Press "Enter" to skip to content

7 dingen waarop je je verkijkt tijdens de avondvierdaagse

De avondvierdaagse is gezellig, saamhorig en een klein feestje zo vlak voor de zomervakantie. En hoewel ik dit jaar voor de veertiende keer meeliep, zijn er nog steeds bepaalde dingen waarop ik me elk jaar weer verkijk. Lees je gezellig mee? Ik ben benieuwd waar jij je op verkijkt of verkeken hebt!

Waarop je je verkijkt tijdens de avondvierdaagse

Je kinderen zijn de overtreffende trap van versleten

In ons geval een vreemde, maar tegelijkertijd Utopiaanse gewaarwording: kinderen die na zessen pas uit bed kwamen – en dat een week lang. Sterker nog, ik moest ze om kwart voor acht uit bed trekken om überhaupt op tijd te kunnen komen. Ergens wel lekker hoor, zeker omdat ze de weken hiervoor steeds ‘nog even’ beneden kwamen omdat het te warm was, ze niet konden slapen (logisch als je steeds naar beneden wandelt) of omdat de ander te veel kletste. Eigenlijk zit hier maar één nadeel aan: zo’n nieuw ritme is niet blijvend.

Zelf ben je ook kapot

Oké, in mijn geval lag dat ongetwijfeld deels aan de lumineuze ingeving om nog even wat work-outs te doen voor vertrek – niet doen, tenzij je al goed getraind bent. Vervolgens vijf kilometer per avond hakt erin. Ik sliep dus de hele week als een roosje. Sean was het echter enige gezinslid dat geen last had van dit heerlijke side-effect van vier avonden wandelen en die werd dus gewoon om vijf uur wakker.

De saamhorigheid

Ik vind het heerlijk, eerlijk gezegd. Je bent lekker aan het bewegen, hebt tijd om met andere ouders te kletsen en de kinderen genieten samen. Daarbij ging hier in het dorp niet alles helemaal volgens het boekje, maar dat maakte niet uit. Er stonden meteen ouders op om bij te springen en te helpen, zodat het toch een feestje was voor de kinderen. Hoe mooi is dat?

Je bent na zo’n week fitter dan ooit

Ja, dat ik dit erbij zet zegt inderdaad iets over mijn conditie. Maar hoe heerlijk is het om elke avond lekker te wandelen? Na de avondvierdaagse ben ik dan ook altijd voornemens dit wandelen na het avondeten erin te houden. Inmiddels ben ik oud en wijs genoeg om die illusie te herkennen; zoiets doe je maximaal nog één keer en dan stop je ermee omdat het regent/toch minder leuk is wanneer je geen medaille krijgt/het gezelschap van je eigen gezin anders is dan die grote groep. Het idee is leuk.

De immense hoeveelheid snoep

Halverwege de tweede avond zette ik maar een stop op de berg snoep die ze opaten. Hoewel een suikerkick en bijbehorende hyperactiviteit volgens onderzoek een mythe blijkt te zijn, neem ik toch het risico liever niet voor ze naar bed moeten. Maar snoep hoort toch een beetje bij de avondvierdaagse. Toch?

Haasten krijgt een nieuwe betekenis

Misschien ligt dat aan mijn gebrekkige planning, al durf ik te beweren dat ik daar tegenwoordig echt beter in ben. Wat een gehaast! Elke avond moesten we toch een aardig fietstempo er tegenaan gooien om nog op tijd te zijn, zeker de avond waarop we kort daarvoor naar zwemles waren geweest. Op de een of andere manier is 19.00 uur starten met lopen zowel laat (want de kinderen gaan daardoor veel later naar bed) als vroeg (aangezien we vaak toch net rond zessen eten).

Voorbereiden kan met militaire precisie

Wat voor sommigen al een logische dagtaak is, kwam voor mij als een klein wonder uit de lucht vallen: voorbereiding scheelt echt een boel tijd. Zeker wanneer je kinderen pas ergens rond 7.45 uur uit bed stiefelen, is het makkelijk om ze meteen aan tafel te zetten met een boterham en de kleding klaar te hebben liggen voor die dag. De broodtrommels en bekers stonden al klaar in de koelkast, dus ook dat kon in één moeite door. Ik durf te wedden dat dit kennis is waar ik dan nu heel blij mee ben, maar vervolgens de rest van het jaar niks mee doe. Maar het idee is leuk!

Hebben jullie de avondvierdaagse gelopen? Waar verkeek jij je (elk jaar weer) op?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken om nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©A3pfamily, wandeling, Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids