Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Dit is waarom je jezelf een moederdagcadeau mag geven

Jezelf een Moederdag cadeau geven? Dat klinkt misschien een beetje overdreven, maar het is eigenlijk helemaal niet zo’n gek idee. Bij gebrek aan een (attente) partner, kan je prima jezelf in de watten leggen. Lees maar snel verder waarom.

Je eigen Moederdagcadeau kopen

Ik riep altijd dat ik Moederdag een commerciële dag vond. Dat was gedeeltelijk gebaseerd op hoe ik het echt ervaar, maar ook omdat ik lange tijd als single mom mijn eigen dag moest regelen. Inmiddels zijn we alweer heel wat jaren verder. Alleen na een paar teleurstellende edities, waarbij ik mijn eigen ontbijt uiteindelijk stond te maken en niemand het belangrijk leek te vinden, voelde ik me toch verdrietig. Commercieel of niet, het stak dat de hele wereld leek te denken aan zijn moeder/vrouw, behalve hier thuis.

Inmiddels weet ik dat het allemaal een stuk genuanceerder ligt en natuurlijk is de online wereld altijd een mooiere afspiegeling van de werkelijkheid, maar goed. Zo voelde dat niet op Moederdag zelf. Daarom besloot ik mijn eigen dag gewoon te gaan organiseren en mezelf een cadeautje te geven. Dit jaar werd dat een stapel nieuwe kleding van My-Jewellery. Ik werd verliefd op twee nieuwe shirts en kocht, een tikje uit mijn comfortzone, een nieuwe groene jurk die weinig aan de verbeelding overlaat. Maar jeetje wat voelde dat goed! En om het af te maken statement oorbellen en een ketting met mijn geboortejaar. Extra fijn, omdat ik sinds Seans geboorte nauwelijks nog een garderobe had. Met de lente in zicht kijk ik er enorm naar uit om er lekker op uit te gaan.

Waarom het niet zo gek is jezelf een cadeau te geven met Moederdag

Als jij het niet doet…

…doet niemand het, behalve de juf van school. Althans, die niet-wetenschappelijke conclusie durf ik wel te trekken. Een tijdje terug deed ik namelijk een poll via Instagram en vroeg mijn volgers hoe het zat met verjaardagscadeaus. Niet alleen antwoordde ruim 60% van de vrouwen dat ze iets voor zichzelf kocht met haar verjaardag, ook kreeg ik aansluitend minimaal twintig DM’s waarin stond: ‘Als ik het niet doe, dan doet niemand het.’

Ik verwacht dat het Moederdag allemaal niet veel beter zal zijn. Dus, lieve mama’s op wie dit betrekking heeft, blijf niet wachten op een nieuwe teleurstelling, maar geef jezelf gewoon iets moois. Je bent het waard.

Chantal: ‘Mijn ex zijn eigen moeder is overleden. Tijdens mijn allereerste Moederdag zei hij dat de baby zelf niks kon kopen en “jij bent mijn moeder toch niet?” Ook zei hij dat Moederdag voor hem extra pijnlijk is. En natuurlijk, dat kan en daar heb ik heus begrip voor, maar het voelde toch wrang dat hij mij daardoor ook passeerde. Het een hoeft het ander toch niet uit te sluiten? Zeker die eerste keer is toch speciaal – of nou ja dat had het kunnen zijn en ik ben daar echt wel even verdrietig om geweest.’

Je verdient een extraatje

Juist van jezelf. Wij moeders zijn zo geneigd om compassie te hebben voor alles en iedereen, behalve voor onszelf. ‘Komt nog wel’, ‘liever iets voor de kinderen’. En dat terwijl je het hele jaar door hard werkt voor het gezin, op je werk, in huis, als vrouw van, als moeder, als vriendin. Het klinkt misschien raar om dan te beweren dat je een extraatje verdient, want je doet alleen maar wat in jouw ogen hoort. Maar dat neemt alsnog niet weg dat je jezelf waarschijnlijk vaak genoeg tekort doet ten gunste van anderen. Dat is niet erg, dat is (moeder)liefde. Laat het alleen deze dag gewoon een keer andersom zijn. Jij verdient het namelijk ook.

Je weet precies wat je wil

Naast een paar mooie knutsels en misschien een ontbijt op bed, is iets leuks voor jezelf toch nooit weg? Welke dag past hier nu beter bij dan vandaag? Waar de rest van het gezin mogelijk geen idee heeft wat ze voor je kunnen halen, kan jij vast wel iets verzinnen – van mooie sieraden tot een toffe nieuwe outfit.

Om je kinderen te leren hoe het hoort

Lief zijn voor jezelf, compassie tonen met je mindere kanten en af en toe simpelweg trots zijn op wie je bent en wat je neerzet. Door dit keer je eigen Moederdag te organiseren, toon je hen hoe belangrijk het is om ook goed te zorgen voor jou. Hoe overdreven dat misschien ook voelt, draai het dan eens om: aan het eind van de dag wil je toch ook dat zij later liefdevol naar zichzelf zijn en zich niet verwaarlozen? Goed voorbeeld doet goed volgen!

Bregje: ‘Afgelopen jaar waren we met Moederdag op vakantie in Zeeland. Lau was z’n knutsel van school vergeten en de man had niet bedacht dat ze ter plaatse best wat leuks hadden kunnen kopen. Dus ik kreeg niks. Geen ontbijt. Geen cadeaus. Niks. Ik was echt boos! Heb toen voor vertrek uit Zeeland sushi besteld en Etienne laten dokken.’

Het is lente!

De zon schijnt hopelijk, de temperatuur is een stuk lekkerder en we kunnen weer op het terras. Heb je nog meer redenen nodig om lekker te shoppen en jezelf in de watten te leggen met die ene toffe jurk of nieuwe sieraden? Nee toch?

Ga jij dit jaar je eigen Moederdag organiseren?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Ook leuk om te lezen

3 reacties

 1. Linda schrijft 't op Linda schrijft 't op 17/04/2022

  Ik zou graag een ketting met bijpassend armbandje willen, voor Moederdag een beetje te duur. Dus ga ik zelf shoppen.

 2. Sanne Sanne 19/04/2022

  Wat een goed idee. Dan heb je nooit discussies over moederdag. En kan je kopen wat je zelf wilt.

 3. Deborah Deborah 20/04/2022

  Mmmm ja aan de ene kant kan ik mij wel voorstellen dat je er van baalt als er met Moederdag aan je voorbij gegaan wordt.
  Aan de andere kant is en blijft het een commercieel gebeuren. Ben het met je eens dat het altijd goed is om je kinderen laten zien hoe het hoort en daarin het goede voorbeeld te geven. Niks mis mee dus, om jezelf met Moederdag te verwennen haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids