Preventief medisch onderzoek is eigenlijk precies wat de naam zegt: een medisch onderzoek vóórdat er iets aan de hand is om inzicht te krijgen in risicofactoren en mogelijke aandoeningen. Hierdoor kan je sommige dingen voorkomen. Je doet dit dus eigenlijk alleen om erachter te komen of er iets aan de hand is, of je wellicht ziek gaat worden, of om te kijken of er al symptomen zijn die wellicht horen bij iets groters. Maar waarom zou je dat eigenlijk doen? Nou, er zijn genoeg redenen te noemen. Hieronder lees je er drie.
Wees iets ernstigs voor
Bij veel ziektes is het zo dat wanneer het op een vroeg stadium ontdekt wordt, de kans een stuk groter is dat het makkelijker te behandelen is. Hoe vroeger je erbij bent, hoe beter. Voor jezelf is dit natuurlijk fijn omdat je zo geen last gaat hebben van de vervelende symptomen, maar het is dus ook makkelijker te behandelen en de kans dat het weggaat is groter. Daar kan een preventief medisch onderzoek je dus enorm mee helpen.
Weet of je je levensstijl aan moet passen
Dingen zoals hartproblemen, problemen met de longen of bloedvaten zijn niet altijd direct te merken, maar soms zijn ze er wel. Dat hoeft dan niet erg te zijn en betekent niet dat je er ook ooit echt last van gaat hebben, maar het is wel fijn om je levensstijl hierop aan te passen. Je kunt gezonder gaan leven en er zo voor zorgen dat de risico’s die anders eventueel om de hoek kwamen kijken, een stuk lager zijn. Dit heb je zelf in de hand en met de informatie die je uit het onderzoek krijgt, kun je hier ook echt werk van maken.
Geruststelling bij veel zorgen
Veel mensen zijn erg bang om bijvoorbeeld ziek te worden of om problemen te hebben met bepaalde onderdelen van het lichaam. Dat is niet gek. Veel mensen hebben deze angst. Door een preventief medisch onderzoek uit te laten voeren, weet je vrijwel zeker dat er – als het goed is – niks aan de hand is. Wordt er onverhoopt wel iets ontdekt? Dan wordt hier meteen werk van gemaakt om jou zo goed mogelijk te helpen. Maar in veel gevallen zal het zo zijn dat er niks ontdekt wordt, en zo kun je met een stuk rustigere instelling weer het leven door. En als je je later toch zorgen maakt over een eventuele ziekte? Dan kun je bijvoorbeeld ook een uitgebreid laboratorium onderzoek met specifiek een schildklier test doen of iets anders specifiek laten onderzoeken.
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.