Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

9 redenen waarom de peutertijd geweldig leuk is

Terwijl je peuter misschien middenin zijn nee-fase zit en het liefst alles zelluf wil doen, kan je soms best weleens met je handen in het haar zitten. Maar tegelijkertijd is die hele peutertijd echt heel erg leuk. Deze periode is namelijk zo uniek en echt gezellig! Niet overtuigd? Dan deel ik graag 9 verschillende redenen met je waarom die peutertijd toch zo fantastisch is.

Waarom de peutertijd geweldig is?

Jullie gesprekken in de peutertijd zijn zoveel leuker

De woordenschat groeit, hun belevingswereld ook en de gesprekken krijgen steeds meer diepgang. Je peuter wil van alles weten over de wereld en zal je talloze vragen stellen. Van ‘Hoe werkt dat?’ tot ‘Waarom?’ En misschien is het iets minder wanneer je die laatste op repeat krijgt, maar de leuke kletspraatjes maken alles goed. Je kan je peuter vragen wat hij ergens zelf van denkt. Krijg je de grappigste antwoorden van – die je dan ergens kan opschrijven voor later.

Je peuter wordt zelfstandiger

Dat hele ‘zelluf doen’ heeft natuurlijk ook zo zijn voordelen. Zeker wanneer je op tijd begint en je peuter dus alle tijd heeft om zijn zelfstandigheid te ontplooien. Hoe leuk is het als je ziet dat ze voor het eerst hun eigen shirt uittrekken? Of zelf koekjes uit het deeg te kunnen steken? Het is goed voor hun zelfvertrouwen, voor jou prettig om niet overal meer bovenop te hoeven zitten.

Stiekem doen? De meeste peuters zijn een open boek

‘Ik gaat even iets op de muur tekenen,’ mompelt je peuter nietsvermoedend in het voorbij gaan. Ideaal! Want waar ze op eerdere leeftijd de woordenschat misten en later ontdekken dat iets ook stiekem kan, zijn peuters vaak nog een open boek. Geweldig toch? Zeker als je ze kan onderscheppen voor ze de daad bij het woord voegen.

Je hebt er een kleine hulp bij in de supermarkt

Toegegeven, de strijd is zeker niet gestreden. Maar met een peuter kan je in de supermarkt wel meer dan met je dreumes. Kinderen vinden het op deze leeftijd namelijk geweldig om je te kunnen helpen en ‘net als mama’ te doen. Ze luisteren daardoor ook beter en voeren kleine opdrachtjes met plezier uit. En terwijl zij alle aandacht op het brood richten, loods jij ze ongemerkt en succesvol langs het rek met snoep. Nou ja, je kan het allicht proberen.

Kinderen krijgen een langere concentratieboog

Waar het natuurlijk heel goed is als je kleintje af en toe ook meehelpt in het huishouden, is het soms ook fijn als je het toilet snel kan schoonmaken of de keuken kan doen zonder helpende peuterhandjes. Want even eerlijk: dan is het dubbel zo snel gedaan. En dankzij die langere concentratieboog kan je hen aan tafel zetten met wat klei of een tekening of (iets minder pedagogisch verantwoord) voor de televisie.

Je peuter heeft een enorme fantasie

Alles is mogelijk. Ondanks dat het soms ook leidt tot monsters onder het bed, komen er uit die peuterfantasie ook fantastische dingen. Van hele verhalen tot de grappigste uitspraken namens hun poppen – het komt allemaal voorbij. Omdat je kind helemaal kan opgaan in zijn eigen spel, komt er van alles voorbij. Heerlijk toch, die vrijheid?

Zorgzaamheid

Als je je teen stoot komen ze in deze leeftijd sneller kijken of het gaat, je mag regelmatig komen opdraven als patiënt of klant (bij de kapper) en ze kunnen ook beter ‘zorgen’ voor kleinere kinderen. Op hun manier weliswaar, maar toch: zo lief!

Je bent de held van de dag en megagrappig

Echt, een kinderhand is snel gevuld wat dat betreft. Maak je een grapje, dan lachen ze alsof je de grootste comedian van de Lage Landen bent. Daarbij kan je weinig verkeerd doen, peuters hebben een metershoog vertrouwen in je kunnen. Meteen een grote boost voor je zelfvertrouwen 😉

Peuters zijn zo intens dankbaar

Of je ze nu een fantastisch nieuw spel krijgen of een raket mogen maken van de verpakking, maakt niet zo uit voor een peuter. Ze kunnen natuurlijk enorm boos worden, maar ook even hard genieten van hele kleine dingen. Bij het zien van kleine eendjes slaken ze een kreet van verwondering, of dat het bijzonderste natuurverschijnsel ooit is.

Peuters zitten in een bijzondere leeftijd. Er gebeurt zoveel in hun jonge leventjes. Dat maakt deze periode er eentje om te koesteren. Hierboven staan onze 9 favorieten uit de peuterleeftijd. Wat is die van jou? Waar geniet jij het meest van?

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids