Dit is waarom je een stiltewandeling moet maken

Hoe vaak is het echt stil in je leven? Waarschijnlijk weinig. Je bent bezig met de kinderen, zingt mee met je favoriete muziek tijdens het huishouden, kletst met je collega’s (via Zoom) of kijkt televisie. Verder maakt je smartphone af en toe geluid, luister je misschien naar een luisterboek of hoor je geluiden van de buren of het verkeer dat voorbij raast. En dat terwijl stilte op zijn tijd echt heel prettig kan zijn. Een goed idee is daarom de stiltewandeling: alle ruimte voor je eigen gedachten, de geluiden van de natuur en verder even helemaal niets. Lees snel verder waarom een stiltewandeling zo fijn is en wat de voordelen zijn om er eentje te maken.

Waarom stilte zo nuttig is

De grootste openbaring is de stilte

Lao Tse (Chinese filosoof, die ca. zesde eeuw voor Christus leefde – één van de grondleggers van het Taoïsme)

In de hectiek van alledag ben je druk met honderdduizend dingen. Ruimte voor je gedachten heb je simpelweg niet altijd. Tel daar een paar lieve, maar aandachtvragende kinderen bij en tig keer ‘mama’ op een dag, en je kan bijna niet anders dan toegeven dat stilte een luxe is. Of, in het geval van kinderen, verdacht. Want als ze stil zijn, is er meestal iets aan de hand.

Dat terwijl stilte ontzettend nuttig is. Zeker wanneer je introvert bent en gemakkelijk overprikkeld raakt, maar ook als je ondernemend bent. Stilte kalmeert, zorgt voor een daling van je stressniveau én biedt ruimte voor nieuwe ideeën. Bovendien is de rust die stilte met zich meebrengt ontzettend nuttig: je krijgt de ruimte om ervaringen te verwerken, te plaatsen en te laten rusten. Doordat je echt even een moment neemt voor jezelf, weer je afleidingen uit je leven en laat je het ‘nu’ er zijn. Rustgevend, maar ook goed voor je hersenen en gevoelsleven

Hoe zorg je voor stilte in je leven?

Misschien klinkt het vooral als een leuke utopie, want je moet werken, voor de kinderen zorgen en houdt nu eenmaal van muziek. Toch kan je stiltemomenten in je leven bouwen. Hoe?

  • Doe het huishouden eens zonder muziek aan en gebruik de stilte om je gedachten of gevoelens te ordenen
  • Sta dagelijks een kwartiertje eerder op (als je gezinssituatie dat toelaat) en gebruik dat moment om te mediteren
  • Maak een stiltewandeling
  • Zet in de avond eens geen Netflix op maar lees een boek, maak een puzzeltje of mijmer eens rustig voor je uit
  • Leg je telefoon regelmatig even weg

Stiltewandeling?

Een van de opties hierboven is het maken van een stiltewandeling. Je kan dit in georganiseerd verband doen, maar ook gewoon zelf naar het bos of strand voor een rustige wandeling. Het voordeel van een stiltewandeling onder leiding van bijvoorbeeld een (spiritueel) coach of gids van Natuurmonumenten is dat hij of zij je ook op een andere manier kan helpen. Daarnaast sta je samen stil bij de rust in de natuur en dat kan je ervaring versterken. Tip: op de Dag van de Stilte (24 oktober) worden door heel het land stiltewandelingen georganiseerd. Je kunt je aanmelden op de website in jouw provincie (of een naar keuze) en op die manier de kracht van een gezamenlijke wandeling ervaren.

Aan de andere kant is het prima om zelf op pad te gaan. Wandel rustig, neem de omgeving in je op en sta af en toe eens stil om te ervaren hoe mooi en krachtig het gebied is. Zie hoe ieder wezentje zijn eigen nuttige functie heeft in het geheel, alles op elkaar is afgestemd en neem de rust in je op. Het heeft namelijk veel voordelen.

Handige tips als je alleen op pad gaat om een wandeling in stilte te maken

Ga je niet onder leiding van een gids of coach? Let dan hierop:

  • Laat je telefoon thuis of zet hem op stil, misschien zelfs vliegtuigstand, in je binnenzak
  • Gebruik eventueel een fotocamera als je toch iets vast wil leggen onderweg – maar maak hierin heel bewuste keuzes
  • Sta regelmatig even stil om te zien, voelen, horen wat om je heen gebeurt
  • Laat je gedachten je gevoelens er zijn: ze komen en gaan, als golfjes en je mag ze ervaren, maar hoeft er niet dieper op in te gaan
  • Kies voor een mooi wandelgebied waar veel te zien valt en waar je echt even tot rust kunt komen

De voordelen van een stiltewandeling

Mindfulness zonder oefeningen

Een groot voordeel van zo’n stiltewandeling is dat je een bijna automatische vorm van mindfulness toepast – zonder dat iemand je instrueert. Je voelt de wind zachtjes langs je wangen strijken of de zonnestralen op je gezicht. Je hoort de specht verderop tegen de boom tikken, ziet misschien een eekhoorntje van tak naar tak springen en ruikt de geur van de natuur om je heen. En het voordeel daarvan is natuurlijk dat je meer dan anders dit specifieke moment beleeft, zonder afleidingen van buitenaf.

Wandelen is gezond

Je wist vast wel dat het fysieke voordelen heeft om een stuk te lopen: het is minder belastend voor je lijf, maar een ideale manier om te werken aan je conditie en te bewegen. Daarnaast is wandelen een goede vorm van therapie bij bijvoorbeeld depressie, overspanning of zelfs burn-outs, en dus ook goed voor je mentale gezondheid. Je kan hiervoor naar een speciale wandelcoach bij burn-out die je tijdens een intensieve sessie helpt te ontdekken waar je knelpunten liggen en hoe je daarmee kan omgaan op een manier die bij jou past.

Je stresslevel daalt

Rust en stilte zorgen voor een afname van je stresshormoon. Dat betekent dat je opgeladen weer thuiskomt na zo’n wandeling en veel meer aankunt. Je reageert milder naar de kinderen toe en voelt je beter.

Ruimte voor nieuwe ideeën

Zeker als je een creatief beroep hebt, is een blokkade heel vervelend. Niets zo demotiverend als uren naar je knipperende cursor staren of een leeg canvas. Maar ga je een flinke (stilte)wandeling maken, dan bied je weer ruimte aan gedachten en nieuwe ideeën. Bovendien is de natuur zelf ook heel inspirerend. Voor je het weet ren je richting je fiets of de auto om weer aan de slag te kunnen!

Meer balans in je leven

Kortom, merk je dat je af en toe ‘wordt overgenomen’ door de drukte in je leven, druk dan af en toe even op de figuurlijke pauzeknop. Gun jezelf de stilte en ervaar wat het jou oplevert!

Neem jij vaak de tijd voor stilte en rust? Vind je het lastig om af en toe een moment voor jezelf te nemen of doe je dat juist regelmatig?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven