Waarom vissen de ideale huisdieren zijn voor kinderen

Zoek je naar een goed huisdier voor je kind? Dan is een vis hét antwoord. Vissen zijn namelijk om meerdere redenen de ideale vriendjes om in huis te halen en te leren verzorgen. Lees vooral verder om te ontdekken waarom dat is!

Vissen het ideale huisdier, dit is waarom

Verantwoordelijkheid

Zoals bij elk huisdier is verantwoordelijkheid leren dragen voor een ander levend wezen een belangrijk argument om eraan te beginnen. Met een vis als huisdier leert je kinderen meerdere zaken. Denk aan het verversen van een deel van het water, dagelijks voeren en zorgen voor voldoende verstopplekjes en andere zaken waar een vis behoefte aan heeft. Daarbij is het natuurlijk heerlijk om naar een aquarium te kijken en

Makkelijk in onderhoud

Vissen hoeven niet te worden uitgelaten, verliezen geen haren, klauwen je meubels niet tekort en eten niet zoveel. In die zin zijn deze huisdieren uitermate makkelijk in onderhoud. Ook heb je verder niet veel meer nodig dan een aquarium (geen vissenkom) met pomp en thermometer, plantjes en eventueel wat vriendjes die het water schoonhouden. Denk daarbij aan slakjes of garnalen.

Natuurlijk geldt wel dat je met de uitbreiding van je hobby iets meer moet weten van vissen dan alleen maar hoe je water ververst en een nieuw plantje neerzet. Kies dan voor een solide aquarium, zoals een red sea aquarium. Deze zijn speciaal geschikt voor tropische vissen en andere zeedieren. Ook zijn er online fora te vinden waar je van alles leest over de juiste manier van vissen houden.

Hypoallergene huisdieren

Is je kind allergisch voor huisstofmijt? Dan zijn de meeste huisdieren geen optie. Vissen gelukkig wel: ze zitten in het water, verliezen geen stof of haren en daarmee perfect voor ieder kind. De enige keus die je hoeft te maken is welke soort(en) je wil gaan houden.

Geen onderdak zoeken bij (korte) vakantie

Anders dan bij je hond of kat, waarvoor je altijd een geschikte oppas dient te vinden bij vakantie of hen bij een pension moet brengen, kan je een vis doorgaans wel gewoon thuis laten. Je kunt automatische voeders kopen die op de juiste momenten de correcte hoeveelheid voeding afgeven voor je vis. En anders is er vast wel een aardige buurvrouw of -man die wat voer wil geven. Uiteraard met de juiste instructies: vissen kunnen niet tegen te veel voeding.

Aanschafkosten liggen relatief laag

Wat bij vissen ook prettig is, is dat ze in eerste instantie niet te veel geld kosten. Je hebt een aquarium nodig, steentjes voor op de bodem, plantjes en een aantal toebehoren (een pomp, thermometer, eventueel een schoonmaakmagneet voor de wanden). Wordt het allemaal iets serieuzer en denk je na over een aquarium met tropische vissen, dan ga je iets specialistischer shoppen. Een aquarium als de Red Sea Reefer 300 is daar een goed voorbeeld van. Qua prijsklasse ga je dan omhoog ten opzichte van de standaardaquaria uit de dierenwinkel, maar dat is het meer dan waard. Uiteindelijk verdient een vis als huisdier ook de optimale omstandigheden om in te groeien en leven. Of je nu kiest voor een goudvis (die, mits met goede verzorging, wel twintig jaar oud kunnen worden) of guppies (die aanzienlijk korter leven).

Hebben jullie vissen thuis?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©PixieMe – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven