Dit is waarom wandelen in de regen zo gezond is

Eigenlijk ben ik helemaal niet zo dol op een wandeling, maar zodra het regent gaat mijn lijf ‘aan’. Dan wil ik het liefst stante pede mijn wandelschoenen uit de kast plukken en op pad gaan. Onze oudste meiden kennen datzelfde enthousiasme gelukkig, waardoor ik altijd wel iemand heb om mee te gaan lopen, de buitenwereld vindt het vaak een tikje vreemd. Toch is het heel gezond om in de regen te gaan wandelen, wist je dat? En wel om de volgende redenen.

Waarom wandelen in de regen zo gezond is?

Frisse lucht

Uit onderzoek aan MIT, een vooraanstaande Amerikaanse universiteit op het gebied van natuurwetenschappen en technologie, blijkt dat regen de eigenschap heeft om vuile stoffen uit de lucht aan te trekken. Op die manier wassen de druppels de lucht als het ware schoon – al doen kleinere druppels dit werk beter dan grotere, zoals je hier kunt lezen.

Neemt niet weg dat een goede regenbui zorgt voor een frissere lucht. En jij, als wandelaar in en na de regen, haalt daar dus weer voordeel uit. Je ademt de beste lucht in die er maar is.

Tot rust komen in de natuur

Dat de natuur een kalmerende werking heeft op het menselijk brein is al meerdere keren bewezen. Tel daar een goede regenbui bij op en je hebt alle ingrediënten om helemaal tot rust te komen. Vallende regen valt namelijk onder de noemer ‘roze ruis‘ – geluiden waar je beter door zou slapen, waarvan je concentratie verhoogt en waardoor je creatiever wordt. En die combinatie is dan weer beter voor je lijf, omdat je stressniveau daalt en je je vanzelf beter gaat voelen.

Je leert van een goede regenbui

Wil je je mentale gezondheid een flinke boost geven? Ga dan wandelen als het regent, ondanks dat je lijf misschien roept dat je lekker thuis moet blijven. Tijdens een wandeling door de regen zal je namelijk vanzelf ontdekken dat het allemaal zo erg niet is. Je vindt het misschien onprettig dat je nat wordt, dat de grond op bepaalde plekken verandert in blubber en dat je die regenbui een tikje verlammend werkt.

Door te accepteren dat dit nu eenmaal de omstandigheden zijn, leer je doorzetten en ergens het beste van te maken. Kortom, een wandeling in de regen maakt veerkrachtig – iets dat je thuis wellicht helpt om die rotklus toch maar op te pakken, en dat betekent weer minder stress.

Je verbrandt mogelijk meer vet

Nog een reden waarom wandelen in de regen gezond is? Uit deze studie blijkt dat hardlopers die in koud en nat weer op pad gingen, een hogere vetverbranding hadden dan hardlopers in droger en warmer weer. Beetje stevig doorstappen dus als het regent en je haalt hier zelf ook gezondheidsvoordelen uit.

voordelen wandelen in de regen
©TORWAISTUDIO – Shutterstock

De geur van regen werkt kalmerend

Je houdt ervan of niet, maar die typische geur die je buiten ruikt na een fikse regenbui heeft op veel mensen een kalmerende werking zo blijkt ook uit onderzoek. De geur bestaat uit meerdere componenten, zoals ‘petrichor‘ – wat ontstaat door een chemische reactie die plaatsvindt wanneer regendruppels de droge grond raken. Ook zouden sommige planten bepaalde oliën aanmaken die vrijkomen tijdens de regen.

De voordelen van wandelen in de regen

  • Het is heerlijk rustig op straat. De meeste mensen wagen zich namelijk niet aan een wandeling door de regen en dus heb je het rijk voor je alleen.
  • De natuur is prachtig tijdens of na een regenbui. Denk aan druppeltjes op een spinnenweb, dikke druppels die van de bladeren vallen en misschien aan het eind van je wandeling, zodra de zon weer begint te schijnen, wel een regenboog!
  • Lekker warm douchen na afloop om bij te komen of een mok warme chocolademelk – dat maakt het af.

‘Op regen kan je je kleden’ – dit heb je nodig

Zoals het Scandinavische spreekwoord zegt bestaat slecht weer niet, maar slechte kleding wel. Daarom is het belangrijk dat je je kleedt op de wandeling die je gaat maken. Waar je aan moet denken?

  • Een waterdichte jas met capuchon en waterdichte (wandel)schoenen
  • Warmere kleding (het kan afkoelen tijdens een regenbui en daardoor al snel fris aanvoelen; neem daarom een extra trui mee)
  • Extra sokken, voor het geval dat je toch natte voeten krijgt
  • Eventueel een paraplu – mocht je het onprettig vinden dat de regendruppels op je gezicht vallen
  • Rugtas die niet alleen waterdicht is, maar ook voldoende ruimte biedt om extra’s mee te nemen
  • Als je met de auto op pad gaat: een droge broek en trui, schone schoenen en plastic tasjes voor de natte en vieze spullen

Hoe sta jij hierin, vind je het ook heerlijk om in de regen te wandelen of blijf jij liever thuis komende herfst?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Stock Rocket – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven