Waarop moet je letten als je kind een beugel krijgt?

Balen! Je kind krijgt een beugel en moet naar de orthodontist. Wat jullie te wachten staat, is een traject van gemiddeld twee tot drie jaar en een flink kostenplaatje als je niet goed verzekerd bent. Om je goed te kunnen voorbereiden, vind je hieronder handige tips en informatie over waarop je kunt letten als je kind een beugel krijgt.

5 dingen waarop je moet letten als je kind een beugel krijgt

Kies de juiste zorgverzekering

Beugels zijn duur. Het laatste dat je wil is dan ook voor nare financiële verrassingen komen te staan op het moment dat je kind voor het eerst bij de orthodontist is geweest. Kies je zorgverzekering dan ook ruim op tijd: veel verzekeringen hanteren de voorwaarde dat je minimaal al een jaar lang een polis bij hen hebt lopen. Let er bovendien op dat goedkoop soms duurkoop is. Daarom moet je je zorgverzekeraars vergelijken. Kijk hoeveel voordeel je haalt uit je huidige verzekering en hoe dit bij andere maatschappijen geregeld is.

Zorg voor een potje achter de hand

De ene zorgverzekering vergoedt een bepaald bedrag per jaar, andere verzekeringen hanteren een totaalbedrag waaruit je vergoed krijgt. Nog een reden waarom een verzekering vergelijken verstandig is! De complete beugel zal je er mogelijk niet uit halen, dus is het slim om een potje achter de hand te hebben of vooraf te sparen. De totaalkosten die voor jouw rekening komen, lopen soms wel in de duizend of anderhalf duizend euro. Het is prettig als je dit gelijk kunt voldoen.

Merel: ‘Het loon de moeite om te kijken hoeveel je polis uitkeert per jaar. Toen onze oudste dochter een beugel kreeg, ontdekte ik dat onze verzekeraar jaarlijks € 500,00 vergoedt. Maar doordat we in januari haar onderste slotjes lieten plaatsen en een maand later de bovenkant aan de beurt was, kregen we slechts een derde van het totaalbedrag terug. En zo konden we zelf ruim duizend euro bijleggen. Een volgende keer zou ik hier beter naar kijken en bijvoorbeeld de ene helft in december doen, de andere helft in januari – als dat kan.’

Tip! Als je een uitkering ontvangt kan je in bepaalde gevallen bijzondere bijstand aanvragen voor kosten aan tandheelkunde, waaronder orthodontie. Informeer hiernaar bij je gemeente.

Let erop dat elastiekjes consequent gedragen worden

Kinderen willen nog weleens makkelijk omspringen met een beugel. Elastiekjes worden vergeten, de buitenboordbeugel gaat alleen ’s nachts in of ze vergeten hun beugel überhaupt in te doen. Aan de ene kant is dat begrijpelijk, maar tegelijkertijd levert het ook een verlenging van het traject op en dus meer kosten. Om te voorkomen dat je zorgverzekering sowieso onvoldoende uitkeert om het hele proces te bekostigen, helpt het als je zelf ook oplet of je kind in elk geval doet wat de bedoeling is.

Blijf ook naar de tandarts gaan

Het schiet immers niet op als de tanden straks recht staan, maar er ook vijf gaatjes moeten worden gevuld. Een tandarts kan bovendien extra tips geven over hoe je goed kunt blijven poetsen met een beugel en waar je op moet letten.

Ga mee naar de afspraken

Soms komt het voor dat een orthodontist je kind laat doorlopen tot alles tot op de nanometer recht staat. In principe heel fijn, want daar is die beugel ook voor, maar tegelijkertijd soupeert deze manier van werken je volledige budget bij de zorgverzekering. Minder fijn voor je portemonnee dus. Wanneer het detailwerk wordt en jullie gewoon tevreden zijn met de stand van de tanden, kan je ervoor kiezen de beugel eruit te laten halen. Door mee te gaan naar de afspraken wordt je kind bovendien minder makkelijk met een kluitje in het riet gestuurd.

Een van de belangrijkste dingen die je dus moet doen op het moment dat je kind een beugel krijgt, is het controleren van de zorgverzekering en eventueel op een onafhankelijke website vergelijken of je elders niet voordeliger uit bent. Houd er rekening mee dat je vaak minimaal een jaar moet zijn ingeschreven bij je nieuwe verzekeraar voor de vergoeding ingaat. Ben jij al goed verzekerd met oog op de beugel? Of heb je misschien handige tips waarop andere ouders kunnen letten als ze het hele traject bij de orthodontist ingaan? Laat het ons weten in de reacties!

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Marian Weyo – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Een gedachte over “Waarop moet je letten als je kind een beugel krijgt?”"

  1. Onze dochter is tien jaar oud en heeft over een tijdje een beugel nodig. Het is goed om te weten dat we zo snel mogelijk op zoek moeten gaan naar een voordelige zorgverzekering, die zorg door de orthodontist vergoedt. We hebben het namelijk niet zo breed, dus we gaan op zoek naar een voordelige keuze!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven