Column | Wanneer ga ik accepteren dat ik ouder word?

Het zonlicht valt zacht door het glas van onze voordeur op mijn haar. Zilveren slierten markeren mijn slaap en inmiddels ook de bovenkant van mijn kapsel. Als ik lach zie je kraaienpootjes en een slechte nacht tekent tegenwoordig direct mijn gezicht. Het mag hoor: ik ben per slot van rekening bijna negenendertig jaar en zit dus gemiddeld gezien bijna op de helft van mijn leven, maar binnen ben ik nog steeds dat meisje.

Ik vraag me weleens af of ik niet gewoon een wandelende, interessante psychologische casus ben en dat mijn innerlijke kind wellicht gewoon nog moet opgroeien. Ik twijfel aan mijn eigen oppervlakkigheid en de niet te onderdrukken grijns als iemand me minimaal tien jaar jonger schat dan mijn daadwerkelijke leeftijd. Een soort veertigerscrisis wellicht of de vrouwelijke midlife? Het zal allicht samenhangen met veranderende hormonen, maar ik voel van alles door mijn lijf schieten en een degelijke acceptatie van mijn daadwerkelijke leeftijd is er niet bij.

Wanneer komt het moment dat grijs voor mij ook gewoon grijs mag zijn? Dat ik niet, ondanks mijn liefde voor vrouwen die natuurlijk oud durven te worden, heel stiekem een paar seconden twijfel over een prikje botox in mijn voorhoofd wanneer ik zie dat het daar wat rimpeliger lijkt dan een jaar geleden en dat ik er geen genoegen meer in schep om te worden gezien als jonger dan mijn daadwerkelijke leeftijd. Is het daar geen tijd voor, met bijna veertig op de teller?

En even eerlijk, tijd is sowieso iets raars. De losbandige vakanties met mijn beste vriendinnen van de middelbare school staan nog kraakhelder op mijn netvlies, lamlendige, brakke zondagen waarop je eindeloos kon luieren tot aan het avondeten lijken eeuwen terug. Die verschrikkelijke rondgierende zenuwen voor het telefoontje waarmee ik te horen kreeg of ik geslaagd was voor het atheneum waren er gisteren toch nog? Terwijl mijn oudste dochter dit jaar zelf examen doet.

Nadat ik moeder werd gingen de dagen snel, sneller, snelst. Misschien heb ik daardoor een stukje overgeslagen waardoor ik nu probeer nog net even wat complimentjes en feestjes in mijn prime time mee te pakken – als de laatste zonnestralen na een heerlijke zomerdag, voordat de onverbiddelijke nacht valt en mijn jonge jaren zich verruilen voor die van een vrouw op middelbare leeftijd. Voordat ik dat ene festival met liefde inwissel voor een dagje schoffelen in mijn moestuin en mijn hoogtepunt bestaat uit het laatste stukje in de legpuzzel.

Aan de vooravond van mijn laatste jaar als dertiger besef ik meer dan ooit dat je letterlijke leeftijd totaal niet overeen hoeft te komen met hoe je je voelt. Op sommige vlakken voel ik me bijna bejaard, elders lijk ik nauwelijks voorbij de puberteit te komen. Wie weet is komend jaar wel hét jaar om de boel een beetje recht te trekken en gewoon in zijn geheel toe te leven naar mijn veertigste verjaardag. Volwassen te worden.

Ik kijk nog eens naar de zilveren highlights. Mijn haar bekent in elk geval vast kleur. Nu ik nog.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©plprod – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven