Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Lessen die ik leer van Special Forces VIPS (Videoland)

Voor een pacifist die het liefst programma’s verslindt met een romantische, smaakmakende ondertoon (beter bekend als realityshows of trash tv) is het misschien een opmerkelijke keus dat ik sinds kort helemaal gek ben op het programma Special Forces VIPS. Maar het onmogelijke is gebeurd. Het heeft mijn kijk op defensie volledig doen omslaan en ik haal er veel uit voor mezelf. Bijzonder! Goed, ik kan het dus iedereen aanraden om ook te gaan kijken – als je dat nog niet hebt gedaan. Momenteel is het derde seizoen bezig, te volgen via Videoland. Elke

Wat is het programma Special Forces?

Eén van de zwaarste trainingen binnen defensie wordt gedaan door de special forces – een eenheid die in het geheim risicovolle operaties uitvoert. Verschillende VIPS doen mee om zichzelf op zowel fysiek als mentaal vlak te overwinnen, onder leiding van vier oudgedienden die hen streng maar rechtvaardig aanpakken. Anders dit seizoen is dat er ook zes onbekende Nederlanders aantreden.

Tijdens het eerste seizoen was de staf bikkelhard, in het tweede seizoen iets milder. Kandidaten kregen ook meer uitleg over het hoe en waarom van bepaalde opdrachten. Aan de basis van het programma staan teambuilding, samenwerken, grenzen verleggen en oneindig doorzetten – dwars door al je angsten heen.

De deelnemers van seizoen 3 (2023)

 • Liza Bierma (geen bekende Nederlander, pedagogisch medewerker en personal trainer)
 • Danny Bogers (geen bekende Nederlander, vrachtwagenchauffeur)
 • Michael Boogerd (voormalig professioneel wielrenner)
 • Koen (Kardashian) Pieter van Dijk (presentator, realityster)
 • Annelies Fortuin (geen bekende Nederlander, inspecteur bij de overheid en professioneel bodybuilder)
 • Denzel Hajema (model)
 • Thijs van Leeuwen (geen bekende Nederlander, sportcoach)
 • Amin Lelieveld (geen bekende Nederlander, verkoopmedewerker)
 • Anouk Maas (actrice)
 • Jorien ter Mors (voormalig professioneel schaatster)
 • Rafaëlla Paton (zangeres, Idols en Better than ever)
 • Levi Rigters (professioneel kickbokser)
 • Fabrizio Tzinaridis (realityster uit Vlaanderen)
 • Lotte van Zijl (geen bekende Nederlander, accountmanager)

Wat ik leer van Special Forces VIPS?

Het zet je aan tot nadenken

De laatste tijd ben ik meer bezig ben met zelfontwikkeling. Vaak vanuit het liefdevolle. Ook in de opvoeding probeer ik autoriteit te voorkomen. Special Forces VIPS laat me zien dat het allemaal niet zo zwart-wit is en dat het belangrijk is om in de kern te bouwen aan een sterk team. Zeker als groot gezin wil je uiteindelijk dat iedereen op elkaar leert vertrouwen en een stevig fundament creëren voor de toekomst. Niet dat de kinderen nu elke ochtend in voorligsteun moeten gaan op het moment dat ze te laat beneden zijn of hun spullen niet op orde hebben 😉 maar werken aan die teambuilding? Ja, dat verdient wat extra aandacht.

Je leert veel over angsten

Ieder mens heeft bepaalde angsten, of je nu wegrent voor een spin of misselijk wordt zodra je hoogtes ziet. Ik ook. Maar zoals één van de stafleden zegt, is het gevoel dat je ervaart bij het zien van je angsten over het algemeen een pure stressreactie. Het gros van de tijd zit je namelijk niet in een levensbedreigende situatie en dat betekent dus ook dat je moet leren vertrouwen. Dit geeft een heel andere lading aan de angst die je wellicht hebt en de volgende keer dat je een spin tegenkomt of de kans hebt het reuzenrad in te gaan. Door je gevoel bovendien te overwinnen, bouw je aan successen waar je op een later moment op kunt teruggrijpen.

Hoeveel je als mens aankunt

Je ziet mensen helemaal stuk gaan en reageren zoals ik waarschijnlijk zou doen. Ik vergelijk me nu even met Sylvia Geersen in seizoen 2. En toch gaan ze door. Je gevoelsmatige dieptepunt is namelijk vaak helemaal nog niet de bodem. Daarnaast zie je deelnemers echt heftige opdrachten uitvoeren. Hoe moeilijk, zwaar en eng het soms is, ze gaan er vaak wel voor. Dat vind ik heel bijzonder om te zien en toont ook wel de veerkracht van de mens.

Zou ik het kunnen?

Bij het zien van dit soort programma’s, waarbij uithoudingsvermogen, mentale veerkracht en doorzetten een belangrijke rol spelen, vraag ik me altijd af of ik het zou kunnen. In dit geval vrees ik dat ik op fysieke kracht al begin aflevering 1 zou afleggen. Tegelijkertijd weet ik uit ervaring dat ik in Lapland halverwege een berg stond met het gevoel dat ik wilde opgeven, maar niet kon (je moet uiteindelijk ook weer beneden komen). Daar ging ik dwars door mijn eigen slechte conditie heen en redde ik het wel. Dus wie weet zou ik verder komen dan ik zelf denk. Het lijkt me in elk geval een fantastische ervaring, zowel op fysiek als mentaal vlak.

Elke zondag staat er een nieuwe aflevering van Special Forces VIPS online. Zou jij het kunnen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Milan Markovic – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids