Tips voor het afsluiten van een nieuw energiecontract

Richting het einde van het jaar staat je telefoon vaak roodgloeiend: allemaal energieaanbieders die trappelen om je te verwelkomen als nieuwe klant. Toch is het beter om zelf op zoek te gaan. In dit artikel kan je lezen hoe dat precies zit en waarop je precies moet letten als je wil overstappen van energieleverancier.

Het nadeel van telefonisch afsluiten

Het is inmiddels een paar jaar geleden, maar ik weet het nog als de dag van gisteren. Na een vermoeiende dag met twee drukke peuters lag ik even op de bank uit te rusten. Mijn telefoon ging over en ik besloot hem toch maar op te nemen. De jongen aan de andere kant van de lijn draaide een wazig verhaal af over onze energiemaatschappij, zag ‘ineens’ dat hij ons een fantastische aanbieding kon doen en voor ik het wist had ik bij Essent getekend. De zogenaamde dochtermaatschappij van onze eigen aanbieder – volgens hem.

Eenmaal opgehangen besefte ik dat hij me erin had geluisd. Ik voelde me bedrogen, verdrietig dat mensen zo kunnen zijn en nam me stellig voor om werkelijk nooit meer telefonisch over te stappen. Dat heeft meerdere redenen. Niet alleen omdat ze je, in ruil voor hun bonus, de wereld beloven en je uiteindelijk vaak toch de rekening betaalt. Maar ook omdat het veel prettiger is om via internet te zoeken naar een betrouwbare websites waarop je informatie vindt. Hier kan je vaak ook gemakkelijk overstappen naar een nieuwe energieleverancier.

Als je mogelijk wil controleren of een overstap voordelig is, zorg dan dat je je gegevens (stroom- en eventueel gasverbruik op jaarbasis) bij de hand hebt.

Waarop moet je letten bij het afsluiten van een nieuw energiecontract

Vaste kosten

Iedere energieaanbieder rekent vaste kosten, maar de hoogte van het bedrag verschilt. Daarbij komen natuurlijk nog de verbruikerskosten. Als je die kosten laag zijn, maar de verbruikerskosten hoog dan kan het nadelig zijn wanneer je veel energie verbruikt. Andersom kan het ook niet handig zijn te kiezen voor een energieleverancier met hoge vaste kosten en lage verbruikerskosten wanneer je weinig energie afneemt. Controleer dus goed hoe het hiermee zit voor je op ‘akkoord’ klikt.

Waar komt de energie vandaan?

Grijze stroom wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen. Dit is een niet-duurzame vorm van energieopwekking en draagt bij aan de opwarming van de aarde. Groene stroom komt voort uit zonne- en windenergie, waterkracht en biomassa: CO2-neutrale bronnen die beter zijn voor het milieu.

Niet elke aanbieder is even groen als hij beweert. Online kan je vinden welke energieleveranciers een voldoende scoren. Daarnaast kan je overwegen om zelf zonnepanelen te kopen, zodat je een bijdrage levert aan een groene vorm van energieopwekking.

Hoelang duurt het contract?

Soms kan je een contract afsluiten voor een bepaalde tijd (vaak 1-2 jaar). Hierbij gelden bepaalde voorwaarden. Hoe zit het na die periode? Wat gebeurt er als je voortijdig wil wisselen van aanbieder? Of ga je sowieso liever voor een contract voor onbepaalde tijd?

Lees de kleine lettertjes

Eigenlijk geldt dit voor alles dat je online afsluit. Zoek vooraf goed uit hoe het zit met eventuele kortingen en voorwaarden die bij het contract horen. Misschien sluit je een contract af met een afgesproken prijs. Dat is gunstig als de algemene energiekosten stijgen, maar natuurlijk niet wanneer ze dalen. Beslis of je het risico wil nemen. Daarnaast kan het wellicht handig zijn om de prognoses in de gaten te houden voor de nabije toekomst: verwachten ze dat de energiekosten dalen of juist stijgen? Maak een persoonlijke optelsom en bedenk wat jullie belangrijk vinden.

Controleren jullie thuis jaarlijks de voorwaarden en het contract van jullie energieaanbieder en kijk je regelmatig of het elders voordeliger kan? Of kies je juist liever voor het vertrouwde van jullie huidige leverancier?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Diyana Dimitrova – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven