Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Waarom vinden we poep- en plashumor zo grappig?

Van de één op de andere dag kan je peuter zijn lol niet op. Broodjes poep, scheten laten, boeren en vieze grapjes passeren de revue alsof ze de poep- en plashumor persoonlijk hebben uitgevonden. Waar komt die fascinatie vandaan? En hoe hou je het een beetje gezellig?  

Waarom vinden we poep- en plashumor zo grappig?

Poep- en plashumor voor volwassenen

Wie dacht dat het lachen om poep- en plasgrappen het unieke domein van je peuter was, heeft het mis. Volwassenen kunnen er namelijk ook nog steeds wat van: lachen om dingen die eigenlijk een beetje kinderachtig zijn, maar stiekem nog altijd heel komisch!

Peuters in de poep- en plasfase

Los van de fascinatie die kennelijk niet stopt als je ouder wordt, is het maken van poep- en plasgrappen echt iets voor peuters. Maar waarom vinden we dit soort onderwerpen nu zo grappig? Per slot van rekening is poepen en plassen net zo natuurlijk en normaal als eten en drinken. Ondanks dat kunnen peuters uren in een deuk liggen als er maar genoeg plas en poep in een zin voorkomt. Hieronder kan je lezen waarom we er zoveel lol om hebben en vanaf welke leeftijd je je borst kan nat maken!

Wat maakt poep en plas nu eigenlijk zo grappig?

Poep- en plashumor is de verzamelnaam voor grappen die draaien om de zogenaamde vieze woorden. Dat we het zo ontzettend grappig vinden, heeft alles te maken met het taboe dat hierop in de meeste culturen ligt. Daaronder vallen dus poep en plas, maar ook boeren en bewust je omgeving opschrikken met een keiharde wind. Op latere leeftijd komen grapjes over seksualiteit en seks hier ook bij. Kinderen zien vaak welke reactie het oplevert wanneer ze constant het woord poep gebruiken in hun gesprekken. Het is daarmee dus ook een manier van aandacht vragen.

Vanaf welke leeftijd begint de poep- en plas fase

Vanaf een jaar of 2,5 à 3. Dat hangt grotendeels samen met zindelijk worden. Bovendien verkennen peuters vaak hun grenzen. Het gebruik van de zogenaamde vieze woorden hoort daar ook bij: ze weten best dat ze het niet steeds mogen zeggen, maar aan de andere kant worden papa en mama er niet héél boos om. En buitenstaanders vinden het vaak wel erg grappig.

Wanneer houdt het op?

Kijk naar de gemiddelde man die zich bescheurt als hij een scheet laat en jou vervolgens probeert te bedwelmen onder het dekbed. Of een hele zaal volwassenen die plat ligt tijdens Geubels’ variant van Roodkapje. Je zou dus zeggen: nooit 😉

Maar officieel stopt de poep- en plasfase als kinderen een jaartje of 5, 6 zijn.

Waarom vinden we poep- en plashumor ook op de volwassen leeftijd nog steeds zo leuk?

Officieel mag de fase dan al afgelopen zijn op de kleuterleeftijd, officieus dendert hij nog wel even door. Dat hangt vooral samen met het taboe dat ook op latere leeftijd nog steeds op onze toiletgang ligt. Ondanks dat het volgens de etiquette not done is om openlijk over poep en plas te praten, zijn grappen over dit onderwerp heel erg populair. Zelfs in de muziek:

Hoe hou je de poep- en plasgrappen een beetje leuk?

In het begin kan je nog weleens in de lach schieten, omdat je peuter dat ene liedje ingenieus verbasterd tot een vies liedje (Sinterklaas kapoepje). Maar op een gegeven moment is de lol er wel vanaf voor jou als ouders als elke vraag wordt beantwoord met ‘poep’. En het kan je best in verlegenheid brengen wanneer je op een verjaardag zit en er komt een hele trits vieze woorden uit je kleine schatje. Hoe je het een beetje binnen de perken houdt?

Let op je eigen taalgebruik

Waarom zou een kind ergens mee stoppen als jullie het wel te pas en onpas doen. Dus niet vloeken, geen poep- en plashumor – mits je dus niet wil dat jullie kindje het gaat doen.

Zodra je om de poep- en plasgrappen lacht, werk je het in de hand

Neemt natuurlijk niet weg dat het soms heel moeilijk is om je lach te verbergen. Een enkele keer is niet erg, zeker als de grap goed getimed is. Maar als je om iedere grap lacht, blijven peuters bezig (en wordt het op een gegeven moment ook een beetje vervelend).

Vertel niet in geuren en kleuren hoe grappig je kind is

Als je thuis niet om de poep- en plasgrappen lacht, om het niet in de hand te werken, is het onhandig als je het vervolgens in volle trots tegen oma vertelt waar je peuter bij is. Schrijf de opmerking dan liever op of stuur een appje waarin je voluit kan lachen.

Baken de grenzen af

Je zou bijvoorbeeld kunnen aangeven dat poep- en plashumor mag, maar vloeken niet omdat je er anderen mee zou kunnen kwetsen. En kijk ook naar de situatie: als je kindje roept dat papa of mama een poephoofd heeft, dan is dat iets anders dan expres een keiharde wind laten tijdens het avondeten.

Geef aan dat bepaalde woorden alleen thuis gezegd mogen worden

Na poep komt namelijk meestal piemel en dat hoeft niet per se keihard over een terras geschetterd te worden.

Negeer het gedrag

En als dat niet helpt, laat ze zich dan maar even uitleven waar niemand bij is. Uiteindelijk gaat het peuters vooral om jouw reactie en als ze die niet zien, dan is de (onderbroeken)lol er ook snel weer vanaf.

Complimenteer wanneer het goed gaat

Kinderen zijn vaak gevoelig voor complimentjes en/of beloningen. Dus als het echt een beetje uit de hand loopt met de poep- en plashumor en je wordt er moe van om elke keer dezelfde geintjes te horen, maak dan afspraken over wanneer het mag en wanneer niet. Houden ze zich daaraan? Geef dan een gemeend compliment.

Leuke boeken over poep (om samen te lezen)

Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft

Een klassieker! Wanneer de kleine mol zijn kop boven de grond steekt, wordt er op zijn kop gepoept. Maar wie is nu eigenlijk de dader? In dit humoristische boekje ga je samen met de kleine mol verschillende dieren af om te kunnen ontdekken wie het toch heeft gedaan. Hilarisch!

Koop je eigen exemplaar via Bol.com

Overal poep in de dierentuin

Dierenverzorger Simon Snoep is dol op zijn baan in de dierentuin. Maar hij moet ook poep opruimen. Op een dag glijdt hij uit over de leguanenpoep, waarna het dier er snel vandoor gaat – met alle gevolgen van dien.

Koop je eigen exemplaar via Bol.com

Van wie is deze poep?

Leerzaam en grappig boekje om samen met je peuter te ontdekken van wie welke poep is (inclusief flapjes waarachter je iets kan ontdekken).

van wie is deze poep
Koop je eigen exemplaar via Bol.com

Kukelepoep

Er vloog een poepje uit iemands billen – boven op boerin Bertie, die heel hard begon te gillen

Een vrolijk rijmboekje over dieren met het thema poep.

kukelepoep
Koop je eigen exemplaar via Bol.com

Vinden jouw kinderen poep- en plashumor ook zo grappig? En wat vind jij ervan?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids