Samen met je tiener op reis? 7 redenen om gewoon te gaan

Zeker als je meerdere jonge kinderen hebt, kom je er niet altijd aan toe om echt één op één te zijn met je tiener. Zonde, want het is juist zo leuk. Afgelopen jaren ben ik een aantal keer met mijn oudste op pad geweest, van zeven uur durende roadtrips tot vijf dagen Barcelona. In dit artikel deel ik met je wat er dan zo fantastisch aan is en waarom ik het werkelijk iedereen aanraad!

Waarom reizen met je tiener samen zo leuk is

Quality time

Het dagelijks leven wordt rap gevuld. Je tiener is misschien vaak weg met vriendinnen, zelf heb je ook van alles te doen (van werk tot de zorg voor andere kinderen) en voor je het weet is er weer een week voorbij waarin je weinig tijd met elkaar hebt kunnen doorbrengen. Hoe anders is het op vakantie! Alleen al de reis ernaartoe, zeker wanneer je met de auto gaat, biedt veel ruimte voor gesprekken. En juist dat is zo waardevol. Echt praten, lachen en delen.

Je maakt nieuwe herinneringen

Met jonge kinderen loop je naar de speeltuin, fiets je naar de kinderboerderij of maak je een boswandeling op zoek naar prachtige herfstschatten. Met oudere kinderen is het leven anders. Die doe je daar minder plezier mee en die mist toch een beetje het magische gevoel dat jonge kindjes nog wel hebben. Herinneringen maken doe je op nieuwe manieren, bijvoorbeeld door samen op reis te gaan. Zo vierden we haar zestiende verjaardag op een Spaans terras. De regenbui hing al voelbaar in de lucht en veranderde op een gegeven moment in een fikse onweersbui waar ze in Nederland al lang code rood aan hadden gehangen. Tussen de buien door renden we door de plassen richting ons hotel, een tikje angstig, maar vooral gierend van de lach. Zoiets vergeet je nooit meer!

Je beleeft een vakantie veel gelijkwaardiger

Zeker in Barcelona vond ik dat verfrissend. We gingen samen op pad en waar ik van nature het voortouw nam, merkte ik al snel dat het enige frictie veroorzaakte. Oudere kinderen hebben zelf ook een mening. En het leuke daarvan is dat je zo’n vakantie op een andere manier beleeft. De zorgtaak ligt veel minder bij jou dan bij jongere kinderen het geval is, maar ook word je nog eens uit je comfortzone gehaald. Zo wilde zij graag shoppen en de Ramblas af, waar dat voor mij vooraf misschien iets minder had gehoeven. Maar we eindigden met pizza als lunch, een tas vol nieuwe kleding, 15.000 stappen op de teller en een grote grijns op onze gezichten.

Je tiener is zelfstandig (en dat is heel handig op reis)

Het begint al bij het inpakken. Nu kon onze dochter dat, door omstandigheden, al vrij jong zelf, maar nu gaat het helemaal goed. Ze maakt zelf haar lijst met spullen, ik hoef niet om de haverklap te informeren of ze al moet plassen en als er iets is of ze je kwijtraken, kunnen ze zelf contact opnemen of zich in het Engels redden. Dat geeft toch iets meer rust.

Je kan nog eens een wijntje blijven drinken in de avond

Dat vond ik zeker in Europa-Park erg prettig. Terwijl wij voor onze blokhutten zaten, speelden de kinderen een kaartspelletje met elkaar. De fles wijn ging open en we genoten van de laatste uurtjes die dag. Het deed me ook beseffen hoe anders zoiets gaat wanneer je met jongere kinderen bent. Die moeten op tijd naar bed en staan, in ons geval, erg vroeg op. Dan wil je wel fris zijn, liefst zonder hoofdpijn. Oudere kinderen snappen het en drinken, op een gegeven moment, misschien een drankje mee. Uiteraard geen must, maar wel een hele andere fase.

Uit eten gaan is een stuk makkelijker

Je hoeft niet uit te pluizen of een restaurant wel patat op het menu heeft staan met een enigszins herkenbare snack. Met je oudere kind ga je veel meer op de bonnefooi en stap je naar binnen waar het leuk lijkt. Of ze nu tapas serveren of Japans. Ze hoeven niets meer te kleuren te krijgen om de tijd te doden en je kan gewoon een goed gesprek voeren met elkaar tot het eten op tafel staat.

Met een tiener ben je veel flexibeler

Soms is het ook heerlijk om even niet na te denken over sanitaire stops en of je wel genoeg billendoekjes in je tas hebt gepropt, als ik eerlijk ben. Dat merkte ik al toen we naar Europa-Park gingen in 2018. Je hoeft niet te meten of je kind wel in de achtbaan mag, ze geven het zelf aan als ze trek krijgen (zonder dat je die conclusie hoeft te trekken omdat ze zich vervelend gedragen) en ze zeuren niet als de wachtrij langer dan tien minuten duurt. Heerlijk!

Op vakantie met je tiener is dus, als je het mij vraagt, echt zo leuk om te doen! Heb jij dat al weleens gedaan? Of ben je het van plan? Laat het weten in de comments.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven