7 dingen waarop je moet letten bij het kiezen van een laminaatvloer

Ga je een laminaatvloer uitzoeken? Dan is dat geen kwestie van planksoort uitzoeken en klaar. Er komt namelijk nog best wat bij kijken qua keuzes, kleuren, kwaliteit, dikte en ondervloeren. Ben je het overzicht even kwijt? Wij vertellen je waar je op moet letten voordat je je bestelling doet!

Waarop moet je letten als je een laminaatvloer koopt?

Dessin- en kleurkeuze

Allereerst kies je natuurlijk laminaat uit dat bij jouw smaak en interieur past. Aangezien smaak ontzettend persoonlijk is kunnen we je hier niet bij helpen. Toch enige sturing nodig? Onthoud dan dat bij een ruime woonkamer een donkere laminaat mooi uit kan pakken, omdat het op die manier knusser oogt. Is je woonkamer klein en wil je ‘m juist ruimer laten lijken, dan kun je beter voor een lichter laminaatdessin kiezen.

Legpatroon

Ook het legpatroon doet ontzettend veel met de ruimte. Kies je ervoor de planken in de lengte te leggen, dan oogt de ruimte langer en smaller. Kies je ervoor de planken in de breedte te leggen, dan oogt de ruimte… inderdaad breder! Liever een gewaagder patroon? Kies dan voor het populaire visgraatpatroon, of het nét iets rustigere Hongaarse puntpatroon. Dit zijn de vier populairste legpatronen, maar er is nog veel meer mogelijk. Verdiep je er eens in en laat je vooral adviseren door deskundigen.

Dikte, kwaliteit en slijtvastheid

Het lijkt misschien overbodig om hier echt stil bij te staan, want eenmaal gelegd zie je toch niks meer van de dikte? Klopt, maar toch is dit juist wél heel belangrijk, met name met het oog op kwaliteit en slijtage. Voor een slaapkamer is een laminaatdikte van 6 mm over het algemeen voldoende, maar voor een woonkamer wordt een dikte van 7mm geadviseerd omdat hier meer wordt gelopen.  

Daarnaast is het ook belangrijk om op de klasse en de AC waarde te letten. Dit geeft de kwaliteit en slijtvastheid aan. Over het algemeen kun je vasthouden aan de volgende waardes per ruimte:

Normaal gebruik in huis: Klasse 31 + AC3

Groot huishouden en/of huisdieren: Klasse 32 + AC 4

Openbare ruimte, horeca of kantoor (intensief gebruik): Klasse 33 + AC 5

Met of zonder v-groef

Nog zoiets waar je misschien nog niet bij stil had gestaan, maar wat wel bepalend is voor de uitstraling. Kies je voor laminaat zonder v-groef, dan sluiten de planken aan alle zijdes naadloos op elkaar aan. Dit is over het algemeen de goedkoopste optie. Kies je wel voor een v-groef, dan zit er tussen elke plank een v-vormige groef. Hierbij kun je ook nog kiezen tussen een 2-zijdige groef waarbij de groef alleen aan de lange zijde zit, of een 4-zijdige groef. Hierbij zitten de groeven aan de lange én de korte zijde.

Ondervloer

Leg nóóit zomaar een laminaatvloer over de oude vloer zonder eerst een ondervloer te leggen. Dit is namelijk heel belangrijk voor de isolatie, het afstoten van vocht, egalisatie én demping van het geluid.

10% extra

Natuurlijk moet je je oppervlakte even zorgvuldig opmeten voor je het laminaat bestelt, maar toch is het belangrijk dat je rekening houdt met zaagverlies of eventuele vergissingen. Daarom wordt aangeraden 10% extra te bestellen.

Plinten

Of je nu wil of niet, plinten horen er ook bij. Niet alleen om het geheel mooi af te werken, maar ook om een praktische reden. Omdat laminaat kan gaan uitzetten is het noodzaak tussen de muur en de buitenste plank minimaal 1 cm ruimte te bewaren. Om die spleet weg te werken bevestig je hier plinten op. Hierbij kun je trouwens kiezen voor rechtopstaande plinten tegen de muur, of plakplinten die je rechtstreeks op het laminaat plakt.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven