Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Wanneer mag je baby naar buiten? | Ingezonden vraag

Soms krijgen we een ingezonden vraag van één van onze lezers. Wil jij ook meer weten over een bepaald onderwerp of heb je een idee voor een nieuw artikel? Laat het in een reactie weten of stuur ons een mailtje. Wie weet staat jouw vraag binnenkort ook op De Mamagids.

Ingezonden vraag | Wanneer kan je voor het eerst naar buiten?

Het lijkt me heel leuk om straks, als de baby geboren is, lekker naar buiten te gaan. Naar de dierentuin bijvoorbeeld. Maar is die frisse buitenlucht wel goed voor een pasgeboren baby? Of kan je een winterbaby in eerste instantie beter thuis houden in een ruimte die goed op temperatuur is?

Wanneer mag je baby voor het eerst naar buiten?

Wanneer je baby net geboren is, wordt hij dagelijks gewogen. Ook meet je na elke luierverschoning de temperatuur rectaal op. Dat heeft er alles mee te maken dat een pasgeboren baby de eerste dagen (wat) gewicht verliest. Ook kan je daaraan enigszins aflezen in hoeverre de borstvoeding hem voeding geeft en of dit voldoende is om weer te kunnen aansterken.

Met het temperaturen ontdek je of je kindje:

  • Zijn eigen temperatuur stabiel krijgt
  • Het niet te warm of te koud heeft
  • Koorts heeft (in dat laatste geval moet je sowieso gelijk de huisarts bellen de eerste drie maanden)

Zodra zijn temperatuur stabiel is en blijft én je kindje weer boven zijn geboortegewicht zit (of in elk geval boven de vijf pond), mag je naar buiten.

Wanneer ga je voor het eerst naar buiten?

Vaak ligt dit moment zo rond de 1-2 weken. Als moeder ben je dan vaak weer iets aangesterkt en het huis ook wel een beetje zat 😉 Al hoeft dit niet zo te zijn. Sommige vrouwen blijven liever nog even thuis. Allemaal prima: kijk ook in hoeverre jullie er behoefte aan hebben en wat fysiek lukt.

Je kunt een rondje maken met de kinderwagen, maar ook kiezen voor een draagdoek. Dat laatste heeft als voordeel dat het heel beschermd is voor je kindje en hij goed beschermd is tegen prikkels van buitenaf. Aan de andere kant is het ook een optie om daarvoor een Dooky cover te gebruiken die je aan de bovenrand van de wieg bevestigt. Heel handig, ook bij wind of regen.

Waar ga je de eerste keer naartoe?

Als kersverse moeder ben je misschien geneigd om lekker te gaan wandelen. Maar je zal al snel ontdekken dat het uiteindelijk mogelijk wat ambitieus is. Je hebt afgelopen weken niet veel gedaan en je conditie is minder goed. Ga daarom in eerste instantie voor een ommetje, gewoon naar het bankje op de hoek en weer terug. Lukt dat, dan ga je weer een stukje verder. Zo kan je je conditie opbouwen en voorkom je dat je halverwege je route huilend naar huis belt of iemand je misschien kan komen ophalen.

Hoe kleed je je jullie kleintje aan tijdens die eerste wandeling?

  • Mutsje op zijn hoofd (via het hoofdje gaat de meeste warmte verloren bij een baby; ze hebben vaak nog geen of te weinig haar om het goed te beschermen)
  • Kleding zoals je hem binnen zou aankleden
  • Extra laagje (vest bijvoorbeeld en sloffen) tegen de kou
  • Deken in de kinderwagen

Vergeet niet om je kindje in te smeren met zonnebrandcrème – ook in de winter.

Twijfel je, controleer dan regelmatig in het nekje of je baby een goede temperatuur heeft en houdt. Misschien heb je net iets te veel aangedaan of te weinig. Zorg daarom altijd voor iets extra’s in de luiertas.

Waar moet je aan denken bij een winterbaby?

Anders dan bij een zomerbaby moet je in de winter weer andere dingen denken.

Buitenlucht is gezond

Hoewel je in de kou misschien de neiging hebt om lekker binnen te blijven, is het gezond om toch naar buiten te gaan. Je krijgt beweging, pakt misschien nog wat vitamine D mee door het winterse zonnetje en frisse lucht is sowieso goed voor je. Dus lekker naar buiten! En twijfel je ergens over? Je kan altijd vragen stellen aan je verloskundige of op het consultatiebureau!

Lang leve laagjes

Ook in de winter kan het weer plots omslaan. Door de winterzon is de temperatuur buiten ineens heel aangenaam, die donkere wolk voor de zon zorgt voor kou… Kortom, kleed je baby lekker in laagjes aan. Zo kan je snel handelen en aanpassen waar nodig.

Vergeet ook niet om de regenhoes mee te nemen als je een iets langere wandeling maakt!

Laat niemand in de kinderwagen niesen

De kans is ‘s winters groot dat iemand verkouden of zelfs grieperig is. Ook wil je voorkomen dat iemand het herpesvirus op je baby overbrengt. Deze periode is dus een legitiem excuus om mensen te verbieden hun hand ongevraagd in de kinderwagen te steken of er met hun hoofd in te gaan hangen.

Wanneer gingen jullie voor het eerst naar buiten met je baby? Ben jij ook weleens te ambitieus van start gegaan?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Mariana Hadomska – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids