Waarom een trampoline zo goed is voor kinderen

Je ziet steeds vaker trampolines in achtertuinen staan, in allerlei formaten. Maar waarom zijn ze nou precies zo populair? In dit artikel lees je alles over de (gezondheids)voordelen van een trampoline voor je kind.

De voordelen van een trampoline in de tuin

Ze bewegen meer

Omdat trampolines echt razend populair buitenspeelgoed zijn, springen kinderen ongemerkt minstens een halfuur tot een uur achter elkaar. Zo komen ze wel aan die beweging! Zeker tijdens de warmere dagen kunnen ze zich heerlijk uitleven in de tuin. Ook wanneer ze nog eigenlijk te jong zijn om alleen buiten te spelen.

Springen is goed voor je lijf

Wist je dat bewegen (en dus ook springen) leidt tot sterkere botten? Je houdt je lijf soepel, sterk en steviger. Voor kinderen die nog in de groei zijn is dat natuurlijk hartstikke belangrijk. En voor jezelf misschien ook meteen een mooie reden om lekker een rondje mee te springen!

Beweging zorgt voor meer energie

Zeker wanneer je kind eigenlijk doller is op zijn tablet (of boeken) dan op buitenspelen, merk je vaak dat het energiepeil lager ligt. Om die reden is het natuurlijk slim om juist het naar buiten gaan te stimuleren. Op die manier doen ze meer vitamine D op, zijn ze lekker in beweging en krijgen energie.

Uitdagend

Voor kinderen is buitenspelen ook goed om hun grenzen te leren verleggen. Dat kan prima op een trampoline. Waar ze vaak beginnen met eenvoudig op en neer springen, zal je na verloop van tijd zien dat ze trucjes gaan oefenen. Ze durven steeds iets verder te gaan en ontdekken daarmee dat ze meer konden dan ze vooraf misschien dachten. Een mooie les voor later! Daarbij stimuleert het de ontwikkeling van de grove motoriek.

Een trampoline blijft lang leuk

Door te investeren in buitenspeelgoed als een trampoline, investeer je in de lange termijn. Het blijft namelijk leuk voor verschillende leeftijden: zowel jonge kinderen als op oudere leeftijd genieten van het springen. Kies je voor een wat groter model, zoals een salta trampoline, dan kunnen ze er lang van genieten.

Let op! Blijf als ouder opletten tijdens het trampoline springen

Traumachirurg Stefaan Nijs van het UZ Leuven waarschuwt voor de risico’s van trampolinespringen. Artsen zien in ziekenhuizen te vaak kinderen met botbreuken. Tegelijkertijd bewegen kinderen tegenwoordig (te) weinig, waardoor ze blessuregevoeliger worden, aldus fysiotherapeut Rienk Koeneman.

Uit onderzoek van Veiligheid.nl (april 2022) bleek dat de helft van alle kinderen die op de Eerste Hulp belanden te maken kreeg met ernstig letsel. Dit kan vaak vrij eenvoudig voorkomen worden. Gebruik een veiligheidsnet rondom de trampoline, verwijder objecten in de buurt, dek de randen netjes af en laat één kind per keer springen. Daarnaast is het erg belangrijk dat je als ouder altijd oplet wanneer je kind trampoline springt. Hierdoor stimuleer je de beweging, maar voorkom je hopelijk (onnodig) ernstig letsel.

Hebben jullie een trampoline in de achtertuin? En welke regels hanteren jullie?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Elena karetnikova – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven