Waarop moet je letten bij de aankoop van een babyfles?

Of je nu borstvoeding geeft of kiest voor flesvoeding, een babyfles is onmisbaar als je een kindje krijgt. Maar met zoveel aanbieders en soorten op de markt is het soms lastig de juiste keuze te maken. In dit artikel vind je daarom tips die je helpen bij de aankoop van een babyfles die bij jouw gezin past.

Waarop moet je letten als je een babyfles koopt?

Onderzoek allereerst welke fles jij fijn vindt

Niet elke ouder vindt dezelfde fles prettig. De vorm, grootte van de speen en de manier van drinken verschillen bovendien, waardoor het zelfs per kind van verschillen welke fles de voorkeur heeft. Je ontdekt dit het makkelijkst door in elk geval bij vrienden en familie te kijken wat voor systeem gebruiken. Alles heeft zijn eigen voor- en nadelen en je komt daar het snelst achter door rond te vragen. Ook kan het prettig zijn om een babybeurs te bezoeken of informatie te vragen in een speciaalzaak.

In elk geval staan de bekende merken als Difrax, Avent en Dr. Brown erom bekend dat ze bij de meeste ouders als prettig worden ervaren. Ze hebben allemaal een gepatenteerd systeem dat buikkrampjes helpt te voorkomen of minimaliseren. Goed om te weten: beide merken zijn vaak aan de prijzige kant. Zoek dus altijd voorafgaand aan je aankoop naar Dr Brown flessen aanbieding als je voordeliger uit wil zijn.

Let op het type speen dat je koopt

Difrax heeft een systeem met letters (S-M-L-XL), Dr. Brown werkt met cijfers (P-1-2-3) en dan zijn er ook nog driestandenspenen. Een foutje is makkelijk gemaakt. Houd dus goed in de gaten welke speen je nodig hebt voordat je nieuwe haalt. De kleinste spenen zijn voor jonge kinderen, de M (of 2) passen bij kinderen die iets ouders zijn en de L (of 3) speen is geschikt voor dunnere papflessen, XL voor dikke pap.

Tip! Aan hoelang je kindje erover doet om een fles te drinken kun je zien of je de juiste maat hebt gekozen. Dit moet ongeveer twintig minuten zijn. Gaat je kleintje sneller of trager dan is het slim om de speen aan te passen.

De drinkbehoefte van je kindje

Sommige ouders vinden het prettig om in de beginperiode kleine flesjes te gebruiken en later grotere (wanneer de flessen 200 ml. melk bevatten). Dat is persoonlijk, maar wel iets om over na te denken. Koop je meteen een grote fles, wat prima kan, dan ben je gelijk klaar. Haal je ook kleinere flesjes dan kan je kindje op een gegeven moment makkelijker zelf drinken. Het is de overweging waard.

Tepel-speenverwarring

Geef je borstvoeding, dan ken je deze term ongetwijfeld. Het kan zijn dat als je kindje te vaak uit de fles drinkt, hij je tepel sneller weigert omdat hij daar harder voor moet werken. Door te kiezen voor een merk dat met de flessenspeen een tepel simuleert, verklein je die kans. Voorbeelden van merken die dit doen zijn bijvoorbeeld Tommy Tippee, Philips Avent, MAM en Medela.

Duurzame flessen

Naast plastic flessen zijn er tegenwoordig ook duurzamere flessen op de markt van glas. Het nadeel daarvan is wel dat ze minder goed tegen een stootje kunnen en kapot kunnen vallen. Alternatief is RVS dat bovendien de warmte langer vasthoudt. Hoewel deze flessen een stuk duurder zijn dan de kunststof variant, kan je ze vaak langdurig gebruiken door andere doppen te kopen en ze daarmee geschikt te maken als tuitbeker en sportflesje.

Welke fles gebruiken jullie voor je baby?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Odua Images – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven