Waarom preventief bloedonderzoek verstandig kan zijn

Ga je met lichamelijke klachten zoals bijvoorbeeld vermoeidheid naar de dokter? Dan is de kans groot dat de dokter als onderzoeksmethode een bloedonderzoek inzet. Bloedonderzoek is een veelgebruikte onderzoeksmethode bij lichamelijke klachten. En dat is uiteraard niet voor niets. In jouw bloed zijn tal van verschillende waarden af te lezen. Van ontstekingswaarden tot hormonen en vitamines. Je bloed kan je veel vertellen over je gezondheid en daarom is bloedonderzoek een veelgebruikte onderzoeksmethode.

Verschillende soorten bloedonderzoeken

Soms is de oorzaak van lichamelijke klachten direct duidelijk. Heb je bijvoorbeeld pijn aan je voet nadat je deze gestoten hebt? Dan weet je wat de oorzaak van de klachten is. Men weet dan dat een röntgenfoto van de voet gemaakt moet worden. Maar er zijn ook lichamelijke klachten waarbij de oorzaak niet direct duidelijk is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij vermoeidheidsklachten. Hevige vermoeidheid is een symptoom van heel veel verschillende lichamelijke aandoeningen. Hierdoor lijkt het vinden van de oorzaak van jouw klachten wellicht moeilijk. Maar niets is minder waar. Met behulp van een algemeen bloedonderzoek kan er een goed beeld van jouw algehele gezondheid gecreëerd worden. Wijst het bloed niks uit? Dan kunnen er in veel gevallen ten minste dingen worden uitgesloten.

Welke bloedgroep heb je?

Zoals gezegd zijn er in het bloed tal van verschillende waarden zichtbaar. Dit is plezierig als je wilt weten hoe het met jouw vitamines of ontstekingswaarden gesteld is. Maar ook als jij jouw bloedgroep wilt weten, kun je een bloedonderzoek laten uitvoeren. Middels een speciale bloedgroep test kan er gekeken worden welke bloedgroep jij hebt. Veel mensen weten dit niet van zichzelf. Maar het kan toch fijn zijn om dit wel te weten. Verkeer je bijvoorbeeld in een noodsituatie waarbij jij of een ander met spoed bloed nodig heeft? Dan zal je moeten weten welke bloedgroep je hebt en welke eventuele antistoffen. Het is dus simpelweg heel handig om te weten welke bloedgroep je hebt.

Bloedonderzoek zonder lichamelijke klachten

Een bloedonderzoek wordt doorgaans geassocieerd met lichamelijke klachten. Deze associatie is niet onterecht. Voor het achterhalen van de oorzaak van de lichamelijke klachten wordt immers vaak een bloedonderzoek uitgevoerd. Maar je kunt niet alleen in het geval van lichamelijke klachten een bloedonderzoek laten uitvoeren. Ook als je niet kampt met lichamelijke klachten kun jij jouw bloed preventief laten onderzoeken. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Dus waarom zou je niet regelmatig preventief medisch onderzoek laten verrichten? Je auto laat je toch ook controleren alvorens deze kuren vertoont? Laat jouw bloed preventief onderzoeken en krijg zo een goed beeld van jouw algehele gezondheidssituatie!

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *