Waarop moet je letten als je wil werken in de kinderopvang?

De kinderopvang is een leuke branche om te werken. Geen dag is hetzelfde en kinderen maken het ontzettend dynamisch. Sinds ik begonnen ben met een opleiding Pedagogiek, kijk ik dan ook met andere ogen naar dergelijke vacatures. Juist nu er ook veel vraag is naar geschikt personeel, is het slim om je eigen kaders ook te verbreden. Wil jij graag gaan werken in de kinderopvang? Hieronder vind je handige tips om mee te nemen als je gaat solliciteren.

Hierop moet je letten als je wil werken in de kinderopvang

Kies een kinderopvang die past bij jou

Als je zoekt naar ‘vacatures kinderopvang‘ zie je meteen hoe uiteenlopend het aanbod in kinderdagverblijven en BSO’s is. Daarom is het belangrijk dat je op zoek gaat naar het type opvang die past bij jou. Denk aan de leeftijd (wil je liever werken met jongere kinderen of juist in de basisschoolleeftijd?). Of vind je het juist belangrijk dat een opvang een bepaalde levensovertuiging of religie hanteert als basis? Alleen al op basis van die twee zaken rangschik je welke vormen van opvang dicht bij jou liggen of juist helemaal niet.

Welke functie wil je gaan vervullen?

Binnen de opvang zelf zijn er natuurlijk ook verschillende opties. Je hebt bijvoorbeeld onderwijsassistenten (MBO-4), pedagogisch medewerkers (MBO-3) en gespecialiseerde pedagogisch medewerkers (MBO-4) – zaken die je vindt met de zoekterm ‘vacatures pedagogisch medewerker‘. Of misschien wil je juist liever een bepaald beleid uitzetten? De planning doen? Communiceren met ouders en hen op de hoogte houden van het reilen en zeilen van het kinderdagverblijf of de BSO? Door helder te hebben wat je mogelijkheden zijn vanuit je studie én te weten waar je voorkeur ligt, vind je gemakkelijk een baan die bij je past en waar je plezier uit kunt halen.

Geen 9-5 baan

Wanneer je wil werken in de kinderopvang, moet je er rekening mee houden dat je doorgaans geen baan van 09.00-17.00 uur vervult. Flexibiliteit is een must. Sommige functies kan je uitvoeren vanaf een vaste locatie, bijvoorbeeld wanneer je op een peuterspeelzaal gaat werken. Maar waar je precies wordt ingezet op BSO locaties kan nog weleens wisselen. Ook kan het zijn dat je soms erg vroeg moet beginnen om het kinderdagverblijf of de VSO te openen. Of juist dat je langer doorwerkt, op de naschoolse opvang. Hoe dan ook, dat dynamische karakter maakt het nooit saai.

Waarom het werken in de kinderopvang zo leuk is?

Naast het feit dat je elke dag met kinderen mag werken, is het ook erg leuk dat je een band opbouwt met de kinderen zelf. Je ziet ze op regelmatige basis, ziet ze opgroeien. Daarnaast is het mooi dat je een vertrouwenspositie inneemt naar de kinderen toe. Ze kunnen bij jou terecht als iets op school, thuis of op de opvang niet helemaal lekker loopt. Daarmee geef je hen de warmte die ze soms gewoon heel hard nodig hebben. Dat is toch mooi?

Lijkt het jou ook wel wat om te gaan werken in de kinderopvang? En wat lijkt je dan het leukst?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Rawpixel.com – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven