5 redenen waarom een zwangerschapscursus niet nodig is

Vind je het belangrijk om te weten wat je straks te wachten staat tijdens de bevalling? Heb je € 150,00-250,00 over voor een cursus die je voorbereid op het ‘echte’ werk straks? Of wil je liever helemaal geen zwangerschapscursus doen? In dit artikel vind je uitgebreide informatie én waarom het niet erg is als je geen lessen volgt. 

Is een zwangerschapscursus noodzakelijk?

Zonder cursus lukt het ook prima

Nee. Daar kan ik heel kort over zijn. Mij is het vijf keer gelukt een kind ter wereld te brengen zonder ooit maar één voet te hebben gezet in een zwangerschapsklasje. Neemt trouwens niet weg dat het hartstikke leuk kan zijn en contact met andere zwangere vrouwen heel waardevol. Maar noodzakelijk? Nee, dat is het simpelweg niet.

Wanneer je een zwangerschapscursus wél kunt overwegen?

Er zijn natuurlijk situaties waarin een zwangerschapscursus een waardevolle toevoeging is op je leven:

  • Je maakt je zorgen over het verloop van je bevalling.
  • Je wil tot in de puntjes voorbereid zijn en elk mogelijk scenario kennen.
  • Je hebt geen zwangere vrouwen in je directe omgeving.

Marijke
‘Nee het leek me allemaal niets. Ik ben ook niet van die groepjes met dames die dan over kwaaltjes gaan praten. Dat had ik op mijn werk al. Vier zwangere vrouwen in één team: gespreksstof genoeg. Ik heb het ook bij de tweede niet gemist verder. Dat puffen had ik met de verloskundige al besproken, die snapte ook wel dat ik niet zo veel zin had in een cursus. Dus dat was fijn.’

5 redenen waarom een zwangerschapscursus niet per se nodig is

Zonder cursus lukt het je ook prima

Natuurlijk, als je het gevoel van controle nodig hebt voor de bevalling dan is het fijn dat er zoiets bestaat als een zwangerschapscursus. Noodzakelijk is het echter niet. Ten eerste omdat geen bevalling volgens het boekje loopt. Ten tweede omdat je lijf intuïtief kan bevallen, je moet haar alleen durven vertrouwen. Tijdens de bevalling loodst de verloskundige of gynaecoloog je door het hele proces. Door goed te luisteren, leer je ter plaatse wat je het best kunt doen.

Ik geef graag mijn eigen bevallingen als voorbeeld. De eerste keer overkwam het me vooral. Ik had werkelijk geen idee wat ik moest doen, maar leerde puffen in de praktijk. Dankzij de kundige begeleiding van de gynaecoloog (die ik tien minuten eerder leerde kennen, toen hij geschrokken constateerde dat ik bijna volledige ontsluiting had) lag er binnen no time en perfect babymeisje op mijn borst. De keren daarna vertrouwde ik op mijn lijf en wist ik dat het goed zou komen.

Zwangerschapscursussen zijn behoorlijk prijzig

Zodra er ‘zwangerschaps-‘ voor een cursus staat, is hij automatisch € 100,00 duurder. En dat hoeft geen probleem te zijn met een ruime portemonnee, maar niet iedereen kan dat zomaar neertellen. De kosten kunnen dan ook een reden zijn om geen zwangerschapscursus te gaan volgen. Uiteindelijk is het geen verplichting of noodzaak.

Wel goed om te weten: bepaalde cursussen worden vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Twijfel je vanwege de kosten? Dan loont het wellicht de moeite om toch nog even naar je polis te kijken.

Er zijn prima alternatieven

Als je graag in contact komt met andere zwangere vrouwen, maar geen hele cursus hoeft te doen, denk dan eens aan zwangerschapszwemmen of -yoga. Je leert vrouwen kennen die ongeveer in dezelfde periode uitgerekend zijn als jij, maar het is goedkoper dan een ‘pufklasje’. Bijkomend voordeel? Je bent lekker in beweging en het water is warmer, dus voelt het aangenamer dan normaal.

Gaat het om kennis? Dan kan je boeken lezen die je kunnen voorbereiden op de bevalling en je vragen neerleggen bij je verloskundige of gynaecoloog. En wat dacht je van de individuele begeleiding van een doula? Die kan je helpen met de voorbereiding op jouw bevalling, op een manier die het best bij jullie specifieke situatie past.

Je hebt veel zwangere vrouwen in je omgeving

Als je veel zwangere vrouwen in je omgeving hebt en/of dames die al bevallen zijn, kan je ook bij hen te rade gaan. De ervaringen van andere leert jou immers al heel veel. En heb je een heel hechte familie waarin jullie elkaar overal in steunen? Dan is zo’n cursus vaak overbodig: de familie helpt je dan, soms met gouden adviezen die al jaren overgaan van moeders op dochters. Koester die kennis.

Als je al een keer bevallen bent, weet je wat je ongeveer te wachten staat

Tot slot een laatste reden om geen zwangerschapscursus te doen. Als je al een keer bevallen bent, is nogmaals op cursus gaan niet nodig. Natuurlijk kan het alsnog, vanwege de sociale contacten of om het geheugen op te frissen, maar het is absoluut niet nodig. Als je weet wat je te wachten staat en je geen behoefte hebt aan extra informatie, laat het dan lekker voor wat het is.  

Heb jij (samen met je partner) een zwangerschapscursus gevolgd? Of had jij ook het gevoel dat alles wel goed kwam en vond je het niet nodig? Aanvullende tips en adviezen zijn zeker welkom!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Andrey_Popov – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven