Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

5 redenen waarom een zwangerschapscursus niet nodig is

Vind je het belangrijk om te weten wat je straks te wachten staat tijdens de bevalling? Heb je € 150,00 over voor een cursus die je voorbereid op het ‘echte’ werk straks? Of wil je helemaal geen zwangerschapscursus doen? In dit artikel vind je uitgebreide informatie én waarom het niet erg is als je geen lessen volgt. 

Is een zwangerschapscursus noodzakelijk?

Nee. Daar kan ik heel kort over zijn. Mij is het drie keer gelukt een kind ter wereld te brengen zonder ooit maar één voet te hebben gezet in een zwangerschapsklasje. Neemt trouwens niet weg dat het hartstikke leuk kan zijn en contact met andere zwangeren waardevol. Maar noodzakelijk? Nee, dat is het simpelweg niet.

Maak je je echter zorgen over het verloop van de bevalling, wil je graag tot in de puntjes voorbereid zijn en heb je behoefte aan iets meer controle? Dan kan een zwangerschapscursus trouwens wel aan te raden zijn. Daarbij is zo’n cursus ook fijn als je weinig andere (aanstaande) moeders in je omgeving hebt. Deze dames zijn allemaal ongeveer tegelijkertijd met jou uitgerekend.

Marijke: ‘Nee het leek me allemaal niets. Ik ben ook niet van die groepjes met dames die dan over kwaaltjes gaan praten. Dat had ik op mijn werk al. 4 tegelijk zwanger in 1 team, was gespreksstof genoeg. Ik heb het ook bij de tweede niet gemist verder. Dat puffen had ik met de verloskundige al besproken, die snapte ook wel dat ik niet zo veel zin had in een cursus. Dus dat was fijn.’

5 redenen waarom een zwangerschapscursus niet per se nodig is

Zonder cursus lukt het je ook prima

Natuurlijk, als je graag controle hebt op bovenstaande zaken dan is het fijn dat er zoiets bestaat als een zwangerschapscursus. Maar als je blind vertrouwt op je eigen lichaam en het gevoel hebt dat het allemaal wel goedkomt, dan lukt de geboorte ook wel zonder. Zelfs als dingen anders lopen dan je vooraf hoopte.

Om mijn eigen bevallingen als voorbeeld te nemen: de eerste keer overkwam het me vooral; ik had geen idee wat ik moest doen, maar de gynaecoloog loodste me er doorheen en het kwam allemaal goed. De keer daarop liep opnieuw alles anders dan ik vooraf hoopte. En ook die keer lukte het. Misschien had ik er minder onbevangen ingestaan als ik wel een zwangerschapscursus had gedaan van tevoren en waren de bevallingen minder soepel verlopen. Je weet het niet!

Zwangerschapscursussen zijn behoorlijk prijzig

Zodra er ‘zwangerschaps-‘ voor een cursus staat, is hij meteen € 100,00 duurder. En dat hoeft geen probleem te zijn, maar als je het erg prijzig vindt, kan dat een reden zijn om geen zwangerschapscursus te gaan volgen. Uiteindelijk is het geen verplichting of noodzaak.

Wel goed om te weten: bepaalde cursussen worden vergoed. Twijfel je vanwege de kosten? Dan loont het wellicht de moeite om hier toch nog even naar te kijken.

Er zijn prima alternatieven

Denk bijvoorbeeld aan zwangerschapszwemmen. Je komt hier ook in contact met andere zwangere vrouwen, maar het is goedkoper dan een volledige cursus. Daarbij ben je lekker in beweging en is het water doorgaans iets warmer (en dus aangenamer) dan normaal. Verder kan je kennis ook uit boeken halen, prangende vragen stellen aan je verloskundige of gynaecoloog en is het mogelijk een doula te vragen om jullie bevalling en de periode daarna te begeleiden. Ook zij weet precies wat je nodig hebt.

Je hebt veel zwangeren in je omgeving

Als je veel zwangere vrouwen in je omgeving hebt en/of dames die al bevallen zijn, kan je ook bij hen te rade gaan. Sommigen vinden het namelijk fijner om kennis te horen van bekenden. Ook wanneer je een echte vrouwenfamilie hebt en jullie elkaar bij alles (onder)steunen, is zo’n cursus vaak eigenlijk een beetje overbodig. De familie neemt de taak over.

Als je al een keer bevallen bent, weet je wat je ongeveer te wachten staat

Tot slot de laatste reden. Als je al een keer bevallen bent, is nog een zwangerschapscursus niet nodig. De een doet het alsnog vanwege de sociale contacten en om misschien het geheugen op te frissen, de ander weet wat haar te wachten staat en heeft geen behoefte aan extra informatie.  

Heb jij (samen met je partner) een zwangerschapscursus gevolgd? Of had jij ook het gevoel dat alles wel goed kwam en vond je het niet nodig? Aanvullende tips en adviezen zijn zeker welkom!

Afbeelding, Syda Productions – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids