druk als je rond de twintig weken niets voelt. Het kan best dat je nog een paar weken moet wachten. Vertrouw je het niet? Neem dan zeker even contact op met de verloskundige. Je bent heus niet de eerste en een gesprek kan je onzekerheid wegnemen.
Eén van de redenen waarom het bij sommige moeders wat langer kan duren is de positie van de placenta (moederkoek). Ligt deze tegen je buikwand aan, dan zorgt die extra buffer ervoor dat je minder voelt. Tot slot is niet ieder kindje even beweeglijk. Naarmate de tijd vordert, ontdek je vanzelf het bewegingspatroon van je baby.
Beweging voelen bij een volgende zwangerschap
Bij een tweede of latere zwangerschap weet je al waarop je moet letten. Daardoor voel je je kindje waarschijnlijk sneller dan je de eerste keer deed, soms zelfs al rond de 15 weken zwangerschap. Ook nu maakt de positie en beweeglijkheid van je kindje natuurlijk wel uit, net als je eigen gewicht. Slankere vrouwen voelen de baby sneller.
Let op! Het kan de eerste weken best nog eens voorkomen dat je de baby een (halve) dag even niet voelt. Dit hoeft niets te zijn om je zorgen over te maken. Je baarmoeder is immers nog zo groot dat ze voldoende ruimte hebben om zich even terug te trekken. Pas wanneer je buik groter is en hun bewegingsruimte krapper, kan het een reden zijn om je zorgen te maken als jullie kleintje zich wel heel rustig houdt. Ook hier geldt echter: bel bij onzekerheid of een naar gevoel met je verloskundige.
Wanneer kan je partner de baby voelen schoppen?
Je moet nog even geduld hebben! Het zal voor je partner nog zo’n maandje duren voor die ook iets kunt voelen van buitenaf. De komende tijd is het dus afwachten en kijken naar een vrouw of vriendin die soms dromerig wegkijkt met haar handen op haar buik of die afwezig zit te stralen. Toch is het heel bijzonder als het daadwerkelijk zover is: je kunt de baby van binnenuit tegen je hand aan voelen, als een soort druk. Soms schopt hij, een andere keer komt jullie kindje lekker tegen je hand aan liggen.
Tip! Wil je je man (of vrouw) toch iets van leven laten ervaren? Laat hen dan met hun oor op je (blote) buik gaan liggen. Als je goed luistert, hoor je bewegingen in de buik. Later in de zwangerschap kan je zelfs het hartje horen kloppen.
Sophie: ‘De eerste keer dat ik de baby voelde, twijfelde ik heel erg. Het voelde als een soort borrelen, maar anders dan ik ooit had gevoeld. Al vrij snel daarna voelde ik echt een bonk aan de binnenkant van mijn buik en nog later had ik zelfs een voetje in mijn hand. In het begin vond ik het een beetje eng en onwerkelijk, wist niet goed wat ik ermee moest. Niet te weten dat ik er uiteindelijk zo van zou genieten!’
Hoe voelen de eerste schopjes?
De allereerste keer dat je de baby voelt schoppen, is misschien minder duidelijk dan je vooraf had verwacht. Het begint met een zacht gefladder en een soort bubbeltjes in je buik. Mogelijk twijfel je zelfs of het je darmen zijn. Maar hoe vaker je het ervaart, hoe zekerder je bent: dit zijn echt de eerste bewegingen van jullie kleintje. Het eerste duidelijke teken van leven – naast die groeiende buik natuurlijk.
Veel zwangere vrouwen ervaren die eerste weken als heel intiem. Alleen zij voelen hun kindje schoppen. Je man (of vrouw) merkt hier nog niets van en zal nog even geduld moeten hebben. Wanneer je wat verder in de zwangerschap zit, kan je op deze manier echt contact maken. Door je hand op je buik te leggen wanneer je baby schopt, voelen ze je warmte. Ook leuk: je hand neerleggen en voelen hoe ze daar helemaal tegenaan komen liggen. Heerlijk toch?
Wanneer neem je contact op met de verloskundige?
Er zijn een aantal situaties waarin je wordt aangeraden contact op te nemen met je verloskundige:
- De activiteit van jullie kindje is opvallend minder dan voorheen
- Je hebt de baby 24 uur niet voelen schoppen (vanaf 28 weken)
Volg je gevoel hierin ook. Wanneer je al eerder het idee hebt dat het niet helemaal lekker gaat of je twijfelt, bel dan. Liever een keer te vaak dan een keer te weinig. De verloskundige kan je vaak helpen en eventueel tips geven.
Weet jij nog wanneer je je baby voor het eerst voelde schoppen? Hoe zou jij het omschrijven? En merkte je bijvoorbeeld nog verschil tussen de eerste en volgende zwangerschappen?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Uitgelichte afbeelding ©Prostock-studio – Shutterstock