Zorgverzekering en gezinsplanning: wat moet je weten?

Hoewel je het leven niet altijd in de hand hebt, is het verstandig om na te denken over je zorgverzekering voor je aan kinderen begint. Doe je dit te laat, dan kan je namelijk voor onverwacht hoge kosten komen te staan. Zonde! Om dit te voorkomen is het slim je vantevoren in te lezen en je zorgverzekering aan te passen op je nieuwe situatie. In dit artikel lees je waarop je kunt letten.

Kinderwens? Dit wil je weten over je zorgverzekering

Zoek uit hoe je er momenteel voor staat

Veel mensen zonder kinderen zijn voor de basiszaken verzekerd, omdat ze nu eenmaal minder ziektekosten maken en aanvullende verzekeringen (nog) niet nodig zijn. Dat geldt vaak ook voor de aanvullende fysio- en tandartsverzekering.

Heb je een kinderwens? Dan is het belangrijk om uit te zoeken welke kosten je zorgverzekering dekt. De basisverzekering vergoedt weliswaar de kosten voor de huisarts, medische specialisten, voorgeschreven geneesmiddelen, ziekenvervoer, verloskundige zorg en kraamzorg. Maar andere zaken, zoals een kraampakket, zal je zelf moeten bekostigen als je geen aanvullende module hebt. Het kan mogelijk lonen om je polis uit te breiden. Lees daarvoor de polisvoorwaarden goed door.

Geef wijzigingen op tijd door

Wist je dat bepaalde verzekeringen alleen aangepast kunnen worden voor de start van het nieuwe kalenderjaar? Als je in januari besluit om te wijzigen, kan het zijn dat je pas kunt declareren vanaf het volgende jaar. Goed om bij stil te staan! Daarom zijn de laatste maanden van het jaar bij uitstek geschikt om dit soort aanpassingen te doen. Heb je een kinderwens? Maak dan nu vast de keus om bepaalde zaken te wijzigen, zodat je volgend jaar niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Stap eventueel over naar een andere zorgverzekering

Misschien ben je toch nog steeds niet tevreden over de vergoedingen bij zwangerschap bij je huidige zorgverzekeraar? Dan kan het interessant zijn om eens te vergelijken met andere maatschappijen. Voor het eind van het kalenderjaar kan je een zorgverzekering aanvragen bij een andere verzekeringsmaatschappij en zo toch nog een polis afsluiten die bij jullie nieuwe situatie past. Overstappen is tegenwoordig een kleine moeite en in dit geval absoluut de moeite waard om te onderzoeken.

Zwanger? Let dan op deze zaken

Wanneer je zwanger bent, zijn er tegenwoordig nog een aantal zaken waarop je moet letten. Zo is het belangrijk dat je voor een verloskundige(praktijk) en een kraamzorgorganisatie kiest die vergoedt wordt door jouw zorgverzekeraar. Dan weet je zeker dat alle kosten vergoed worden. Wanneer je onverhoopt naar het ziekenhuis moet voor begeleiding tijdens jouw zwangerschap dan worden alle medisch noodzakelijke kosten vergoed vanuit de basisbeurs. Fysiotherapie alleen wanneer je hiervoor aanvullend verzekerd bent.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©fizkes – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven